אנחנו כבר יודעים שבישראל עובדים הכי הרבה שעות בהשוואה למדינות מערביות אחרות. רבים מאיתנו עובדים ימים ארוכים ומוצאים את עצמנו אוכלים ארוחת ערב בשעה מאוחרת יותר ממה שתכננו. אך מתברר שזה עלול להזיק לנו לבריאות, אף יותר ממה שנדמה לנו, כך לפי מחקר שהוצג לאחרונה בכנס של האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי החוקרים, נשים שאכלו כמות גדולה של קלוריות לאחר השעה שש בערב היו בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, מאשר נשים שאכלו מוקדם יותר. אמנם מדובר במחקר מקדמי, אך מסקנותיו בהחלט מסקרנות וככל הנראה גם יובילו למחקרים נוספים ומעמיקים יותר בנושא. במחקר נמצא כי כל עלייה של אחוז אחד בצריכה הקלורית לאחר שמונה בערב העלתה את הסבירות ליתר לחץ דם, חוסר איזון ארוך-טווח ברמת הסוכר בדם ו-BMI גבוה יותר - כל אלה תורמים לסיכון גבוה יותר למחלות לב. 

במהלך המחקר, החוקרים בדקו 112 נשים, שממוצע הגילים שלהן עמד על 33. הם בדקו גורמים נוספים כמו אורח חיים, ביניהם עישון, פעילות גופנית, סוג התזונה שלהן וגם גורמים בריאותיים כמו כולסטרול, לחץ דם ורמת הסוכר בדם. המשתתפות התבקשו לנהל יומן תזונה אלקטרוני, כדי לעקוב אחר כל מה שהן אכלו במשך שבוע, הן בתחילת המחקר והן בסופו, לאחר שנה. "מה שמצאנו זה שמתי אנחנו אוכלים עשוי להיות חשוב כמו מה שאנחנו אוכלים וכמה אנחנו אוכלים", אמרה החוקרת הראשית לתקשורת. התוצאות בהחלט מדאיגות, אך לא מדובר במחקר הראשון שמוצא קשר בין צריכה קלורית משמעותית בשעות הערב המאוחרות ובין עלייה במשקל - שיכולה להוביל גם למחלות לב וכלי דם במקרים קיצוניים.

אישה אוכלת בריא (צילום: PH888, shutterstock)
מומלץ לאכול בערב ארוחה קלה ומזינה | צילום: PH888, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מנסים לרדת במשקל? תוסיפו את זה לסלט שלכם

>> חיידק-על מתפשט בעולם והורג 1 מכל 4
>> זו כמות הקפה שצריך לשתות כדי למנוע מחלותEdit item

צריכה קלורית גבוהה בערב עלולה להיות מסוכנת לנשים ולגברים

למרות שהמחקר נעשה על נשים, החוקרים טוענים שגם נשים וגם גברים שאוכלים בשעה מאוחרת בערב עלולים לסבול מסיכון גבוה למחלות הללו, בעיקר משום שאכילה בערב משבשת את השעון הביולוגי שלנו. לפי החוקרים, השעון הביולוגי הוא מחזור של 24 שעות שמוודא שהגוף שלנו מסונכרן עם הסביבה. עם זאת, האיברים שלנו, כולל אלה הקשורים במטבוליזם ועיכול - גם להם יש שעון שמווסת את פעילותם בהתאם לאותות מזון. 

במחקר קודם שנעשה על ידי החוקרים בקהילות היספניות ולטיניות נמצא כי ככל שנצרכו יותר קלוריות לאחר שש בערב, כך עלה הסיכון ללקות בסוכרת. החוקרים הסבירו לתקשורת כי הגוף שלנו לא בנוי לצריכה קלורית גבוהה בערב. כשאנחנו אוכלים הרבה בלילה, ה"שעונים" באיברים שלנו משתבשים ולמעשה לא מתואמים לשעון הביולוגי במוח שלנו. זה למעשה יוצר מצב של הפרעה תפקודית ביכולת של הגוף לייצר אנרגיה מהמזון שאנחנו אוכלים - וזה למעשה עלול להיות גורם סיכון למחלות לב. 

אבל מה קורה אם בכל זאת יום העבודה שלנו ארוך ולא מאפשר לנו לאכול ארוחת ערב מוקדמת? החוקרים לא ממליצים לוותר על ארוחת הערב, אלא כדאי לוודא שהארוחה לא תהיה עמוסה מדי מבחינה קלורית. אסטרטגיה אף טוב יותר, לטענת החוקרים, היא לאכול את מרבית הקלוריות במהלך היום ולאכול ארוחה קלה יותר בשעות הערב, כזו שמכילה מזונות קלים לעיכול. כך תוכלו עדיין לאכול היטב מבלי לשבש את השעון הביולוגי שלכם. ווין-ווין.