מחקר חדש חושף את סיבת ההשמנה בקרב עובדי הייטק
המחקר מגלה כי תזונה לא בריאה ועתירת קלוריות היא הגורם המכריע להשמנה בקרב עובדי הייטק, ולא רק אצלם. מומחה לטיפול בהשמנה: "השמנת יתר נובעת בראש ובראשונה מצריכה עודפת של קלוריות, ולא מאורח חיים של ישיבה בלבד"

מחקר חדש שביצע מוסד האנרגיה האטומית הבין-לאומי (IAEA) בשיתוף למעלה מ-50 מוסדות מחקר ב-18 מדינות, בדק 4,213 אנשים בוגרים מ-34 קבוצות אוכלוסייה שונות בחמש יבשות שונות. החוקרים השתמשו בטכנולוגיה מדעית מתקדמת הנקראת (DLW) Doubly Labelled Water , המודדת בדיוק את כמות האנרגיה שהגוף שורף יום יום.
החוקרים בדקו את מספר הקלוריות שנשרפות ביום - לצד אחוזי השומן בגוף וה-BMI (מדד מסת הגוף). בסיס הנתונים כלל מידע מ-19 מדינות ולמעלה מ-50 מוסדות רפואיים. החוקרים ביקשו לדעת אם יש הבדלים בין בני אדם שעובדים בעבודות מסורתיות כמו חקלאות וציד לבני אדם שעובדים בעבודות מפותחות כמו הייטק.
לאחר חישוב הממצאים, נמצא כי אנשים בכל רמות ההכנסה שורפים כמות דומה של אנרגיה, גם כאשר שגרת יומם שונה לחלוטין. "ההבדלים באחוזי השומן בין אוכלוסיות שונות ככל הנראה אינם נובעים מהבדלים משמעותיים ברמות הפעילות הגופנית או בכמות האנרגיה שנשרפת ביום", מסבירות החוקרות הראשיות ד"ר אמנדה מקגרוסקי מאוניברסיטת אילון בצפון קרוליינה ופרופ׳ איימי לוק מאוניברסיטת לויולה באילינוי. לדבריהן, עודף השומן בגוף נובע בראש ובראשונה מעודף קלוריות, כלומר, מצריכה של יותר קלוריות ממה שהגוף שורף בפועל.

כיום, כמעט אחד מכל שמונה אנשים בעולם סובלים מהשמנה. במשך 13 השנים האחרונות גדל שיעור ההשמנה באופן דרמטי. מספר מקרי ההשמנה בקרב בוגרים הכפיל את עצמו, ובקרב בני נוער השיעור כדל פי ארבעה. השמנה קשורה בקשר הדוק לעלייה במחלות כרוניות כמו: סוכרת סוג שתיים, מחלות לב וסרטן.
עבור עובדים בעבודות משרדיות בכלל, והייטק בפרט, ממצאי המחקר משמעותיים. הישיבה הממושכת מול המחשב, אמנם אינה בריאה, אך אינה הגורם העיקרי לעלייה במשקל. הגורם העיקרי הוא הבחירה בסוג המזון: פיצה, משקאות מתוקים וחטיפים לא בריאים.
המחקר גילה תמונה שונה מזו שרווחת בציבור
המחקר גם בדק את ההשפעה של משתנים סוציולוגיים וגיל על תופעת ההשמנה. בקרב קבוצות אוכלוסייה בעלות הכנסה גבוהה ומשך חיים ארוך יותר, השמנה הייתה נפוצה יותר. בקהילות בעלות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, השמנה כמעט לא הופיעה. ההבדל בין הקבוצות לא היה בקלוריות שנשרפו, אלא בקלוריות שנצרכו.
לטענת החוקרים, עובדה זו מעידה על כך שהשמנה אינה בעיה פיזיולוגית בלבד, אלא בעיה סוציולוגית ותזונתית. באזורים שבהם אוכל לא בריא וזול היה זמין בשפע שיעור ההשמנה גדל. באזורים בהם תזונה מסורתית, בריאה ודלת קלוריות עדיין דומיננטית - השמנה הייתה בשיעורים נמוכים יותר.

"המחקר מדגיש את מה שאנחנו רואים הלכה למעשה אצל מטופלינו - השמנת יתר נובעת בראש ובראשונה מצריכת יתר של קלוריות, ולא מאורח חיים יושבני בלבד. גם אם נבצע פעילות גופנית סדירה, כל עוד כמות הקלוריות שאנחנו צורכים גבוהה ממה שהגוף שורף, הירידה במשקל תהיה מוגבלת מאוד", ד"ר רז הגואל מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה.
"לפעילות גופנית יש כמובן יתרונות רבים לבריאות הלב, הנפש והשרירים והיא תומכת בתהליך הירידה במשקל, אבל כדי להתמודד עם השמנה בצורה יעילה נדרשת התערבות רפואית במנגנוני השובע והרעב בגוף, תוך שינוי תזונתי במקביל. לכן, חשוב להיוועץ בגורמי מקצוע המשלבים צוות רב תחומי - רפואי, תזונתי ורגשי - על מנת להבין את הצרכים האינדיבידואלים של כל מטופל ולבנות תוכנית מותאמת אישית שתבטיח הצלחה לאורך זמן".