N12
פרסומת

גרעיני דלעת או זרעי צ’יה – מה יותר בריא?

גם גרעיני הדלעת וגם זרעי הצ’יה נחשבים מזונות־על, ולכל אחד מהם יתרונות תזונתיים ייחודיים. אבל אילו מהם הם הבריאים והמזינים ביותר? דיאטנית עם התשובה

שירלי מלכה
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
דלעת או צ'יה
דלעת או צ'יה | צילום: שאטרסטוק
הקישור הועתק

גרעיני הדלעת מצטיינים בתכולת חלבון גבוהה, באבץ, מגנזיום וברזל – כולם חיוניים לייצור אנרגיה, לתפקוד מערכת השרירים ולחיזוק מערכת החיסון. בנוסף, הם עשירים בשומנים בלתי רוויים וברמות גבוהות של אומגה 3 מן הצומח, שעשויים לסייע באיזון רמות הטריליצידים ולהפחית מדדי דלקת. בזכות תכולת הטריפטופן והמינרלים שבהם, הם עשויים אף לתמוך בשינה טובה וברגיעה.

מבחינה קולינרית, גרעיני דלעת מוסיפים פריכות נעימה למנות, מתאימים לסלטים, יוגורטים או מאפים, ואפשר להכין מהם חמאה עשירה וטעימה.

עם זאת, חשוב לזכור שמדובר במזון עתיר קלוריות, ולכן מומלץ לשלב אותם במידה — כף או שתיים ביום.

זרעי הצ’יה, לעומתם, מתבלטים בתכולת הסיבים הגבוהה ובכמות יפה של סידן, מגנזיום וחומצות שומן מסוג אומגה 3 (ALA). הם תורמים לבריאות מערכת העיכול, מווסתים את תחושת השובע ותורמים לאיזון רמות הסוכר בדם. בזכות הסיבים המסיסים שבהם, הם גם מצוינים לשימוש כשכבת פודינג טבעית או כתחליף ביצה טבעוני באפייה.

איך לשמור על תזונה מאוזנת גם ביציאה מהשגרה?
רוצים להעשיר את התפריט בחלבון? גרעיני דלעת זו התשובה | צילום: Marcos Castillo, shutterstock

אגב, לאחרונה צץ ברשת טרנד “מי זרעי צ’יה” שממליץ לשתות אותם, אולם למעשה אין צורך לשתות אותם כדי ליהנות מיתרונותיהם. יתרה מכך, שתייתם אולי עשויה להעניק תחושת שובע, אך במינון מופרז היא עלולה לגרום לנפיחות או לאי-נוחות במערכת העיכול.

אז מה יותר בריא?

ובכן, אין באמת תשובה אחת לשאלה הזאת. אם אתם מעוניינים להעשיר את התפריט בחלבון, מינרלים ולעוד את תחושת השובע שלכם – כדאי שתבחרו בגרעיני הדלעת. לעומת זאת, אם מערכת העיכול שלכם נדרשת לתמיכה, או שאתם מעוניינים להעשיר את התפריט בסידן ובאומגה 3 – לכו על זרעי הצ’יה.

הבחירה הטובה ביותר היא לשלב ביניהם – ובכלל, לגוון את מקורות הזרעים, האגוזים והקטניות בתפריט היומי, ובמינון לצד חלבון איכותי.

שירלי מלכה היא דיאטנית קלינית באסותא רמת החייל