כאשר מדמיינים פעילויות חורפיות, הרוב חושבים על ערב מתחת לשמיכות עם תה, צפייה משותפת בסרט או ארוחת צהריים משפחתית סביב סיר חמין. אך כאשר נשארים בבית, יכולים לפספס מראות שניתן לראות בטבע הישראלי רק בחורף, כמו חיות מיוחדות, נופים נוצצים מהגשמים, פריחה חורפית ועוד רבים. אספנו כמה אופציות:

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

חי-בר כרמל 

חי בר כרמל הינה שמורת טבע המוקדשת לגידול בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה או שנכחדו מהאזור. בשמורה ניתן למצוא מינים מיוחדים כמו היחמור הפרסי, אייל הכרמל, סלמנדרות ועוד. ניתן גם למצוא בחיות בר רבות השוכנות בשמורה כגון צבי ארץ ישראלי, עיט ניצי, עיטם לבן זנב ועוד.

בחורף, גשם ממלא את בריכת הסלמנדרות במים, ומעביר את כל האזור למצב חורפי – היחמורים עוטים את פרוות החורף, הכרמל מוריק והחיות מתכוננות לתקופה הקרה.

חי בר כרמל (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

חי בר כרמל (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

במידה ותרצו להתעמק ולצפות ביחמורים המחליפים את פרוותם, מוזמנים לסיור מרתק בו תצפו מקרוב ביחמורים המשנים את לבושם לקראת החורף, תגלו את סוד הקרניים ותיהנו מהנוף המפעים של הכרמל בסמוך לגרעין הרבייה של הנשרים.

איפה? שמורת טבע חי-בר כרמל
מתי? כל יום שבת בחודשים ינואר ופברואר (חוץ משבת, 22.2), בשעות 10:00, 12:00, 14:00.

גן לאומי חמת טבריה

ביום יום ניתן למצוא בחמת טבריה פסיפס מרהיב של בתי הכנסת הקדומים בארץ ישראל, 17 מעיינות תרמומינרליים חמים, חמאם תורכי, בית כנסת עתיק מתקופת המשנה ופיסות היסטוריות מתקופות קדומות. המעיינות החמים בחמת טבריה ידועים בסגולות המרפא שלהם כבר מתקופת המלך שלמה, ומספרים שאפילו רבי שמעון בר יוחאי ירד להירפא בהם.

גן לאומי חמת טבריה (צילום: זיו לוי)
צילום: זיו לוי

גן לאומי חמת טבריה (צילום: זיו לוי)
צילום: זיו לוי

בימי החורף הקרים, שכשוך במעיינות החמים הופכים מפעילות מהנה ומיוחדת גם למפלט מהקור. באתר ישנן פעילויות מגוונות לכל המשפחה: חיפוש אחר נרות שמן בחמאם העתיק, כתיבה בכתב עברי קדום והיכרות מקרוב עם הפסיפס המרשים בבית הכנסת.

איפה? גן לאומי חמת טבריה
מתי? כל יום שבת בחודשים ינואר ופברואר, בשעות 14:00-10:00

מפל גמלא

גמלא היא מהערים העתיקות המוכרות והחשובות בהיסטוריה של ארץ ישראל. העיר, שנחרבה בסוף ימי בית שני לאחר מצור של הרומאים, משמשת כיום כאתר חפירות היסטורי המשלב נוף גלילי, סיפור אנושי והיסטוריה מקומית. באזור העיר העתיקה ניתן למצוא גם מצפור ומושבת קינון של עופות דורסים.

גמלא (צילום: גמלא)
צילום: גמלא

במהלך החורף, חווים את סיפור הקרב על גמלא דרך הבוץ. ניתן לצאת לטיול בוצי בשמורה, לצפות על העופות הדורסים, לראות את המפל השוצף הגבוה ביותר בישראל, לעקוב אחר עקבות של חיות בר ועוד.

בימי גשם הסיור עשוי להתבטל, יש להתעדכן באתר הרשות או להתקשר לשמורה: 04-6822282. מומלץ להצטייד בציוד מתאים: מגפיים, מטרייה וגרביים חמים.

איפה? שמורת טבע גמלא
מתי? כל יום שבת בינואר, בשעות 10:30, 13:00

נחל חצץ

אם חשקה נפשכם בטיול חורף משפחתי, כדאי להגיע עכשיו לנחל חצץ, שם ניתן לצפות בתופעה מיוחדת – צמיחת נרקיסים בלב המדבר. נחל חצץ הוא מהמקומות היחידים בנגב בהם ניתן לצפות בפריחת נרקיסים (בעונת הפריחה, עד אמצע ינואר).

טיולים בנגב: נרקיסים בנחל חצץ (צילום: ערן גל-אור)
טיולים בנגב: נרקיסים בנחל חצץ | צילום: ערן גל-אור

נחל חצץ (צילום: קרדיט מור)
צילום: קרדיט מור

אך לא רק נרקיסים יש בנחל חצץ. כאשר מטיילים לצד ערוץ הנחל, ניתן לראות צמחי מדבר מיוחדים כמו רתמים וזוגנים, או שבלולים רבים, חרקים ועוד. לאחר מכן מגיעים לבורות חצץ. אלו בורות דמויי מערות שעשויים מאבן קרטן, ששימשו עבור  התיישבות קדומה באזור כבורות מים. לאחר ביקור בבורות ניתן להמשיך לטייל בערוץ עד שמגיעים לאזור פריחת הנרקיסים על רקע המדבר וההרים. מיטיבי לכת יכולים להמשיך ולטייל לאורכו של הערוץ, או שבנקודה הזאת המטיילים יכולים לחזור על עקבותיהם ולשוב לתחילת הנחל.

אורך המסלול: כ-2.5 ק"מ. משך המסלול כחצי יום, מתאים למשפחות.
אופן הגעה: ניתן להחנות בכניסה ליישוב מרחב עם (בתחנות האוטובוס). בעלי רכבי 4X4 יכולים להגיע עם הרכבים עד הכניסה לבורות החצץ.

*קיום הפעילויות תלוי במזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים בנושא

יוסי פרידמן, ראש אגף בטיחות ברשות הטבע והגנים נותן מספר דגשים לאלה שבוחרים לטייל בסופ"ש הקרוב:

  • עוד לפני היציאה לאזור השיטפונות ובמהלך הנסיעה להיות בהאזנה שוטפת לדיווחי תחנות הרדיו, לתחזיות מזג האוויר של השירות המטאורולוגי ולדיווחים המופיעים בין היתר בזירות הדיגיטליות כגון אתרי אינטרנט ודפי פייסבוק של משטרת ישראל ורשות הטבע והגנים. זאת במטרה להתעדכן באזורים המועדים לפורענות והחסימות בכבישים שאליהם לא מומלץ להגיע, וגם לקבל מידע על המקומות הבטוחים יחסית לצפייה בשיטפונות. בעניין זה ניתן גם לפנות למוקד המידע של רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* ולהתעדכן במבזקים באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.
  • יש להצטייד במיכל דלק מלא, ביגוד חם, תאורה ניידת, מטען סמארטפון, מי שתייה ומזון. זאת למקרה שתיאלצו באופן לא מתוכנן להמתין זמן ממושך עד לפתיחת כביש חסום בנתיב נסיעתכם.
  • יש לפעול בשיקול דעת, לא לקחת סיכונים מיותרים ולא לגרום לאחרים להסתכן בגלל המעשים שלכם. כוחות ההצלה והפקחים בשטח יהיו עמוסים גם ככה – אל תעמיסו עליהם עוד עבודה.
  • להישמע באופן מלא להנחיות התנועה והבטיחות של הצוותים בשטח ביניהם: כוחות המשטרה, כיבוש אש וכמובן פקחי רשות הטבע והגנים הפרוסים בשמורות הטבע והנחלים באזור ומכירים היטב את השטח וגם את סכנותיו.