יותר מ-300 אלף בריטים הפסיקו לעשן מאז החל משבר הקורונה והולכות ומצטברות הראיות לכך שמעשנים פגיעים יותר להידבקות בנגיף COVID-19.

מהסקר, שהקיף מדגם מייצג של 1,004 נשאלים, עולה כי 2% מכלל המעשנים הבריטים הפסיקו לעשן בשל הפחד מקורונה, 8% מהם אמרו כי הם מנסים להפסיק לעשן, 36% אמרו כי הפחיתו את כמות הסיגריות שהם מעשנים ביום ו-27% אמרו שהם שוקלים ברצינות להפסיק לעשן.

מנתוני המדגם המייצג, שערכו חברת הסקרים YOUGOV בשיתוף העמותה למניעת עישון בבריטניה, עולה כי 550,000 מעשנים ניסו להפסיק לעשן מאז החל משבר הקורונה, ו-2.4 מיליון הפחיתו את מספר הסיגריות שהם מעשנים ביום.

לנוכח שיעורי התמותה הגבוהים באירופה והדיווחים על כך שמעשנים נמצאים בקבוצות סיכון לסיבוכים מהדבקה בנגיף קורונה, יותר ויותר אנשים נותנים את הדעת להפסקת עישון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?             

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה פרסמה אף היא השבוע סקר דעת קהל, שנערך בין 20 ל-30 במרץ השנה ולפיו, 50% מהבריטים דיווחו על עלייה במדד הלחץ והחרדה שהם חשים וזאת לעומת 21% באותה תקופה אשתקד. החרדות נסובו בראש ובראשונה בנושאי שמירה על בריאותם ולאחר מכן, חרדות בנושאי עבודה ופרנסה.

לפי דו"ח משרד הבריאות האחרון, כ-1.2 מיליון ישראלים מעל גיל 21 מעשנים וכ-8,000 מתים מנזקי העישון בשנה ללא קשר לווירוס קורונה ו-20% מנסים להיגמל מעישון. גם בישראל הזהירו מומחים מכך שמעשנים נמצאים בסכנה ליהדבקות בקורונה. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, קרא למעשנים עם התפרצות המגפה, לנסות ולהיגמל מעישון לנוכח הסיכון המוגבר. החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית פרסמה אף היא הודעה במרץ האחרון לפיה "מתגברות הראיות לכך שמעשנים נמצאים בסיכון מוגבר ביותר לסיבוכים עקב הדבקה בנגיף COVID19. כל זמן הוא זמן טוב להיגמל מעישון, אך בעת מצב חירום בבריאות הציבור כדאי במיוחד לנסות להיגמל מעישון".

הסיכון להידבקות ולהדבקה גבוה יותר בקרב מעשנים משום שהדלקת הסיגריה מאלצת את המעשן לקרב את הידיים לפה מספר רב של פעמים ביום, ובמידה שהמעשן לא נטל ידיים לפני כן ונגע במשטח נגוע ישנה סבירות גבוהה להדבקות. נוסף לכך, היות שמעשנים כבדים משתעלים יותר, כל שיעול מעלה את הסיכון להדבקה טיפתית פי כמה.

>> 10 דברים שלמדתי מ-10 שנים בלי סיגריה

פרופ' שלמה וינקר, סמנכ"ל רפואה בלאומית שירותי בריאות והנשיא הנבחר של איגוד רופאי המשפחה האירופי, אומר כי "מחקרים הראו קשר בין עישון ובין פגיעה במערכת החיסונית ויכולת הגוף להתמודד עם מחלות ויראליות, במיוחד מחלות התוקפות את דרכי הנשימה העליונות והתחתונות". לדבריו, טרם נאספו ראיות המוכיחות כי ישנה תמותה בשיעור גבוה יותר בקרב חולי קורונה מעשנים ואולם ידוע שנגיף COVID19 תוקף את הריאות וישנה סבירות גבוהה לכך שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קשה ותמותה מנגיף קורונה. כמו כן, מדגיש פרופ' וינקר, הפסקת עישון מיידית מפחיתה כבר מהיום הראשון את הסיכון ומגבירה את יכולת הגוף להתמודד עם תחלואה הפוגעת בדרכי הנשימה.

אסור לעשן (צילום: lex-guerra-on-unsplash)
בלי סיגריות, אסור לעשן | צילום: lex-guerra-on-unsplash

עוד על נגיף הקורונה:
>> ה-CDC פרסמו רשימת תסמיני קורונה מעודכנת
>> הממצאים שמראים: הקורונה יכולה להיעלם בקיץ
>> רופאה בכירה שטיפלה בחולי קורונה בניו יורק התאבדה 

"כיום ישנן שיטות רבות לגמילה מעישון ובכולן יש תרומה לשילוב של תמיכה וליווי לצד טיפול תרופתי. בסל התרופות בישראל קיימים טיפולים תרופתיים עם יעילות גבוהה לגמילה מעישון . מחקרים הראו כי 50%-70% ממטופלים שהחלו בטיפול תרופתי נגמלו מעישון בתוך ארבעה חודשים. ובתום שנתיים כ-40% לא חזרו לעשן".

בנייר עמדה שנשלח אתמול למשרד הבריאות, שעליו חתומים בין השאר, איגוד רופאי בריאות הציבור, איגוד רופאי המשפחה, החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון ופורום בריאות הציבור מההסתדרות הרפואית בישראל, נכתב כי "נוצר כעת חלון הזדמנויות ליישום צעדים שהינם מוכחים כיעילים". וכי "על משרד הבריאות לבצע הסברה נרחבת תוך כדי שיפור ועיבוי ההערכות הלאומית למתן תמיכה וטיפול לגמילה מעישון, תוך התאמת תכניות ההתערבות למגוון הצרכים והאוכלוסיות".