בשנים האחרונות ישנה התעוררות של עילת ההתעמרות בעבודה או בשמה הנוסף - התנכלות תעסוקתית, כחלק מדיני העבודה. זאת, בין היתר הודות לפסקי הדין המכוננים של גיא אליהו ושל מני נפתלי נגד שרה נתניהו, שהם מפסקי הדין הראשונים והחשובים שעוסקים בסוגיית ההתעמרות וכן הודות למודעות הולכת וגוברת של יחסי העבודה וזכויות אדם.

עם זאת, בהיעדר חוק התוחם את עילת ההתעמרות בעבודה במדינת ישראל, מגדיר אותה וקובע את גבולותיה ואת הפיצוי בגין הפרתה היא אינה מפותחת דיה ונותרה בוסרית בפסיקות בית הדין לעבודה. בשנים האחרונות היו מספר ניסיונות לחוקק חוק כנגד התעמרות בעבודה אשר יקבע את הגבולות והפיצוי בגינה, אולם ניסיונות אלו לא צלחו ולא עברו את שלב החקיקה.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

נכון להיום, שנת 2024, עילת ההתעמרות בעבודה היא יציר פסיקה, משתנה ומתפתחת, אך ללא חוק שיגבה אותה ויקבע את גבולותיה ואת ההנחיות להפרתה, היא עדיין בגדר עילה לא מוסדרת אשר הפסיקות בה משתנות והפיצוי שניתן בגין הפרתה אינו עקבי.

מהי התעמרות בעבודה?

פרופסור שולמית אלמוג הגדירה במאמרה "התנכלות תעסוקתית (mobbing)" התעמרות בעבודה/התנכלות תעסוקתית כ"התנהגות חוזרת ונשנית כלפי עובדים, שרישומה היא פגיעה שאינה פיזית, אשר לרוב נחווית על ידי העובדים כהשפלה או כחוסר אונים, ביטוייה המעשיים של ההתנכלות התעסוקתית הם מגוונים".

בהתאם לפסיקת בית הדין לעבודה, על מנת להוכיח התעמרות בעבודה נדרשת חזרתיות על ההתנהגות פוגענית אשר עוברת מעל רף מסוים וזאת על מנת לקבל פיצוי הנשען בהיעדר חוק בעצם על הפרת חוזה העבודה בין מעסיק לעובדיו, הקובע בין היתר כי על מעסיק לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ובריאה.

למרות שרבים מהפונים חווים באופן סובייקטיבי התעמרות בעבודה, פעמים רבות, מדובר בחוויה סובייקטיבית אשר על אף שקיימת אי נעימות מסוימת בהתייחסות המעסיק היא אינה עולה בכדי התעמרות/התנכלות תעסוקתית המזכה בפיצוי.

בירור תביעה בעניין התעמרות בעבודה

כעו"ד לדיני עבודה שנים רבות, פונים אליי עובדים רבים לבירור תביעה בעניין התעמרות בעבודה. עובדים אלו חשים מצוקה וחווים לשיטתם התנהגות פוגענית ומתעמרת בעבודתם מצד מעסיקם, אולם, בשל הרף הגבוה אשר יש להוכיח בעילת ההתעמרות בעבודה אשר כרוכה בהוכחת התנהגות פוגענית חוזרת ונשנית כלפי העובד, רבות מהפניות אינן עומדות ברף להוכחת התעמרות בעבודה ואינן מתאימות לניהול הליך משפטי.

יש לציין, כי על אף ההתקדמות והמודעות לעילת ההתעמרות בעבודה הפיצויים הנפסקים בפסקי הדין על הפרת עילה זו לאחר הוכחה בבית הדין לעבודה אינם גבוהים ופעמים רבות ככל ורף ההפרה של עילה זו אינה עולה בכדי הפרה חמורה, הסכומים הנפסקים נמוכים ואינם כלכליים לניהול הליך וכל הכרוך בו.

עם זאת, ישנם מקרים חמורים של התעמרות ממושכת וחמורה אשר מצדיקים ניהול הליך משפטי, בין היתר במקרים של הטרדה מינית בעבודה ו/או התעמרות שסיבותיה טמונות באפליה על רקע גזע, דת, מין, גיל וכיוצ"ב בהן קיימת הפרה גם של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. יתרה מכך, בשל העובדה כי מדובר בעילה מתפתחת, ישנה אפשרות לקבוע תקדים משפטי לעניין גובה הפיצוי בגין הפרת עילה זו ופיתוח העילה.

לסיכום, עילת ההתעמרות היא עילה מתפתחת אשר כיום קיימת אליה מודעות רבה, עם זאת, מדובר בעילה מורכבת עובדתית ומשפטית אשר יש לבחון באופן מעמיק את הנסיבות שלה טרם הגשת תביעה. בהתאם לכך, אם עברתם התעמרות בעבודה יש לפנות לעו"ד בעל ניסיון בתחום דיני העבודה אשר יוכל להעריך את סיכוייכם לתביעה בעילת התעמרות בעבודה.

עורך הדין ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עו"ד ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר  din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה - 053-7101880