אתם שואלים - המומחה עונה: אחרי ששלחתם שאלות דרך האתר, ד"ר בועז לב, יושב ראש הצוות לטיפול במגפות ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות עונה על הכל בשידור חי. איפה הכי עדיף לשהות בבידוד? איך מזהים סימפטומים? וכמה מסוכן לסוע בתקופה הזאת בתחבורה ציבורית או להסתובב במקומות הומי אדם? כל התשובות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מה צפוי הלאה מבחינת התפשטות והתקדמות המחלה?

"קודם כל אנחנו צריכים לצפות לזה שיהיו חולים רבים נוספים. חלק גדול מהאנשים ישאו את הוירוס אבל לא יהיו חולים, חלק יהיו חולים במחלה קלה דמוית שפעת, וחלקם יפתחו דלקת ריאות. מעטים באמת יגיעו לטיפולים יותר קשים ולטיפול נמרץ. ולצערנו המחלה גם תגבה קורבנות. אבל צריך לזכור שהשפעת גובה כל שנה עשרות אלפי קורבנות וגם המחלה הזאת היא 'דמויית שפעת', אולי קצת יותר מדבקת ואלימה - אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק. אבל צריך לצפות לזה שיהיו יותר נשאים וחולים, אין ספק".

למה דווקא נהג האוטובוס שליווה את התיירים מיוון נמצא במצב הקשה ביותר?

"קשה לענות למה דווקא הוא, אבל אנחנו תמיד מחפשים אם למישהו יש מחלות רקע. עישון למשל זה מצב שעשוי להוביל לסיכוי יותר גבוה לחלות בצורה קשה יותר. המטופל הזה ספציפית אנחנו יודעים שהוא עישן הרבה נרגילה. זאת ההזדמנות לומר לאנשים להפסיק לעשן".

"מסכת הפנים יכולה לעזור אבל היא לא מונעת"

כל מי שמעשן יש צפי שבמידה והוא יידבק במחלה - המחלה תהיה קשה יותר?

"קשה לומר על צפי. המחלה תוקפת כל אחד על פי מרכיבים אינדיווידואלים. האם מי שמעשן - למשל כשהוא חולה בשפעת אז הוא חולה יותר קשה? התשובה היא כן".

האם מסכת פנים מונעת הידבקות?

"מסכת הפנים יכולה לעזור אבל היא לא מונעת. היא יכולה לעזור מצד אחד אבל מצד שני היא יכולה להיות מכלאה לטיפות. היא יכולה לכלוא את הטיפות ויכולה לפעמים לגרום להחרמה. יש הבדל בין מסיכה כירורגית שמונעת את היציאה - כאשר מישהו עשוי להיות בהתחלת מחלה ומדבק. N95 יותר אוטמת לצורך העניין. לכל אחד משרשרת ההדבקה אנחנו גם הסברנו מה נכון לעשות בכל אחד מהמצבים".

מה זה אומר מחלה טיפתית?

"לווירוס אין כנפיים. הוא לא עף באוויר ויורד עלינו. הוא בעיקר נמצא בהפרשות, בעיקר בהפרשות של דרכי הנשימה, למי שיש שלשולים קשים כתוצאה מהמחלה אז זה גם יכול להיות מופרש מהצואה, אבל בעיקר זה מופרש בהפרשות הגוף ובתוך טיפות. ובדרך כלל טיפות לא נישאות באוויר אלא הן שוקעות על משטחים, הרוח מרחיפה אותם, אבל זה טיפתי. אווירני זה כאשר הווירוס עצמו מרחף מאדם לאדם באוויר שלא דרך טיפה. כאן מדובר בהעברה טיפתית - היא העברה פחות מדבקת ומסוכנת מהעברה דרך האוויר, אבל צריך כמובן לקחת אותה בחשבון ורואים מה זה עושה בעולם".

"מדובר בהתעטשויות, נזלת, כל ההפרשות של דרכי הנשימה העליונות. זה יכול לעבור גם דרך שלשול, דרך הצואה, יוצאים מהשירותים ונוגעים בפנים. מידת ההעברה כרגע לא בדיוק ידועה אבל אנחנו יודעים שזה עשוי לעבור בצורה כזאת".

מאחורי הקלעים של מוקד מד"א (צילום: החדשות12)
מוקד הקורונה של מד"א | צילום: החדשות12

 

מה התסמינים של הנגיף ואיך נזהה אותם?

"לחלק מהאנשים לא יהיו שום תסמינים, הם יישאו את הווירוס ויחלימו, וחלק מהאנשים תהיה להם מחלה דמוית שפעת - כלומר חום, שיעול, נזלת, גירוי של דרכי הנשימה העליונות. בהמשך כאשר מדובר במקרים היותר קשים שמחייבים אשפוז או טיפול נמרץ אז מדובר בהתפתחות של דלקת ריאות, קשיים בנשימה, קוצר נשימה וכמובן הזדקקות לטיפול יותר אינטנסיבי".

מה סיכויי ההחלמה וכמה זמן לוקח להחלים?

"לרוב האנשים זה ייקח כמו שפעת - זה יכול להיות יותר ממושך ולאחרים זה יהיה קצר, אבל מדובר על סדר גודל של שבוע-שבועיים. תקופת הידבקות היא יותר קצרה, בדרך כלל בסביבות 5-8 ימים פחות או יותר. לגבי החולים שמפתחים דלקת ריאות אז כמובן משך החלמה יותר ארוך ויותר קשה".

מה מצב החולים בארץ?

"בסך הכל כל החולים הישראלים מצבם טוב למעט אותו נהג. אף אחד לא נמצא באיזושהי סכנת חיים. פשוט רוצים לוודא גם כן שכאשר הם משתתחריים הם יהיו נקיים מהווירוס. ככל שהם לא נקיים מהווירוס ועדיין יכולים להעביר את המחלה אז הם נשארים שם. הם נמצאים שם בגלל שהם מדבקים ולא בגלל מחלתם".

"הגיל הוא פקטור אבל הוא לא פקטור ישיר- יש אנשים מבוגרים שהם כמו צעירים בגופם וברוחם"

מה הסיכויים של אדם צעיר להגיע לסיבוכים מהמחלה?

"זה תלוי במצב הרקע שלו. הסבירות שאדם צעיר היא בסיכומו של דבר נמוכה שהוא יחלה במחלה קשה. סיכוייו של אדם צעיר להחלים הם טובים מאוד".

הגיל משנה גם למישהו שיש לו מחלות רקע?

"הגיל כשלעצמו איננו בעצם פקטור מאוד חשוב בסיכון. כמובן שאנשים מבוגרים צוברים מחלות ואנשים בגיל מבוגר הם באופן טבעי יותר חלשים ויותר ניתנים להדבקה ומחלה קשה. לכן הגיל הוא פקטור אבל הוא לא פקטור ישיר. יש אנשים מבוגרים שהם כמו צעירים בגופם וברוחם".

אם הייתי בקרבת מישהו להרבה זמן והוא נכנס לאחר מכן לבידוד, האם גם אני צריך לעשות משהו?

"התשובה היא לא. זאת אומרת אם מישהו נכנס לבידוד בגלל שהוא היה בקרבת מישהו או שהיה בארץ שהוא מוקד לתחלואה ומחייבת בידוד אז הוא צריך להיכנס לבידוד, אבל ככל שהוא איננו חולה אז אתה לא צריך להיכנס לבידוד. אתה יכול להמשיך את חייך בשגרתך הרגילה, אלא אם כן מופיעים אצלך סימפטומיים או אם אותו אדם שהיית איתו במגע נכנס לסימנים של מחלה, אז ראוי שגם אתה תיכנס לבידוד. גם לא בודקים את האנשים שנכנסים לבידוד אלא אם כן הם מפתחים תסמונת".

מה אתה חושב על כל המגפה בכללי ומה הנזק החמור ביותר שצפוי לעולם?

"יש תרחישים ואנחנו יודעים איך זה מתנהג, וככל שאנחנו לא נעשה מהומה המחירים יהיו הרבה יותר גבוהים. זאת הסיבה שאנחנו נוקטים בצעדים מאוד חמורים. גם סגרנו בהתחלה את הגבולות ואנחנו ממשיכים את המדיניות הזאת. בעצם נלחמנו בווירוס שנמצא על הגדרות וניסינו למנוע את כניסתו במידה ניכרת של הצלחה - כמובן זה לא הרמטי. בהמשך אנחנו נלחמים גם בשוחות ובתעלות ובבונקרים כדי למנוע את המשך התפשטות המחלה. כל אחד עם אחריות אישית וציבורית - מפחיתים את מידת ההתכנסויות הציבורית הגדולות ואולי בהמשך גם הקטנות, שוטפים ידים, מנסים כמה שפחות להתחכך בצמוד עם אנשים, משנים את ההתנהגות. בזה אנחנו נוכל לשמור על כל מי שאנחנו בעצם עשויים לחשוף אותו מהמחלה. צריך לנקות משטחים, לנקות שירותים - אלה דברים שמאוד מסייעים".

קורונה בישראל (צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP)
צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP

המשנה למנכ"ל דיבר הבוקר על אלפים שיידבקו. אתה גם רואה תרחיש כזה שחצי מדינה תהיה בעוצר ולא נוכל לצאת מהבתים?

"קודם כל זאת לא הסתכלות אישית. יש לנו מודלים שמנסים לנבא מה הולך לקרות בהינתן הנחות עבודה מסוימות. בהנחות האלה אנחנו רואים שאנחנו נמצאים באיזשהו מהלך מגפתי, ואנחנו מנסים להשפיע עליו בכל מיני אמצעים. ככל שאנחנו נשפיע עליו יותר אז המגפה תתרחק מאיתנו, היא תתרחש במועד יותר מאוחר והשיא שלה יהיה יותר נמוך. זאת המטרה שלנו - להרוויח זמן ושכמה שפחות אנשים ייתקלו במחלה. את זה אנחנו עושים ע"י זה שנשמע להנחיות, עושים את כל הפעולות שהזכרתי קודם, שומרים על אותם אלה שהם יותר בסיכון. מה הנזק הכי חמור שצפוי לעולם? קודם כל מדינות שלא עשו ולא התמגנו ועשו את הצעדים הנדרשים, כמו למשל איטליה, אנחנו רואים שם מחיר מאוד מאוד גבוה ומחיר כמעט בלתי נסבל לחברה שהוביל לשיתוק כללי של הכלכלה, של התעבורה. אנחנו לא רוצים להיות שם, אנחנו רוצים להיות צעד אחד קדימה ולמנוע את התחלואה".

מבחינה כלכלית המדינה נמצאת במאבק:

"בוודאי. הפגיעה הכלכלית זה מחיר שאנחנו משלמים כדי להיות צעד אחד לפני כולם. תזכרו שאם אנחנו לא ננקוט בצעדים האלה אז המחיר הכלכלי עשוי להיות הרבה יותר גבוה".

יש לי טיסה לפלורידה בעוד שבועיים, אני מופיעה שם מול מאות אנשים - האם אני צריכה לבטל?

"לשיקולך הפרטי. אני לא יודע מה מצב התחלואה כרגע בפלורידה. תצטרכי לעקוב אחרי האינפורמציה שמגיעה מהמקומות הללו ותצטרכי להחליט אם להיכנס למידה של סיכון. אולי כשתחזרי אז תצטרכי להיכנס לבידוד. המצב הוא מאוד דינמי, כל יום יש לו את ההנחיות שלו. תשקלי את זה מאוד מאוד טוב".

"המטוס עצמו אינו מסוכן, אין צורך לנקוט באמצעים מיוחדים בטיסות למדינות מאושרות"

האם יש הנחיות מיוחדות או המלצות לדברים שצריך לעשות במהלך טיסה למקומות שמותר לנסוע אליהם?

"לא. לראות סרטים טובים ולשמוע מוזיקה טובה ואין איזשהו הכרח לנקוט בפעולות מיוחדות".

למטוס יש את היכולת להעביר את הווירוס בצורה מהירה יותר? 

"המטוס מצד אחד מקום סגור אבל מצד שני יש שם סרקולציה של אוויר עם פילטרים. צריך לזכור שמהמקומות שבהם יש סיכון גבוה להעברת המחלה נסגרו הטיסות, אבל הסיכוי הוא לא גבוה מאותם מקומות שיש בהם טיסות סדירות".

אם אני מצונן אבל אין לי חום, מה אני אמור לעשות?

"לקנח את האף בדרך כלל. להשתדל לעשות את זה שלא בפומבי. את המחחטה או הניירות לזרוק לפח בצורה מסודרת ולא לפזר את זה. נזלת היא מחלה שכיחה".

איך אני יודע אם חליתי בשפעת עונתית או בקורונה?

"לגבי שפעת עונתית וקורנה - כללי ההתנהגות הציבורית צריכים להיות זהים. כלומר לא צריך להפיץ שפעת - היא מחלה מסוכנת לכולם, קורונה קל וחומר, ולכן ההתנהלות צריכה להיות כאילו אנחנו מדברים במחלה שיכולה להדביק ע"י מגע וע"י התעטשות בפומבי. חשוב מאוד לשמור על ההיגיינה הציבורית ולא רק האישית - לעשות את זה בתוך ד' אמות, למרפק, וככל שיש חום אז להישאר בבית ולא ללכת לעבודה. זה נכון גם לשפעת".

אבל איך בכל זאת אנחנו נדע אם מדובר בשפעת או בקורונה?

"לא תדעי. לא תדעי. לא להזמין בדיקה אלייך הביתה אלא אם כן את עונה על אחד מהקריטריונים. אם היית במקום שהוא חשוד או אם היית במקום מסוים. אבל לא להזמין בדיקה כשאין את הסימנים כמו חום או סימנים נשימתיים ובנוסף לזה אם הייתם בסביבת מישהו שסביר שיעביר אליכם את המחלה. לא תמיד נדע. יכול להיות שיש עוד מתי מעט שמסתובבים עם קורונה ואנחנו לא יודעים. לכן יש לנו חובה להתנהג באחריות".

קורונה איטליה מסיכה בידוד (צילום: Sakchai Lalit | AP)
קורונה איטליה מסיכה בידוד | צילום: Sakchai Lalit | AP

האם יש הנחיות מיוחדות לגבי תחבורה ציבורית?

"בשלב זה אין הנחיות לגבי תחבורה ציבורית. אני כן ממליץ שבעלך יישב ליד חלון פתוח ואז הסיכוי הוא אפסי. ובכלל ככל שאנחנו נראה יותר אחריות של אנשים שיש להם סימני תחלואה או שהיו בסביבת חולים והם לא ייסעו בתחבורה ציבורית - זה יחזק את הביטחון הציבורי. אבל אין תשובה גורפת לשאלה".

אנחנו צפויים בקרוב להנחיות חדשות בנוגע לתחבורה ציבורית?

"זה לא שאנחנו צפויים. אם אנחנו נחשוב שזאת הדרך ואנחנו רואים שזאת דרך ההעברה הנפוצה אז נוציא הנחיות חדשות. כרגע אין הנחיות".

האם מי שנדבק בקורונה יכול להידבק שוב?

"אנחנו לא כל כך יודעים. העולם עוד מחפש תשובות לשאלות מאוד בסיסיות כמו מה מידת ההדבקה, האם מי שאין לו סימנים מדבק, האם ילדים יכולים לשאת את המחלה בלי להיות חולים וגם האם אפשר להידבק בשנית. אנחנו מנחים שמי שהבריא יצר חסינות - אבל גם את זה אנחנו מנסים ללמוד".

למה לא מבצעים בדיקות קורונה לכל מי שנמצא בבידוד ובכך להוריד את הלחץ של הציבור?

"שאלה מצוינת. אנחנו שוקלים את זה. צריך לזכור שככל שמישהו שהתשובה שלו שלילית בבדיקה אז מספר ימים לאחר מכן הוא יכול להפוך לחיובי. אנחנו כרגע לומדים את הנושאים ואנחנו נדע יותר ככל שהזמן יתקדם. כמו שאמרנו, לנגיף לוקח 14 יום ואז אנחנו נדע אם אדם חולה או לא. 14 יום זה המצב הקיצון פחות או יותר, אולי קצת יותר. בדרך כלל תוך מספר ימים יופיעו סימנים אצל רוב האנשים. 14 יום זה פרק הזמן המקסימלי שיופיע משהו - סימנים של נשאות או של המחלה".