גבירותיי וגבירותיי, יש מקום שרוצה את החזיות הישנות שלכן – וכנראה לא מאף אחת מהסיבות שאתן חושבות. חזיות הן דבר שנשים פחות נוהגות למסור לארגוני צדקה או חנויות יד שנייה, ולרוב כשהן מסיימות את תפקידן, הן מוצאות את עצמן בפח. אבל מסתבר שיש חלק אחד בהן שהפך לאחרונה לשימושי במיוחד, כשמצאו לו ייעוד מקורי דווקא בארגון שמטפל ב... בעלי חיים.

ארגון בעלי החיים Carolina Waterfowl Rescue מצפון קרוליינה הסעיר לאחרונה את הרשת אחרי שהעלה לפייסבוק פוסט חיפוש אחר חזיות ישנות. "לכל החברות לובשות החזיות שלנו! כשאתן משליכות את אלו שאתן כבר לא משתמשות בהן, בבקשה תסירו מהן את הווים בשבילנו!", נכתב בעמוד הארגון, והסבירו: "אנחנו משתמשים בהם כדי לתקן את השריונים של הצבים שלנו".

בארגון הסבירו שבעזרת דבק, סרט דביק, חוטי ברזל ואותם ווי חזיות הם מצמידים את החלקים השבורים של שריוני הצבים שמגיעים אליהם לאחר שנוצרו בהם סדקים. "הם מתפקדים בתור קיבועים קטנים, ובעצם מחברים את השריון בחזרה", הסביר קיבן פרייטס מהארגון.

כשהצבים מתאוששים ומגיע הזמן לשחרר אותם בחזרה לטבע, הדבק מתבלה ומאפשר להסיר את הווים בקלות. "יש כאן אפשרות למחזר משהו שאחרת היה עובר למזבלה, וגם לעזור לצב. ומי לא היה רוצה לעזור לצב", הוא אומר, והוא כנראה צודק - כי מאז שהפוסט עלה הוא כבר קיבל אלפי לייקים ושיתופים לדבריו, מדי שבוע בחודש האחרון הגיעו לארגון כארבעים צבים פצועים, כשמונים אחוז מהם לאחר שנדרסו על ידי רכבים.

השיטה המיוחדת של הספארי בישראל

גם בישראל הנתונים דומים, ובשנה האחרונה הגיעו לבית החולים לחיות בר בספארי כ-200 צבים פצועים. "הרבה צבים נדרסים על ידי מכוניות של אנשים שנוסעים בשטחי טבע או אפילו בעיר", אומרת דוברת הספארי שגית הורוביץ, "עוד בעיה חמורה היא שאנשים מגדלים את הצבים בגינה שלהם, ופוגעים בהם בטעות כשהם מכסחים את הדשא. הגיעו אלינו לאורך השנים עשרות צבים במצב קשה אחרי שמכסחות דשא ניפצו להם את השריון, ואז הטיפול מורכב וההחלמה מאוד ארוכה, כי התהליכים אצל צבים מאוד איטיים, ולפעמים לוקח אפילו יותר משנה עד שאפשר להחזיר אותם לטבע".

לדבריה, בספארי יש שיטות שונות לטפל בצבים עם שריון סדוק או שבור, אבל גם שם מצאו שיטה אחת יוצאת דופן, שהמציא דווקא רופא של בני אדם - ד"ר מוריס טופז מבית החולים רמב"ם. "לוקחים חתיכות פלסטיק שאליהן מחוברים אזיקונים, מדביקים אותן משני צדי השבר, מחברים את האזיקונים זה לזה, ומהדקים אותם בהדרגה לאורך זמן, עד שהשריון מתחבר", מסבירה הורוביץ. אבל הדבר המעניין באמת הוא שהשיטה של ד"ר טופז בכלל הייתה מיועדת במקור לבני אדם. "הוא המציא אותה עבור אנשים שנפצעו והיו חסרים להם חלקי עור גדולים, כדי למתוח על פניהם את העור הקיים ולאפשר לו לצמוח ולהתחבר, במקום לעשות השתלת עור. כשהוא שמע על הצבים שלנו, הוא הגיע עם הרעיון המבריק הזה, ומאז אנחנו משתמשים בו".