ביומיים האחרונים התגלו שבעה ישראלים שנדבקו וחלו בנגיף הקורונה – חלקם מספינת התענוגות שעגנה לחופי יפן וחלקם מצפון איטליה, שם נרשמה התפרצות חריפה. משרד הבריאות פרסם לגבי רובם את מסלול תנועתם מאז חזרתם לארץ, על מנת לברר אם ישראלים נוספים נחשפו לחולים ובאו איתם במגע. אלו ההנחיות:

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפי משרד הבריאות, כל מי שהיה בטיסה עם אחד החולים נחשב "חשוף" וחייב להיכנס לבידוד ביתיע במשך 14 יום. על הבידוד יש לדווח למשרד הבריאות באמצעות מוקד "קול הבריאות" *5400 או באמצעות האתר.

הנחיות הבידוד:

לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים - מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות - לתקופה של 14 ימים.

זה המסלול המלא שעבר חולה הקורונה הישראלי הראשון

עוד הדגישו במשרד כי כל מי שהה במחיצת החולים למשך רבע שעה נחשב "חשוף" – בין אם בחנות, בתחנת דלק או במסעדה. לגבי החולה ממושב אירוס, ששהה בבית כנסת, ציינו במשרד הבריאות: "כל מי שמתפלל - אם הפונה יודע מי החולה בעצמו ואז אפשר לשאול לגבי המרחק (סביר שהמתפללים יידעו מי החולה)".

קורונה - נתב"ג (צילום: Ariel Schalit, AP)
קורונה - נתב"ג | צילום: Ariel Schalit, AP

במשרד הבריאות הבהירו כי "מגע קרוב", שעלול להוביל להדבקה, הוא "מרחק של פחות מ-2 מטרים למשך של 15 דקות או יותר". 

זהו המסלול המעודכן של החולים ה-6 וה-7 בישראל

לפיכך, כל ישראלי שהיה במגע קרוב עם חולה צריך להיכנס לבידוד - וכך גם החוזרים מהיעדים הללו: סין תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה ואיטליה. יש לשהות בבידוד עד שיחלפו 14 יום ממועד החזרה לארץ, מכיוון שפרק זמן זה נחשב ל"תקופת הדגירה".

קורונה בישראל (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
היערכות לקורונה בירושלים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

אם הופיע חום של יותר מ-38 מעלות, שיעול, קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר, יש לפנות למוקד 101 של מד"א: "לא להגיע למרפאת קופת חולים ולא לחדר מיון. במידת הצורך יגיע פרמדיק לבדיקות מעבדה לביתכם ולהמשך טיפול, על פי החלטת הרופא".

מגע עם אנשים שחלו:

בנוגע לאנשים שבאו במגע עם חולים, נמסר: "משרד הבריאות עושה מאמץ להגיע בחקירה לכל אחד מהמגעים ההדוקים. אם היה לאדם מגע מסוג זה, יש להיכנס לבידוד בית על פי ההנחיות ולדווח על כך למשרד הבריאות".

במשרד הבריאות פרסמו גם הבהרה לגבי אפשרות ההידבקות מחולים. "ישנה העברה של הנגיף מאדם לאדם, ככל הנראה בחשיפה להפרשות מדרכי הנשימה בעת עיטוש או שיעול. טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת הדבקה דומה לפחות לזו של נגיף השפעת. יתכן כי אנשים שנדבקו עלולים להיות מדבקים עוד טרם הופעת תסמינים, מצב שמוכר ממחלות נגיפיות אחרות".

היערכות קורונה בשערי צדק (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
היערכות קורונה בשערי צדק | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

בנוגע לתסמיני המחלה, הדגישו: "סימני המחלה הנגרמת מנגיף הקורונה דומים לאלו של שפעת: חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. למעשה, לא ניתן להבדיל בבדיקה קלינית בין הדבקה בנגיף הקורונה לבין מחלות נשימתיות אחרות. המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות. אחוז הסיבוכים הקשים מכלל הנדבקים טרם הוברר".

היעדרות מעבודה תחשב היעדרות בשל מחלה. באתר המשרד פורסמה "תעודת מחלה גורפת" עבור אלו שבבידוד.