חוזה שותפות הוא הסכם משפטי בכתב, המסדיר את היחסים בין שני שותפים או יותר, המקימים יחד עסק או מיזם משותף. החוזה מגדיר את זכויותיהם וחובותיהם של השותפים, ומתווה את אופן ניהול העסק, קבלת ההחלטות, חלוקת הרווחים וההפסדים, וכן את התנהלותם במקרים של סכסוכים או פרישה מהשותפות.

לפניה ישירה אל עורך הדין גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן

חתימה על חוזה שותפות היא צעד משמעותי המחייב ייעוץ משפטי מקצועי. עורך דין מומחה לחוזי שותפות יסייע לכם להגדיר את מטרות השותפות, לנסח הסכם ברור ומקיף, תוך הבטחת זכויותיהם וחובותיהם של כל הצדדים. עורך הדין ינחה אתכם לאורך כל התהליך, יסביר את ההשלכות המשפטיות של כל סעיף וידאג שהחוזה יהיה תקף ומגן עליכם.

מהם הדגשים לעריכת חוזה שותפות?

שני עקרונות מנחים את משרדנו ביחס לעריכת הסכם שותפות או הסכם מייסדים:

  1. עוד לפני שנעסוק במלאכת עריכת ההסכם, ננתח את האישיות של כל אחד מהשותפים באמצעות שאלון ייחודי שמטרתו לקבל תשובות שילמדו אותנו על אופן החשיבה והתנהלות השותפים.
  2. ניתוח מערכת היחסים בין השותפים כבסיס להסכם על יסוד 3 תקופות זמן:

עבר - עם מה כל אחד מהשותפים מגיע לשותפות. למשל, כסף, הון אנושי המורכב מידע ומניסיון מקצועי. האם למי מהשותפים יש עסק נוסף שהוא מתכוון להמשיך ולהפעיל אותו, תוך כדי השותפות.

הווה - חלוקת תפקידים, האם השותפים פעילים או מי מהם, שותף "שקט", אופן קבלת החלטות והרוב הדרוש לקבלת החלטות.

עתיד - נחלק לעתיד טוב ועתיד פחות טוב. עתיד טוב- התפתחות העסק, סניפים, זכיינות, גיוס שותף נוסף, גיוס כסף, מכירה של העסק. עתיד פחות טוב – איך נפרדים במצב של מחלוקות, מנגנוני היפרדות ועוד.

הגדרת מטרות

ראשית, השקיעו תשומת לב בהבנה הדדית של מטרות השותפות. הגדירו את תחום הפעילות העסקית של העסק, כולל תיאור מפורט של סוג העסק, השירותים או המוצרים שיוצעו, קהל היעד והשווקים הרלוונטיים. קבעו מטרות עסקיות ברות השגה, כגון הגדלת נתח שוק, פיתוח מוצרים חדשים, הגעה ליעדים פיננסיים ועוד. כמו כן, ציינו מהו החזון המשותף שלכם, בדגש על ערכים משותפים, תפיסת עולם עסקית ותכלית משותפת לשותפות.

הון השותפות

ציינו את גובה ההשקעה של כל שותף, כולל סכום ההשקעה הראשוני של כל שותף וכן תנאים להשקעות נוספות בהמשך. חשבו על אופן מימון ההשקעה – האם יידרש הון עצמי, הלוואה או השקעה חיצונית. בנוסף, הגדירו לוחות זמנים ברורים לתשלום ההשקעות, תוך התחשבות ביכולות הפיננסיות של כל שותף.

חלוקת רווחים והפסדים

קבעו מנגנון ברור לחלוקת הרווחים וההפסדים בין השותפים. הגדירו יחס חלוקה קבוע (לדוגמה 50/50) או דינמי (בהתאם להשקעה, תרומה או תפקיד) לחלוקת הרווחים. באותו האופן, קבעו גם את חלוקת ההפסדים בין השותפים והגדירו מנגנונים מיוחדים להתמודדות עם מצבים חריגים כמו הפסדים גדולים או פרישה של שותף.

ניהול השותפות

הגדירו את הסמכויות והתפקידים של השותפים, קבעו את אופן קבלת החלטות משמעותיות ועשו חלוקת תפקידים בניהול המשימות השוטף כמו ניהול כספים, שיווק, שירות לקוחות ועוד. בנוסף, הגדירו מי מוסמך לייצג את השותפות כלפי גורמים חיצוניים.

פתרון סכסוכים

קבעו מנגנון ליישוב סכסוכים בין השותפים. האם תפנו לגורם מקצועי ניטרלי שיסייע לכם להגיע להסכמה באופן של גישור או בוררות? הגדירו גם תנאים נוספים כמו תקופת צינון לפניה פנייה להליכים משפטיים ועוד.

פרישה מהשותפות

ערכו נהלים לפרישת שותף מהשותפות. קבעו פרק זמן להודעה מוקדמת על הכוונה לפרוש והגדירו מנגנון לרכישת חלקו של השותף הפורש על ידי שותף אחר או גורם חיצוני. לבסוף, קבעו תנאים לפיצויים במקרה של פרישה, תוך התחשבות בהשקעה ותרומתו של השותף הפורש.

סודיות

הגדרת סוגי מידע המוגדרים כסודיים, כגון מידע פיננסי, נתוני לקוחות, אסטרטגיות עסקיות ועוד, וקבעו איסור על שימוש במידע סודי.

אי תחרות

תנו דעתכם על התחייבות השותפים שלא להתחרות בעסק המשותף לאחר פרישתם. הגדירו את תחום התחרות - תחום גאוגרפי, תחום פעילות או סוג מוצרים שאסור להתחרות בהם. הגדירו גם את משך הזמן שבו אסור להתחרות לאחר הפרישה וקבעו תנאים לפיצויים במקרה של הפרת התחייבות אי התחרות.

מהי הטעות שחייבים להימנע ממנה בעת עריכת חוזה שותפות?

הטעות הנפוצה ביותר בעת עריכת חוזה שותפות היא הימנעות מניסוח חוזה שותפות כתוב. שותפים רבים סבורים ש"הסכם בעל פה" מספיק, אך גישה זו עלולה להוביל לסכסוכים חמורים בהמשך. הסכם בעל פה קשה להוכחה, ופרשנותו נתונה במחלוקת. חוזה שותפות כתוב, לעומת זאת, מגדיר באופן חד משמעי את ההסכמות בין הצדדים ומגן עליהם במקרה של חילוקי דעות.

הסתמכות על הסכם בעל פה עלולה להוביל להשלכות חמורות, כמו קשיים בהבנת כוונותיהם של הצדדים, פרשנות שונה של הסכמות בעל פה ואי ודאות לגבי זכויות וחובות. כמו כן, עלולים להיווצר חילוקי דעות בנוגע לחלוקת רווחים, תפקידים, קבלת החלטות ועוד, העלולים להוביל לסכסוך, פגיעה בשיתוף הפעולה ואף הליכים משפטיים.

אם ההסכם נעשה בעל פה בלבד, עלולים להיווצר קשיים בהוכחת תוכן ההסכם בעל פה, מה שמקשה על יישוב סכסוכים ופגיעה ביכולת להגן על זכויות.

לא מעט שותפים מסתמכים על היכרות קודמת וטובה, בעיקר כשהשותפות נעשית בין בני משפחה או חברים. מתוך אי נעימות לערוך הסכם בין אדם קרוב הם מסתמכים על הסכם בעל פה, וכשמגיע סכסוך העסק מתפרק וכך גם היחסים האישיים.

חשיבות חוזה כתוב

חוזה שותפות כתוב תורם רבות להצלחת שיתוף הפעולה. באופן הזה קיים תיאור מפורט של זכויות וחובות, תפקידים, חלוקת רווחים, קבלת החלטות ועוד. חוזה כתוב תורם לתיאום ציפיות ומניעת אי הבנות.

כמו כן, תיעוד ההסכמות באופן פורמלי מגן על כל הצדדים במקרה של סכסוך, ומאפשר להם לפנות לערכאות משפטיות. במקביל, נוצרת תחושת ביטחון ויציבות לכל שותף, תורמת לשיתוף פעולה פורה, אמון וחיזוק מערכת היחסים. ניסוח חוזה שותפות מעיד על גישה מקצועית ורצינית, ומגביר את האמינות של העסק ושל השותפים.

לסיכום, חוזה שותפות הוא כלי משפטי חיוני להבטחת הצלחת שיתוף הפעולה בין שותפים. חוזה מנוסח היטב באופן כתוב ימנע אי הבנות, יגדיר ציפיות ברורות ויספק הגנה משפטית לכל הצדדים. עורך דין מומחה לחוזי שותפות יסייע לכם לנסח חוזה מקצועי ומותאם לצרכים הייחודיים שלכם, תוך הבטחת יחסים עסקיים בריאים ושיתוף פעולה פורה לאורך זמן.

עו"ד גיא הרשקוביץ (צילום: גיא קרן)
עו"ד גיא הרשקוביץ | צילום: גיא קרן

עורך הדין גיא הרשקוביץ  מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-16 שנים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר -   053-9428571