מאז נכנסה לתוקפה לראשונה הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי בסוף אפריל, מטיחים מטופלים רבים ביקורת חריפה כנגד משרד הבריאות על מחסור באספקה ואיכות ירודה וכן מוחים על עליית המחירים. לאחר שהבינו כי המשבר לא ייפתר מבלי לשתף את החולים, במשרד הבריאות פועלים למציאת פתרונות עם המטופלים. המשנה למנכ"ל המשרד כבר נפגש באופן פומבי עם אורי גלזר, מטופל ופעיל חברתי בנושא, שהציע לו פתרון משלו למשבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כפי שאנו מפרסמים הבוקר (חמישי) לראשונה בחדשות 12, החליטו במשרד לקיים בתקופה הקרובה מספר מפגשי שולחן עגול עם גורמי ממשל, מומחים ונציגי המטופלים על מנת להציף את הכשלים ברפורמה ולנסות לטפל בהם יחד.

השולחן העגול הראשון מתוכנן לתחילת נובמבר אך יריית הפתיחה של המהלך נורתה כבר בערב שמחת תורה, אז העניק המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, ריאיון מצולם וראשון מסוגו למייסד הכלכלה השיתופית הירוקה ומטופל הקנאביס הרפואי אורי גלזר. בדבריו, שמובאים כאן לראשונה, פרופ' גרוטו הגיב לכמה מן הטענות הקשות של המטופלים, הפנה אצבע מאשימה למגדלים על המחסור באספקה והזהיר מההשלכות שעלולות להיות אם תבוטל הרפורמה. באותה פגישה הציג גלזר לפרופ' גרוטו גם פתרון אפשרי לכשלי הרפורמה. 

קנאביס רפואי עם עובש (צילום: חדשות)
תלונות על איכות המוצר. קנאביס רפואי עם עובש | צילום: חדשות

"אם לא תהיה רפורמה, לא יהיה בישראל קנאביס רפואי", הצהיר פרופסור גרוטו בריאיון. "בוא נגיד מחר בית המשפט אומר הרפורמה בטלה? עכשיו נחזיר את כולם לאסדרה הישנה, לא יהיה חומר לאנשים לקבל. זאת אומרת, אנשים יבואו למגדלים והם יגידו אין לנו חומר. אנחנו גם נאבד את מה שלא זוקפים לאסדרה החדשה בהיבט של איכות החומר, הבקרה עליו, היכולת לראות שאין מזיקים. אני חושב שהרפורמה כבר יצאה לדרך, כרגע גם בג"ץ אומר שהוא לא נגד הרפורמה".

עם זאת, פרופסור גרוטו הכיר גם בבעיות הרפורמה. "בחלק מהדברים משרד הבריאות, יש לו אשמה מסויימת, אבל רוב הבעיה לא אצל משרד הבריאות", הוא משוכנע. "קרה משבר שלא תלוי היה במשרד הבריאות עם הסגירה של 'תיקון עולם'. אני רוצה להוריד את זה מהשולחן כל מי שטוען שמשרד הבריאות סגר את תיקון עולם והעביר בכפייה אנשים ל-'שאיפה לחיים', זה פשוט לא נכון".

לגבי המחסור באספקה פרופ' גרוטו הפנה אצבע מאשימה וטען: "מתברר שהחברות לא נערכו בצורה מספיק טובה לשמור - יש חלק מהחברות שרמת הניהול לא מיטבית שם ויש כאלו שנעשה יותר טוב. לאותן אלו שהניהול היה פחות מוצלח, לא הצליחו לאזן בין הכמויות שצריכות להיות בבית מרקחת, היה קשה להתמודד עם זה, אז אמרו נעביר הכל לבית מרקחת. אני לא חושב שאנחנו בתחילת המשבר, להיפך, בהתחלה לא הייתה בבתי המרקחת, עכשיו פונים ואומרים שיש להם מוצרים ומטופלים לא באים".

פרופ' איתמר גרוטו ממשרד הבריאות (צילום: משרד הבריאות)
פרופ' גרוטו, ארכיון | צילום: משרד הבריאות

הבכיר מזהיר: מה יקרה אם הרפורמה תתבטל

עוד הצהיר גרוטו כי "בעיית המחירים יכולה להיפתר גם בלי ממשלה בין השרים". הבכיר במשרד הבריאות טען במהלך הריאיון: "אנחנו במאבק מול משרד האוצר בנושא הפיקוח על המחירים, אנחנו נתערב כשנוכל. גם אם זה לא יקרה יש פתרונות אחרים, הוצאנו כבר קול קורא לחברות להצהיר האם הם מתכוונות לייצא, ואנחנו מתנים את הייצוא בהורדת מחירים בישראל סדר גודל של המחיר לפני האסדרה החדשה. חברה אחת כבר הצהירה שהיא מתכוונת לייצא".

לפי החלטת בג"ץ, כניסת הרפורמה לתוקפה עבור כלל המטופלים נדחתה לסוף חודש מרס. פרופ' גרוטו הסביר כי במשרד הבריאות עושים מאמצים להגיע מוכנים לרגע הזה. מלבד המאמצים להוריד את המחירים ולהשיב בינתיים אספקה מבתי המרקחת לאסדרה הישנה, במשרד הבריאות הציבו מטרה שלכל מטופל יהיה רישיון על פי האסדרה החדשה במועד ומנפיקים רישיונות כפולים למטופלי האסדרה הישנה.

עד שיימצא פתרון הולם למחסור באספקה ועליית המחירים בקואופרטיב, מטופלי הקנאביס "קנאטיב" שהקים אורי גלזר מציעים למטופלים פתרון אחר - לשלוט על אמצעי הייצור. מדובר בהתאגדות צרכנית שעתידה להקים חווה שיתופית בבעלותם, ללא מטרות רווח, בהתאם לסטנדרטים המחמירים של משרד הבריאות. "המטופל במקום להיות מסכן הופך לבעל הבית, יש לו צמח שלו וזה פותר את כל עניין הפיקוח על המחירים", סיפר גלזר לגרוטו בריאיון. גרוטו הביע נכונות לקדם את היוזמה אם תעמוד בכל התנאים ואף אמר שלו זה היה מתאפשר היה מאמץ באמצעותה חולה קנאביס ומממן עבורו את חלקו בחווה.