ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר אמש (שבת), כפי שנחשף לראשונה ב-N12, כי יופעלו גם "אמצעים טכנולוגיים" למעקב אחר חולי הקורונה, זאת כדי לוודא שלא הפרו את תנאי הבידוד. היום (ראשון) התקיים דיון ראשון בנושא בממשלה, והוחלט להקים צוות שרים שיקבע את המגבלות לאותו מעקב.

מעקב אחרי חולי הקורונה באמצעים טכנולוגיים: השיטה - והביקורת

בישיבת הממשלה הוחלט להקים צוות שרים, שיחד עם משרד המשפטים יקבעו את ההגבלות לסמכות שתינתן לשב"כ לבצע ניטור סלולרי של חולים בקורונה. הצוות ינסח את ההגבלות על השב"כ והסמכויות לצורך איתור חולי קורונה חשודים. עוד הובהר כי השב"כ לא יעסוק בנושא אכיפה של המבודדים ושל נהלי הבידוד - וכי הסמכות תהיה בתוקף ל-30 ימים לכל היותר מהרגע שבו תאושר בוועדת המשנה לשירותים חשאיים בכנסת.

הישיבה כללה דיון ארוך, שהתקיים תחת הכותרת "הסמכת השב"כ לסייע למאמץ הלאומי להתמודדות מול התפשטות נגיף הקורונה". מנכ"ל משרד הבריאות, שהגיש את הבקשה לסיוע מהשב"כ, סיפק חוות דעת מפורטת לחשיבות הצורך ולפעילותו - וגם חוות דעת משפטית.

נתניהו דרש סייגים, סמוטריץ': לא יהיה "אח גדול" בישראל

במהלך הישיבה, נמסר, ראש הממשלה לא הסתפק בנוסח המקורי של ההחלטה וביקש להטיל סייגים רבים מאוד כדי לצמצם את היקף המידע, את היקף הנחשפים אליו - ודרש להבטיח שלא יעשה במידע זה שום שימוש זולת למאבק במגפת הקורונה. נתניהו ביקש להביא לעיונו נוסח שישקף את כל ההחמרות והסייגים שביקש להכניס.

 השרים החברים בצוות: גלעד ארדן, אמיר אוחנה, זאב אלקין ובצלאל סמוטריץ'. רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ייצג את מנדלבליט בדיונים.

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסר הערב: "‏אישרנו עכשיו בממשלה, אחרי 7 שעות של התייעצויות ודיוני עומק מקצועיים, ועם הרבה מאוד סייגים ומנגנוני הגנה מובנים מוסדית, את מנגנון המניעה האלקטרוני להתפשטות הקורונה. אני יכול להרגיע אתכם חד משמעית: אין ולא יהיה 'אח גדול' במדינת ישראל, גם לא במסגרת אירוע קיצון כמו זה שאנחנו מנהלים".

"‏נבהיר את המובן מאליו: עדיין מדובר בצעד קיצוני, שמוצדק רק על רקע המציאות הקיצונית והמסוכנת שאנחנו מצויים בה", ציין סמוטריץ'. לדבריו, הצעד "נדרש על רקע אחריותנו להציל חיים של עשרות אלפי אזרחים. ווידאנו במנגנון, ונמשיך לוודא, שזה ייעשה רק לשם כך. בתקופה, במנגנונים, בעונשין, ובפיקוח הדוק ומובנה בתוך המנגנון".

במשרד המשפטים בחנו את ההנחיות במישור המשפטי. ההחלטה כבר עוררה ביקורת ובשב"כ הבהירו כי אין כוונה להשתמש ביכולותיהם לצורך אכיפה או ניטור בנושא. 

בשב"כ הדגישו אמש: "בהמשך לפניית ראש הממשלה ומשרד הבריאות, נבחנת, עם כלל הגורמים הנוגעים בדבר, האפשרות להסתייע ביכולות טכנולוגיות של שירות הביטחון הכללי, במסגרת המאמץ הלאומי למניעת התפשטות מגיפת הקורונה. יודגש כי בכל מקרה אין הכוונה לעשות שימוש ביכולות האמורות לצורך אכיפה או ניטור של הנחיות בידוד".

מהיועץ המשפטי לממשלה נמסר לאחר הודעת נתניהו: "בהמשך לפניית ראש הממשלה ומשרד הבריאות לשב"כ בנוגע לנקיטת אמצעים שיסייעו לממשלה להתמודד עם נגיף הקורונה, לשם הצלת חיים, בחן היועץ המשפטי לממשלה מספר צעדים שנועדו לסייע לצמצום ולמניעת הדבקה נרחבת ככל הניתן".

עוד נמסר: "במסגרת הבחינה המשפטית הוחלט על הטלת מגבלות שונות על האמצעים שיופעלו, לרבות בהיבטים של תקופת הפעלתם, הפיקוח המשפטי על ההפעלה והשימוש הנעשה במידע שנאסף. זאת, במטרה להגיע לנקודת האיזון הנכונה בין האינטרסים החשובים הרלוונטיים. הפעלת האמצעים תובא לאישור הממשלה ובהמשך לכך גם לאישור ועדת הכנסת הרלוונטית".