ישראל מתעוררת למציאות חדשה: במהלך הלילה (בין חמישי לשישי) אישרה הממשלה את התקנות לשעת חירום - שיעגנו בצו את אכיפת ההנחיות של משרד הבריאות. במשטרה נערכים להתחיל באכיפה כבר החל מהבוקר - ובכך אותן הנחיות יהיו מחייבות לפי חוק, ויגררו אכיפה וצעדי ענישה למי שיפר אותן. במהלך אתמול נוספו עוד 244 חולי קורונה חדשים בישראל, ומניין החולים עומד על 677.

לקריאת הסברים של משרד הבריאות על ההנחיות החדשות לחצו כאן

לקריאת התקנות החדשות לשעת חירום לחצו כאן

בעקבות תקנות צו החירום החדשות, המשטרה תתגבר מהבוקר את פעילותה ברחובות ובכבישים. כוחות גדולים של משטרה ומג"ב יגבירו את האכיפה ב-2 היבטים עיקריים: סגירת בתי עסק שאינם מורשים לפעול ומניעת התכנסויות אסורות. כמו כן תוגבר נוכחות הניידות של משטרת התנועה בכבישים הבין-עירוניים. ההנחיה שיצאה ליחידות המשטרה היא להגביר עד כמה שניתן את ההרתעה, ובמקרים של עבריינות חוזרת יחולקו דוחו"ת. 

למרות האכיפה - אין כוונה לעצור אנשים ברחוב או לדרוש מהם ניירות כדי שיעברו ממקום למקום, ולא לעצור מכוניות לבדיקות שגרתיות. הצו קובע מהם המפעלים החיוניים, שבהם יהיה ניתן לעבוד ב-100% - כגון מפעל פארמה, תעשיית מזון ועוד. במגזר הציבורי היקף העבודה יירד ל-30% ובמגזר הפרטי - עד 10 עובדים או 30% מכל העובדים. האכיפה כן תתמקד בבתי עסק שיפרו את ההנחיות הללו.

לאחר ההצהרה אמש, במשטרה נערכים להתחיל באכיפת ההגבלות החדשות שיעוגנו בצו מחייב. אגף המבצעים במשטרה והסגל הפיקודי במטה הארצי נפגשו הלילה עם נציגי משרד הבריאות, תרגמו את ההנחיות הללו הלכה למעשה כך שכבר החל מהלילה כל המחוזות ותחנות המשטרה – כל שוטר ושוטרת – יודעים איך עליהם לפעול ומתרגלים את ההנחיות של ראש הממשלה. הפקודות וההנחיות עברו הלילה למפקדי המחוזות לקראת יישומן כבר הבוקר.

המחלוקת על ההסגר המלא

למרות הלחץ שהפעילו אנשי משרד הבריאות בדיונים, שרים בממשלה אמרו ל-N12 שהם מתרשמים שנתניהו לא רוצה לחצות את הרוביקון - לבצע צעד הרסני לכלכלה וגם מבחינת המורל הלאומי, בעיקר כשמשרד הבריאות לא הצליח לענות על השאלה אם סגר מלא אכן יצליח להשטיח את העקומה. נתניהו והשרים אמרו: אם אחרי סגר של שבועיים נשמע פתאום על נדבקים שמתו, מה נעשה אז? נוציא אנשים מהביתם? זה לא סביר, לא נקל על הסגר במצב כזה.

אותם שרים אומרים שמשרד הבריאות מחזיק בעמדה מיליטנטית מדי שלא מתחשבת בכלכלה ושהציבור הכללי בסך הכול מגלה הפנמה הדרגתית בהתנהגות שלו: "לא צריך להכניס אותו לפאניקה והיסטריה מיותרת, גם ככה המצב מבלבל, גם כך לאנשים לא קל. בואו נרגיע וננקוט בצעדי חירום של הסגר המלא רק כשמגיעים לסף תהום ואנחנו עוד לא שם".‎

גורמי כלכלה בכירים ל-N12: צריך להיזהר ממצב שבו הניתוח יצליח - אבל החולה ימות

לאחר הצהרת ראש הממשלה, גורמי כלכלה בכירים אמרו ל-N12 כי "זו מכה נוספת למשק, צריך להיזהר ממצב שבו הניתוח יצליח - אבל החולה ימות. אסור לשמוט את הקרקע מתחת למיליוני אזרחים שחרדים היום להווה הכלכלי שלהם". הנחמה היחידה כרגע היא שאולי אם הישראלים יקשיבו להנחיות ולא יצאו מהבית כשלא צריך - לא יהיה צורך להחמיר עוד ולחנוק עוד את המשק הישראלי, במה שעלול להביא לפגיעה אנושה בכלכלה.‎

אכיפה של הגבלות הקורונה (צילום: משרד הבריאות)
אכיפה של הגבלות הקורונה | צילום: משרד הבריאות
שוטרים לובשים ביגוד מגן לקורונה (צילום: רויטרס_)
שוטרים לובשים ביגוד מגן לקורונה | צילום: רויטרס_

בתוך כך, מספר החולים בישראל ממשיך לעלות. בעדכון שפרסם משרד הבריאות אמש סביב השעה 22:00 נמסר כי יש בישראל 677 בני אדם שנדבקו, שישה במצב קשה, 13 במצב בינוני – והיתר קל. אחת החולות, בת 89, מאושפזת בבית החולים הדסה עין כרם וחלה אמש הידרדרות משמעותית במצבה: היא מורדמת ומונשמת לאחר שאובחנה אצלה הידרדרות נשימתית מהירה. עד כה 17 בני אדם החלימו לגמרי ושוחררו מבתי החולים. 266 מתוך החולים מאושפזים ולגבי 264 נוספים – טרם התקבלה החלטה כיצד לאשפז אותם. מנגד התקבלה בשורה טובה כשהשר צחי הנגבי שבא במגע עם חולה קורונה הודיע שלא חלה בנגיף וייצא מהבידוד בעוד מספר ימים.

נתניהו: "אל תגידו יהיה בסדר, כי אם לא תפעלו נכון - לא יהיה בסדר"

ראש הממשלה הסביר אתמול בהצהרה שבה הודיע על התקנות החדשות כי "בשלב הראשון התקנת הללו יהיו בתוקף למשך 7 ימים", עם זאת הצווים עצמם בתוקף לחודש ימים ויכול להיות שהממשלה תאשר לפרק זמן מוגבל יותר מכפי שכתוב בצו. "אני מבקש מהאנשים לאכוף את התקנות בעצמכם. כן יש, משטרה, יש חובה, אבל אני מבקש קודם כל את החובה הפנימית, את ההכרה הפנימית שכל אחד ואחד מכם צריך לאמץ לעצמו. מדובר בצעד שלא היה כמותו מאז הקמת המדינה, אבל גם מגפת הקורונה לא הייתה מאז הקמת המדינה. בעצם לא היה דבר כזה במאה השנים האחרונות".

בנימין נתניהו הצהרת קורונה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
בנימין נתניהו הצהרת קורונה | צילום: פיטוסי , פלאש/90

הוא הסביר שלמרות שחופש התנועה יוגבל - יותר לאזרחים לצאת במקרים חיוניים. "אל תגידו לי זה לא יקרה, אל תגידו למשפחתי זה לא יקרה, כי אם תפעלו לא נכון - זה כן יקרה לכם. אל תגידו יהיה בסדר, כי אם לא תפעלו נכון - לא יהיה בסדר". מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בהצהרה כי "אנחנו נוקטים היום בצעדים שהם באמת צעדים קשים, אנחנו מצמצמים מאוד את התנועה של האנשים מחוץ למרחב הביתי. אנחנו אומרים לציבור, והפעם לא בהמלצה אלא ממש בהנחיה - אל תצאו מהבית. תצאו מהבית רק לדברים שאתם חייבים, אם זה לעבודה לפי התקנות, להצטיידות בדברים חיוניים וציוד רפואי".

קרן מרציאנו, יואב אבן, דנה ויס, עמליה דואק, ירון אברהם, ניר דבורי, משה נוסבאום וברהנו טגניה השתתפו בהכנת הידיעה.