טרגדיה: ילד בן 6 נפטר מסיבוכי שפעת
דוח של משרד הבריאות מציג עלייה חדה בשיעור הפניות לבתי החולים של חולים שמדווחים על תסמיני שפעת • רופאים מדווחים על עומסים חריגים ועל שיעור גבוה של מאושפזים חיוביים לשפעת • מומחית ברפואת המשפחה ל-N12: "תחלואת החורף מרימה ראש אפילו יותר משנים קודמות, העלייה תלולה והגרף מדאיג" • הנתונים והגרפים שמדאיגים את משרד הבריאות


מותו של ילד בן שש נקבע הבוקר (שישי) במרכז הרפואי קפלן, לאחר שהובהל לבית החולים במצב אנוש בעקבות התמוטטות בביתו. צוותי מד"א ביצעו בו החייאה מתקדמת בדרך לחדר המיון, וצוות מלר"ד הילדים המשיך בניסיונות ממושכים להציל את חייו – אך ללא הצלחה.
לדברי הוריו, הילד, שהיה בריא וללא מחלות רקע, החל לסבול אתמול מתסמינים נשימתיים. בבוקר התמוטט, והמשפחה הזעיקה עזרה. בבדיקות שנערכו בקפלן נמצא כי הוא חיובי לשפעת מסוג A – ולא היה מחוסן.
ד"ר שחר אורן, רופא בכיר במלר"ד הילדים, התריע על החרפת המצב: "אנחנו עדים בימים האחרונים לגל חזק של שפעת מסוג A, שמלווה בחום גבוה ותסמינים נשימתיים ועלולה לגרום לסיבוכים קשים כמו דלקת ריאות ודלקת שריר הלב. אנחנו רק בתחילת החורף – החיסונים זמינים בכל המרכזים. אנא מכם, לכו להתחסן".
אתמול נפטר בירושלים ילד בן 6 אחר שחלה בשפעת למרות שחוסן. הילד סבל מחום ושיעול, מצבו הידרדר ולמרות מאמצי החייאה, נאלצו לקבוע את מותו מסיבוכי מחלת השפעת. בבתי החולים ובמרפאות מדווחים על עומסים והרופאים מזהירים: העונה הנוכחית צפויה להיות מהקשות של השנים האחרונות.

ד"ר נטע אלון שליב, מומחית ברפואת המשפחה בכללית מחוז ירושלים מתארת בשיחה עם N12: "דוחות משרד הבריאות מעידים שתחלואת החורף מרימה ראש אפילו יותר משנים קודמות, העלייה תלולה והגרף הוא מדאיג. אנחנו מרגישים את תחלואת החורף במרפאות וגם בבתי החולים. כרגע, 40% מהמאושפזים נמצאו חיוביים לשפעת מסוג A, אך ישנם מאובחנים גם לנגיף RSV ולנגיף קורונה".

לפי דוח של משרד הבריאות, התמותה כרגע ממחלות חורף נמצאת מתחת לממוצע הרב-שנתי. אבל כשמסתכלים על נתוני השבוע האחרון, ניתן לראות עלייה חדה בשיעור הפניות לבתי החולים עם תחלואה דמוית-שפעת.
"הצפי הוא שהשפעת השנה תהיה מאוד קשה", מתארת ד"ר אלון שליב. "הדיווחים מחצי העולם הדרומי היו על שפעת קשה וסיבוכים קשים. עונת השפעת שלנו מגיעה חצי שנה אחריהם, כך שהדיווחים מאוסטרליה מנבאים טוב את מה שצפוי לנו".

איך יכול להיות שהילד נפטר משפעת למרות שחוסן?
"מקרה המוות של ילד בן 6 הוא מקרה מאוד מצער ואני משתתפת בצער המשפחה", אומרת ד"ר אלון שליב, "חיסון לשפעת הוא אמצעי בטיחות, בדיוק כמו חגורת בטיחות ברכב שלא יכולה למנוע במאה אחוז אסונות בכביש. מחקרים מעידים שהחיסון לשפעת מפחית בעשרות אחוזים את הסיכון למוות מסיבוכי המחלה. אותו ילד נפטר מסיבוך והנושא עדיין בחקירת משרד הבריאות".

משרד הבריאות קורא לציבור להתחסן נגד שפעת, למרות שהחיסון לא מונע באופן מוחלט את ההידבקות במחלה. "אנחנו בעיצומו של מבצע החיסונים לשפעת וקצב ההתחסנות דומה לשנים קודמות", מתארת ד"ר אלון שליב ממחוז ירושלים בכללית, "מומלץ במיוחד לאוכלוסיות בסיכון להתחסן: מבוגרים, נכים ונשים בהיריון. אישה הרה שמתחסנת לשפעת, מגנה באמצעות החיסון גם על העובר מפני הידבקות במחלה כאשר יוולד. המרפאות שלנו מתמודדות עם עומס קשה של תחלואת חורף. הזמן הנכון להתחסן הוא עכשיו. השבועיים הקרובים הם קריטיים כדי להציל חיים".