מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Current Biology גילה מנגנון ביולוגי הגורם לאכילת יתר ולהשמנה. במחקר נמצא כי מאכלים העשירים בקלוריות ושומנים משבשים את ההתקשרות בין מרכז ההנאה במוח, האחראי להפרשת הורמון הדופמין, לבין האזור במוח שבו נמצא השעון הביולוגי המסדיר את הקצב הפיזיולוגי. אותם מזונות מגרים את מרכז ההנאה וגורמים גם להפרעה בשעון הביולוגי של זמני האכילה, וכתוצאה מכך לאכילת יתר והשמנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסגרת המחקר, החוקרים נתנו לקבוצת עכברים אוכל עשיר בקלוריות שהיה זמין להם בכל שעות היממה וראו שהעכברים אכלו בתדירות גבוהה ובזמני ארוחות לא מסודרים, וכתוצאה מכך עלו במשקל. בקבוצה השנייה היו עכברים שקיבלו אוכל רגיל לאורך שעות היממה. עכברים אלה שמרו על זמני אכילה ופעילות גופנית קבועים והם לא העלו במשקל.

אישה עומדת מול מקרר (צילום:  Andrey_Popov, shutterstock)
צילום: Andrey_Popov, shutterstock

כאשר יצרו במעבדה באופן מלאכותי עכברים שמרכז ההנאה שלהם נוטרל ולכן אין להם יכולת להפריש דופמין, הם גם שמרו על זמני אכילה קבועים ולא עלו במשקל. מסקנת החוקרים הייתה שאכילת כמות גדולה של קלוריות בנפח קטן, המפעילה את מנגנון ההנאה והתגמול החיובי במוח באמצעות הפרשת דופמין, גורמת לצריכת יתר של מאכלים עשירים בקלוריות ובשומן, לנטייה מוגברת לנשנש בין הארוחות ולאכילה בשעות לא אופייניות, וכתוצאה מכך לעליה במשקל.

במחקר אוזכרו מחקרים קודמים שלפיהם עכברים שהוזנו במזון עתיר קלוריות ושומן בין ארוחות או בזמני מנוחה, אגרו את עודפי הקלוריות כשומן יותר מאשר כאשר צרכו את אותו מזון עתיר קלוריות אך בזמני הארוחות. השומן, הנאגר בגוף כתוצאה מאכילה נשנשנית בשעות מוזרות היא הגורמת להשמנה, וקשורה לעליה במחלות הקשורות להשמנה ובהן סוכרת, לחץ דם גבוה מחלות לב ואף לסוגי סרטן שונים.

אישה פותחת מקרר בלילה (צילום: Shutterstock)
אישה פותחת מקרר בלילה | צילום: Shutterstock

יפית קסלר, דיאטנית בריאטרית וחברה בארגון למען אנשים החיים עם בעיית השמנה, מציינת כי "הטבע שלנו, שבמהותו רוצה לצרוך קלוריות מתי שניתן, כי לא ידוע מתי תהיה הארוחה הבאה, לא מסונכרן עם הסביבה שלנו, שבה ניתן לצרוך את כמות הקלוריות של ארוחת צהריים שלמה בשקית קטנה של חטיף או פרוסת עוגה. תוסיפו לזה את העובדה שמרבית העבודות נעשות בישיבה, ולא פלא ששיעורי ההשמנה הם הגבוהים ביותר אי פעם".

ד"ר דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית והמרכז הרב תחומי לטיפול בעודף משקל בית חולים השרון, יו"ר האחודה הישראלית למען אנשים החיים עם השמנה והחברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר אמר: "המחקר מוסיף מידע על התובנות המדעיות ההולכות ומצטברות על כך שיש בסיס פיזיולוגי להשמנה, ומצביע על ההשפעה הסביבתית המעודדת השמנה ותחלואת ההשמנה".

לדבריו, תובנות אלו הן חלק מהסיבות להקמת היחידה למען אנשים עם השמנה, שמטרתה להנגיש ידע עדכני ולנפץ סטיגמות על אנשים החיים עם השמנה, ועל ה"כשלון האישי" בעלייה במשקל כמו גם לתת כיוונים חדשים לטיפול במחלה זו.