בימים האחרונים זוהתה בישראל האטה בקצב ההידבקות בנגיף הקורונה ובמקביל נראה שאנשים צעירים יותר נפגעים מהמחלה. פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות מבית החולים שיבא תל השומר מסביר מה עומד מאחוריי הנתונים.

למה אנחנו רואים ירידה בגילאים של החולים?

כיוון שיש יותר צעירים באוכלוסייה יש יותר צעירים שיידבקו ויותר מהם שיחלו באופן קשה. הסיכוי שאדם צעיר יחלה בקורונה אינו גבוה, אבל כן אפשרי שמתוך אלו שיחלו יהיו כאלה שמצבם יהיה קשה וגם כאלה ימותו. העלייה במספר הצעירים שמצבם קשה משקפת את העלייה במספר הנדבקים בקרב צעירים. המחלה אמנם מסוכנת יותר למבוגרים אבל ככל שמספר הנדבקים בקרב כלל האוכלוסייה עולה, כך נראה גם יותר אנשים צעירים. זה המהלך הטבעי של המחלה הזו.

האם הקורונה  פוגעת באנשים בגילאים צעירים עם מחלות רקע בדומה לאופן שהיא פוגעת באנשים מבוגרים עם מחלות רקע?

אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון הרבה יותר גבוה והמחלה ככל הנראה תפגע בהם הרבה יותר מבצעירים. עם זאת כפי שהסברנו, גם צעירים יכולים להיפגע בשל חלקם הגדול באוכלוסיה.

 מדוע ישנה ירידה במספר החולים?

חלפו שבועיים וחצי מאז סגירת בתי הספר והגנים וזה נותן את אותותיו, יש ירידה בהדבקה בקהילה. בימים האחרונים הייתה קפיצה במספר הבדיקות שנעשו באוכלוסייה וזה התבטא בכך שהייתה קפיצה במספר החולים, וכעת יש שוב התייצבות. זה עדיין לא אומר שכל הצעדים עבדו, אבל כן מדובר בנקודת אור.

מה הכוונה חולה קשה אם הוא לא מונשם?

חולה קשה הוא כזה שלא מגיע לו מספיק חמצן לריאות למרות שהוא עדיין לא נזקק להנשמה דרך צינור. במקרה זה מספקים לו חמצן דרך צינור לאף או דרך מסכה ולא צריך צינור לתוך כלי הנשימה.