הנחיות משרד הבריאות לציבור בעקבות נגיף הקורונה הוחמרו לקראת חג הפסח במטרה למנוע התפרצות נוספת, לאחר שראש הממשלה הצהיר כי "פסח לא יהיה פורים". לאחר החג פג תוקפן של ההנחיות הנוקשות וחזרו לתוקף הכללים שחלו טרם ליל הסדר, ומחר תחול גם החובה לחבוש מסכות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עבור מי שכבר מבולבל בנוגע לשאלה מה מותר ומה אסור, אלו ההנחיות המעודכנות להיום:

- יציאה מהבית מותרת למרחק של עד 100 מטר מלבד מטרות חיוניות כפי שהותר לפני החג
- החל מיום ראשון חלה חובה לחבוש מסכת פה ואף במרחב הציבורי
- חל איסור על התקהלות מאורגנת של יותר מ-2 אנשים, למעט אנשים שגרים באותו בית
- חל איסור על התקהלות במרחב הציבורי, למעט בכנסת ישראל ובבתי דין
- תחבורה ציבורית תחזור לפעול מיום א' בבוקר, בשעה 5:30, במתכונת המצומצמת (כפי שהותרה לפני החג)
- יציאה לעבודה מותרת במקומות עבודה חיוניים ובמקומות עבודה שבהם לא ישהו בו זמנית יותר מ-10 עובדים או 15% ממצבת העובדים
- עסקים שהורשו לפעול / לבצע שירותי משלוחים לפני החג יוכלו להמשיך לעשות זאת

גם הטיסות היו אמורות להתחדש מחר בבוקר, אבל ראש הממשלה נתניהו הורה על עצירת הנחיתות בגלל המחדל על הפיקוח סביב הנוסעים - שלא הוכנסו לבידוד עם הגעתם לארץ למרות נתוני התחלואה המדאיגים.

בדרך לסגר בירושלים: הוויכוחים והפקת הלקחים

שלשום בלילה הסתמנה הסכמה עקרונית לחלק את העיר, המשטרה קיבלה הוראה להתחיל להיערך אבל חילוקי דעות משמעותיים עיכבו את המהלך לפני כניסת השבת. ראש עיריית ירושלים משה ליאון תקף במהלך הדיון והדגים: "קחו למשל את שכונת רמות, 60 אלף תושבים רק 140 מהם חולים - למה צריך לסגור את כל השכונה?".

סגר בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ירושלים בדרך לסגר - והפרדה בין שכונות | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

גם השר לביטחון הפנים גלעד ארדן השמיע ביקורת רבה ואמר: "תנו לנו עמדה מקצועית הרבה יותר ברורה בעניין הזה, אתם לא מספקים לנו מספיק נתונים". בסופו של דבר ההחלטה נדחתה והדיונים יתחדשו הערב. לפי התוכנית, העיר תחולק לשכונות, שחלקן יוגדרו בצבע ירוק ואחרות בצבע אדום, כדי למקד את הטיפול בשכונות שבהן ישנה התפרצות משמעותית. תושבים שמתגוררים בשכונות "אדומות" לא יוכלו לעבור לשכונות ירוקות.

דחיית הדיון היא סימן נוסף לגמגום הממשלתי בהטלת סגר על מוקדי התחלואה העיקריים: כפי שפורסם בחדשות 12 וב-N12, הייתה כוונה השבוע להטיל סגר על שמונה יישובים נוספים ולבסוף הוחלט שלא לעשות זאת.

אחת ממטרות הסגר היא להוציא החוצה את החולים למלוניות או בתי חולים, ובבני ברק הוציאו רק כ-200 איש מתוך כ-1,700 חולים. בירושלים הנתונים לא מעודדים גם הם: בעיר יש כמעט 1,800 חולים והוציאו רק 80. בהנהגה רוצים להימנע מתמונות של פינוי חולי קורונה בכוח, אך דנים בשאלה כיצד להוציא אותם מהבתים.

חיטוי בכותל המערבי (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
חיטוי בכותל המערבי, ארכיון | צילום: יונתן זינדל פלאש 90

במשרד הבריאות הגיבו אמש לביקורת של עיריית ירושלים ואמרו: "אנחנו מסתכלים על ירושלים כמו על 20 ערים שונות, זו העיר הגדולה ביותר בישראל עם אוכלוסיות מגוונות. הנתונים לא משקרים, חייבים לעשות את הצעד הזה כדי לבלום את התפשטות הנגיף. ירושלים היא סיפור אחר לגמרי ודורשת התייחסות שונה לגמרי".

בעקבות הביקורת, משרד הבריאות מתכוון לגבש רשימה של קריטריונים ברורים: עיר שתעמוד בקריטריונים של קצב התחלואה ושיעור החולים תיכנס אוטומטית להסגר. בדיונים רואים את נושא הסגר על ערים כאסטרטגיה חשובה שתאפשר יציאה מהמשב: אם אפשר לבדוק כל עיר בנפרד ולהטיל עליה סגר או הגבלות נקודתיות אחרות, אפשר לוודא שלא נוצרת פריצה של מוקדי תחלואה נוספים.