עבור הנכים, הקשישים ובני משפחותיהם המעסיקים עובדים זרים בענף הסיעוד, העסקה ישירה ולא דרך חברת סיעוד של מטפל זר תביא לחיסכון אדיר. מטבע הדברים, זהו מידע שחברות סיעוד לא רוצות שיהפוך לנחלת הכלל.

נושא הסיעוד כרוך בהרבה חוסר ודאות, בבירוקרטיה מתישה והוצאות כספיות ניכרות תוך הצורך בהשגת במידע רב, לעיתים מידי, מה שהופך את התהליך לקשה ומורכב יותר. בוואקום הנוצר, חברות סיעוד נותנות מענה מאוד אפקטיבי אך בהתאם - יקר.

לפניה ישירה אל עורכת דין יעל קוזמנקו צדיק - לחץ/י כאן

חשוב לדעת כי ניתן לפשט את התהליך ואף להוזיל את ההוצאות הכרוכות בהעסקת מטפל זר באלפי שקלים בחודש ולמנוע בירוקרטיה מתישה ומורכבת מול חברת הסיעוד, לרבות דיווח שעות עבודה בכל חודש והתחשבנות כספית.

כיצד ניגשים להעסקה ישירה?

קבלת היתר

העסקת מטפל מחייבת בראש ובראשונה קבלת היתר מרשות האוכלוסין וההגירה שניתן לאחר קביעת זכאות, ומבחן תלות מטעם המוסד לביטוח לאומי (לבעלי הכנסות גבוהות רק מבחן תלות).

ההיתר ניתן באמצעות פניה ישירה לאחד התאגידים (בשונה מחברות סיעוד) ומדובר בהליך מהיר ויעיל מאוד. בנוסף, רק באמצעות התאגיד ניתן לבצע בפועל את התיווך וההשמה בין המטופל למטפל הזר.

נדגיש כי ההעסקה של מטפל זר מחייבת התקשרות עם תאגיד סיעוד, אך ההעסקה עצמה לא מחייבת להתבצע דרך חברת סיעוד ומדובר בשני גופים שונים לחלוטין. ניתן בכל עת, הן מתחילת הקשר עם המטפל הזר והן במקרים בהם כבר מעסיקים באמצעות חברת סיעוד, לעבור להעסקה ישירה בהליך פשוט ומהיר.

אופן תשלום וחוזה העסקה

בהעסקה ישירה המטופל מקבל מהביטוח לאומי את גמלת הסיעוד כולה ישירות לחשבון הבנק (גמלה בכסף) באמצעותה הוא משלם למטפל את שכרו וזכויותיו, בניגוד להעסקה במשותף עם חברת הסיעוד, שאז חברת הסיעוד "גוזרת" עמלה המגיעה לאלפי שקלים בחודש מהקצבה.

באופן הזה, המטופל ובני משפחתו הופכים למעסיקים, ובכך חלים עליהם חוקים ויש חשיבות רבה לפעול על פיהם. בין היתר, קיימת דרישת חתימה על הסכם העסקה אשר נחתם במסגרת ההתקשרות בין העובד הזר למעסיק הישיר באמצעות התאגיד ועונה על דרישת החוק, אך יש לשים לב כי נותר בידכם העתקו.

זכויות סוציאליות

העסקת עובד זר כמטפל, מוגדר כ"משרת אמון" הכולל נוכחות 24/6 בבית המטופל, מכאן שיש לדאוג עבור המטפל לתנאי מגורים הולמים לרבות ארון בגדים ומיטה וכל הקבוע בחוק.

באשר לזכויות הסוציאליות, גם אלו משולמת מקצבת הסיעוד אך במקום שיעברו מסלול ארוך ותשלמו עליהם עמלת תיווך לחברת סיעוד, בהעסקה ישירה זכויות אלו משולמות ישירות למטפל.

משכר עבודה (מינימום 5,572 ₪ מעודכן נכון לינואר 2024) ניתן לנכות עד 25% בגין מגורים והוצאות נלוות למגורים, מחצית מעלות ביטוח בריאות (אך לא יותר מ-159.45 ₪). בנוסף המטפל הזר זכאי לתשעה ימי חג בשנה בתשלום, חופשה, מחלה, הבראה וכיוב'.

תנאי העסקה

באשר לביטוח פנסיוני, כל שנדרש הוא להחזיק פיקדון לטובת חסכון פנסיוני (6.5% משכר ברוטו) כולל רכיב פיצויים - שכר ברוטו לכל שנת עבודה, אם העובד לא התפטר מעבודתו - הוא יהיה זכאי לסך זה בסיום העסקתו. את גמר החשבון עם העובד הזר יש לבצע בתום תקופת העסקה ישירות לחשבונו בבנק הדואר, מאותו הפקדון המוחזק על ידי המעסיק הישיר ברווח נקי וללא סרבול מיותר מול חברת הסיעוד.

בהעסקה ישירה אין דרישה להנפיק תלוש שכר, על כן אין שום מניע כי כל נושא העסקה יתנהל במישרין בין המטפל הזר למטופל ובכך למנוע את החלוקה של גמלת הסיעוד עם צד שלישי, שכמובן נוטל עבורו חלק ניכר מהקצבה כדמי תיווך מדי חודש ולמעשה בכך המטופל שולט שליטה מלאה בתנאי העסקה והשכר (כמובן, בכפוף להוראות החוק).

לסיכום, העסקה ישירה בסיעוד היא האפשרות המועדפת וכדאית כלכלית עבור המטופל ובני משפחתו. הדבר חוסך מדי חודש כסף רב, מצמצם התעסקות בבירוקרטיה ושומר על זכויות שני הצדדים – המטופל והמטפל.

עו"ד יעל קוזמנקו-צדיק (צילום: משרד עו"ד יעל קוזמנקו-צדיק)
עו"ד יעל קוזמנקו-צדיק | צילום: משרד עו"ד יעל קוזמנקו-צדיק

עורכת יעל קוזמנקו-צדיק מלווה משפחות המעסיקות מטפלים זרים באמצעות העסקה ישירה. בנוסף, היא מנהלת פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות, עוסקת בתחום דיני הנזיקין, רשלנות רפואית, מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה אל עו"ד יעל קוזמנקו-צדיק - 053-6245320