מחקרים חדשים מצביעים על כך שנגיף הקורונה יכול לשרוד בתנאים מסוימים גם באוויר - כך חשפה אתמול (שני) ד"ר מריה וואן קרקהוב, ראש היחידה למחלות מתפתחות בארגון הבריאות העולמי, במסיבת עיתונאים וירטואלית. מידע זה מתווסף למסקנות המחקרים הקודמים, שלפיהן הנגיף מועבר דרך נוזלים ומגע בין אנשים. קרקהוב גרסה כי על פי המחקרים האלו, גורמים כגון חום ולחות עשויים להשפיע על הישרדות הנגיף באוויר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הנגיף מועבר באופן טיפתי, דרך נוזלים. בעיקר דרך עיטושים ושיעולים", הסבירה קרקהוב לעיתונאים. "כשרופאים מבצעים הליכים מסוימים בחולי קורונה, המגרים את השיעול של החולה (AGP), קיימת אפשרות שהחלקיקים ישרדו זמן רב יותר באוויר עצמו".

תחנת הבדיקה בגני התערוכה (צילום: פלאש/90 )
קורונה בישראל | צילום: פלאש/90

קרקהוב הוסיפה כי חוקרים ברחבי העולם בודקים בימים אלו באילו תנאים סביבתיים נוספים הנגיף מסוגל לשרוד. המחקרים בודקים כיצד לחות, טמפרטורה ואור אולטרה סגול משפיעים כמו כן, ישנם מחקרים שגילו כמה זמן הנגיף יכול לשרוד על משטחים שונים, וביניהם ברזל ונחושת.

"חשוב מאוד שצוותים רפואיים שמטפלים בחולים ומבצעים הליכים רפואיים בחולי קורונה ינקטו אמצעי זהירות מקיפים. צוותי הרפואה במתקנים שלנו משתמשים במיגון סטנדרטי, ובנוסף הם משתמשים באמצעי הגנה מפני חליקיקים הנישאים באוויר", הוסיפה קרהקוב לעיתונאים.

כחלק מהמאבק בנגיף והשמירה על צוותי הרפואה הנמצאים בחזיתו, ארגון הבריאות העולמי ממליץ כי צוותי רפואה ברחבי העולם ישתמשו במסכות מסוג N95 שכן הן מסננות 95% מכל הנוזלים וחלקיקים הנישאים באוויר.

מחקר אמריקאי שתוצאותיו פורסמו בשבוע שעבר מצביע על כך שנגיף הקורונה יכול לשרוד באירוסולים באוויר עד שלוש שעות. כמו כן המחקר מראה כי הנגיף שורד עד 4 שעות על נחושת, עד 24 שעות על קרטון ועד שלושה ימים על פלסטיק ופלדה. אירוסולים הם נוזלים או חלקים מוצקים הנאחזים באוויר, בערפל, וגם בגז, שבדרך כלל נמצא בשימוש בהליכים רפואיים כגון הנשמה.

"התוצאות מצביעות על כך שאנשים עלולים להידבק בנגיף גם דרך האוויר ודרך מגע בעצמים מזוהמים", אמר ד"ר נילט ואן דורמאלן, המדען הראשי במחקר.

ד"ר טדרוס אדנהום ג'בריוס, ראש ארגון הבריאות העולמי, אמר שבשבוע האחרון הייתה הסלמה עולמית בכל הנוגע לנגיף, אך לא היה זינוק במספר הפעולות הקריטיות שיש לנקוט נגד הנגיף כגון מספר הבדיקות המתבצעות, בידודים ומעקב אחר מגע הנדבקים עם אנשים אחרים.

 

מתחם בדיקות קורונה ביוסטון, טקסס (צילום: AP)
צילום: AP

"יש לנו מסר פשוט לכל המדינות: בדיקות, בדיקות, בדיקות. תבדקו כל מקרה חשוד. אם תוצאת הבדיקה היא חיובית, יש לבודד אותם ולאתר ולבדוק את האנשים עמם הם באו במגע עד יומיים לפני שהחלו לפתח תסמיני מחלה.