האם צפויות הנחיות חדשות? התמונות שפורסמו היום (שבת) ב-N12, של טיילת עמוסה במבלים בתל אביב ושל התקהלויות נוספות שפוזרו, עוררו דאגה במשרד הבריאות. משרד הביטחון הודיע על הבאת 3,000 מטושים נוספים לבדיקות קורונה, והשר אקוניס הורה על הקלה להורי הילדים במעונות המפוקחים. מניין החולים עלה ל-883, אחד מהם - אריה אבן בן ה-88 - נפטר אמש. מספר מבקשי העבודה בישראל חצה שיא חדש והגיע למעל לחצי מיליון מובטלים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפי ההנחיות שעולות הערב לאישור הממשלה, תיאסר הפעלת קניון – מלבד מקום למכירת מזון, בית מרקחת או חנות שמוכרת מוצרי היגיינה. עוד נכתב כי סוגיית הקניונים הפתוחים תיבחן בין מנכ"ל משרד הבריאות לשר הכלכלה.

לפי העדכון האחרון ממשרד הבריאות, 883 נמצאו חיוביים ישראלים - בהם הקשיש שנפטר. מבין החולים 15 במצב קשה, 19 במצב בינוני‎ ו-36 כבר החלימו‎. מתוך החולים, 274 נמצאים בבתי חולים, 233 בטיפול ביתי, 84 בטיפול במלון. לגבי 255 מהם טרם הוחלט באיזו מסגרת לטפל בהם. 18 החלימו ושוחררו מבתי חולים, 18 נוספים שטופלו בקהילה החלימו.

משרד הבריאות הוציא היום מסמך נתונים מלא הסוקר את התפשטות המגיפה בישראל ומציג סטטיסטיקות שונות בדבר החולים. פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, אמרה בריאיון לפגוש את העיתונות: "אנחנו הגברנו את כמות הבדיקות שלנו ליום מ-600 לפני כמה זמן. תוך שלושה שבועות ממעבדה אחת עלינו ל-21 מעבדות שפועלות השבוע. מספר הבדיקות שבוצעו בשלושה ימים האחרונים הוא כבר 2,400. אנחנו עולים בכמות הבדיקות על פי מתווה שאנו חושבים שהוא נכון מקצועית. אני לא יודעת איך נוצרה האווירה שאנו מתנגדים לעשות בדיקות". 

עוד אמרה: "אני חושבת ש-150 אלף בדיקות לא יעזרו. אנו בודקים כל אדם מבודד שיש לו סימפטומים. אנחנו חושבים שפתרנו את בעיית המטושים". לדבריה, "אנחנו עולים במספר החולים וזה מצער אותי. יש פה חשש אמיתי ורציני שאנו נעלה במספר החולים. השאלה היא כמה ובאיזה קצב יהיו החולים וכאן ממוקדים המאמצתים שלנו. אחד התרחישים הוא שיהיו אלפי מתים. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו לא להתכונן לתרחישים הרעים ביותר. מספר הנדבקים ימשיך לעלות לעת הזאת". 

במקביל להתוודות של סדצקי בדבר בעיית סוגיית המטושים, הודיעו במשרד הביטחון כי הצליחו להביא ארצה כ-3,000 מטושים מארצות הברית. את המטושים איתרה ורכשה משלחת הרכש של משרד הביטחון בניו-יורק. סדצקי בדבריה עוד ציינה:

ההתקהלויות והמחלוקת: 17 דוחות נרשמו

היום פרסמנו תמונות של ישראלים לא מעטים בטיילת בתל אביב, בכיכר רבין (שם פוזרה ההתקהלות) וגם בפארקים. בכיר במשרד הזהיר בעקבות התמונות: אם הציבור לא ישנה התנהגות, נפספס הזדמנות לנצח את המגפה. עם זאת, הבהיר, החמרות משמעותיות לא צפויות בשלב זה. ראש הממשלה מכנס הערב דיון על האפשרות לחדד את הנהלים לציבור.

ראש הממשלה החליט כי מרכזי הקניות הפתוחים יישארו פתוחים בשלב זה, והחלטה זו תבחן מחדש בעוד שלושה ימים. חנות שלא תעמוד בהוראות משרד הבריאות תסגר באמצעות צו. לפי הוראות משרד הבריאות, עד 4 אנשים יורשו בכל קופה רושמת ותוך שמירה על 2 מטרים בין אדם לאדם.

//img.mako.co.il/2020/03/21/guidance3.png

גם במשטרה הגיבו הערב לתיעודים ואמרו: "המשטרה שבה וקוראת לציבור להישמע להנחיות והוראות משרד הבריאות, שכן אי קיומן משבש את המאמץ הלאומי במאבק בהתפרצות הנגיף והתפשטותו בישראל". עוד נמסר: "במהלך השבת עסקו שוטרי משטרת ישראל גם בפעילות אכיפה והסברה, ביקרו בבתי עסק ובבתי מבודדים וכן הורו על פיזור קהל באזורי הפארקים, חופי הים וכיוצא בזה".

עוד הדגישו במשטרה: "צריך לציין כי מרבית התושבים ובתי העסק, הקפידו על קיום ההוראות כלשונם, אולם במקרים בהם זיהו השוטרים הפרות או התעלמות מההנחיות - פעלה המשטרה לפיזור המתקהלים". עד כה נרשמו 17 דוחות על הפרות חריגות בניגוד לצו.

עד כה נפתחו 117 תיקים פליליים הקשורים להפרות הבידוד, וכן נפתחו 18 חקירות נוספות בגין מקרים שונים של הפצת מידע כוזב.

התקדמויות רפואיות - ובשורה לעובדי המדינה שאינם חיוניים

במד"א הודיעו הערב על פתיחת שלושה מתחמים חדשים של מד"א לבדיקות קורונה: מתחם בחיפה, שעליו פורסם לראשונה ב-N12, ועוד מתחמים בירושלים ובבאר שבע - בנוסף למתחם בגני יהושע. עוד נמסר: "מגן דוד אדום פועל להגדלה משמעותית של מערך הדגימות ברחבי הארץ". המהלך מתבצע בהתאם להחלטת שר הבריאות יעקב ליצמן, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ומנכ"ל מד"א אלי בין.

וגם בשורה טובה התקבלה הערב, כשהגיעה לנמל התעופה בן גוריון בהטסת חירום תרופה חדשנית לטיפול בחולי הקורונה שמאושפזים בביה"ח וולפסון. מדובר בתרופת חמלה נסיונית שכבר הצליחה לסייע במקרים שונים בעולם. התרופה נועדה לטיפול מיידי בשני חולים שנמצאים במצב קשה, מונשמים ומורדמים בבית החולים הנמצאים תחת טיפול אינטנסיבי של הצוות הרפואי.

מנגד, עובדי המגזר הציבורי קיבלו הערב בשורה טובה: נחתם הסכם קיבוצי לעובדי המגזר הציבורי. העובדים שאינם חיוניים ישהו בבתיהם על חשבון ימי החופשה. ההסכם יחול על עובדי המדינה, הרשויות המקומיות, המועצות הדתיות, המוסד לביטוח לאומי, וגופים נוספים. תוקפו: מ-22 במרץ ועד 16 באפריל.

שר הרווחה אופיר אקוניס הודיע כי הורים למעונות מפוקחים לא יישלמו על הימים האבודים מ-15 למרץ, מסגירת הגנים, ויקבלו החזר מלא על כל הימים שבהם לא הייתה פעילות. "בהתאם לחוק, הורים אינם נדרשים לשלם עבור תקופה בה לא התקיימה פעילות, ולא יהיה בכך כדי לפגוע בזכויותיהם בעת חזרה לשגרת פעילות," נמסר. "לתשומת לבכם, הארגון המפעיל מחויב להחזיר להורים תשלום יחסי בגין הימים בהם לא התקיימה פעילות במעונות היום ובמשפחתונים ועל ההורים לפנות אליהם".

שר החוץ ישראל כ"ץ הורה הערב להנהלת משרד החוץ להערך לביצוע "תוכנית חרום לאומית לחילוץ ישראלים מחו"ל". במסגרת התוכנית ימופו, באמצעות השגרירויות והקונסוליות בעולם, ריכוזי הישראלים השוהים בחו״ל ומעוניינים לחזור ארצה. חדר המצב של משרד החוץ יעבוד 24/7 ויפתח בו מוקד לרישום בקשות החזרה לארץ מישראלים הנמצאים בחו"ל. הלילה כבר ירמיאו שתי טיסות מהודו ובימים הקרובים צפויים טיסות מסחריות ממוקדים נוספים.

שגרירי ישראל בעולם קוראים לאזרחי ישראל המטיילים במדינותיהם , לעזוב לאלתר בטרם ייכנס לתוקפו סגר במדינה וביטול כל הטיסות היוצאות ממנה.