קיים נושא רגיש וכאוב מאוד, בפרט בימים אלו, שאנשים מעדיפים להדחיק ולא לדבר עליו ולא להתעסק עמו. אולם, המדובר בנושא חשוב מאין כמוהו שיכול לחסוך הרבה מאוד בירוקרטיה וכאב ראש - חתימה על צוואה.

אנשים צעירים נוטים לחשוב כי רק אנשים מבוגרים ועתירי ממון אמורים לחתום על צוואה. אולם, לאור אירועי ה-7 באוקטובר, התגלתה החשיבות הרבה של חתימה על צוואות לאנשים צעירים וחיילים, בעיקר חיילי מילואים נשואים.

כך, הגיעה למשרדנו אישה צעירה, שבעלה, חייל מילואים, למרבה הכאב, נהרג בתחילת המלחמה. בעלה היה אדם צעיר, כבן 35, שכמובן לא הותיר אחריו צוואה. לבני הזוג 2 ילדים קטנים. לבני הזוג אין רכוש רב אלא רק דירה ומעט כספים. האישה הייתה מעוניינת למכור את הדירה, על מנת לעבור ולהתגורר ליד הוריה, המתגוררים בעיר אחרת.

כאשר אין צוואה, מוציא רשם הירושות צו ירושה.  בהתאם לחוק הירושה, הרי שכאשר אין ילדים, בן הזוג יורש את המיטלטלין, כולל המכונית ומשאר הרכוש - מחצית, ואילו הורי הנפטר יורשים את המחצית השנייה של העיזבון. כאשר יש ילדים, בן הזוג יורש את המיטלטלין והמכונית ומחצית יתרת בעיזבון ואילו הילדים יורשים את המחצית האחרת.

צו ירושה בהתאם לחוק הירושה

כאמור, בהתאם לחוק הירושה, ניתן צו ירושה לאותה אלמנה ולפיו היא יורשת את המכונית המשפחתית והמיטלטלין, וכן מחצית מיתר זכויות בעלה, ואילו שני הקטינים יורשים את המחצית האחרת. משכך, ובהתאם לצו הירושה שניתן, נרשמה הדירה במחציתה על שם האלמנה והמחצית השנייה נרשמה על שם שני הילדים הקטינים. מאחר שמכירת דירה של קטינים על ידי האפוטרופוס שלהם (כשבמקרה הזה, האם הינה האפוטרופסית הטבעית של ילדיה הקטינים) הינה פעולה שדורשת את אישורו של בית משפט, פנתה אלינו על מנת שנגיש בקשה מתאימה לבית המשפט, לצורך מכירת הדירה.

הליך כזה של הגשת בקשה למכירת הדירה לבית המשפט לענייני משפחה, היה יכול להתייתר והייתה יכולה להיחסך כל הבירוקרטיה הכרוכה בכך, לו בני הזוג היו חותמים על צוואה הדדית או צוואה רגילה ובה היו מציינים כי עם מותו של אחד מבני הזוג, הרי שבן הזוג הנותר בחיים, יורש את כל הרכוש ורק לאחר מות שני בני הזוג, הרכוש יעבור לילדים.

גם כאשר אין לבני הזוג ילדים, יתכן שהם יחפצו כי הוריהם יקבלו חלק קטן יותר או אולי חלק גדול יותר מהרכוש ולאו דווקא מה שקובע החוק.

מניעת בירוקרטיה וקושי נפשי

הקושי של חיילים לחתום על צוואה, טרם צאתם לקרב, מובן וברור, אלא שהדבר יכול לחסוך, כאמור, מהאלמנה, התעסקות מיותרת, שגם כך קשה נפשית, בבירוקרטיה. הדבר החשוב הוא שבצוואה אדם יכול להביע את דעתו ורצונו ולהחליט בדיוק איך הוא מעוניין שהרכוש שלו יתחלק ולא להותיר את הדבר לחוק היבש.

חשוב להדגיש כי אין חובה לערוך צוואה דווקא מודפסת או דווקא אצל עורך דין. כל אחד יכול לערוך לבדו צוואה, על דף נייר רגיל, אותה ירשום בכתב ידו. אלא שבמקרה כזה, חשוב לציין את התאריך ולחתום בכתב יד בסוף המסמך.  רצוי לתת עותק מהצוואה לבן הזוג ולאדם נוסף, עליו סומכים ואם ניתן, אף רצוי להפקידה אצל רשם הירושות (אין הכרח).

דאגה לעתיד הילדים

סוגיה נוספת בגינה רצוי כי הורים לילדים קטנים יחתמו על צוואה, היא הבעת רצון ההורים להחליט מי יהיה האפוטרופוס של הילדים, מי יטפל בהם והיכן יתגוררו הילדים, במקרה שחס וחלילה, שני ההורים ילכו לעולמם בו זמנית.

לצערנו הרב, באירועי ה -7 באוקטובר, התרחשו מספר מקרים קשים כאלו ועל מנת למנוע ויכוחים בין משפחות ההורים, רצוי מאוד לערוך צוואה ולציין מפורשות את רצון ההורים בנושא הזה. לא בהכרח שבית המשפט יקבל את עמדת ההורים, מכיוון שלא מדובר בחפץ שעובר בהורשה אלא בילדים קטנים ובית המשפט מחויב לבדוק את טובת הקטינים, אולם אין כל ספק כי בית המשפט יתחשב ברצון ההורים וככל שהדבר יהיה תואם לטובתם, יכריע בית המשפט, בהתאם לאמור בצוואה.

עם כל הקושי שבלחתום על צוואה בגיל כה צעיר, יש האומרים כי חתימה על צוואה זו סגולה לאריכות ימים ואולי זו סיבה נוספת לעשות זאת בגיל צעיר.

עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל (צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים)
עו"ד איריס גרבר ומוטי גרטל | צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים

עורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל מנהלים את פורום תביעת מזונות באתר din.co.il, עוסקים בדיני משפחה, גירושין, מזונות ילדים, פירוק שיתוף אגב גירושין, עריכת הסכמי ממון, הסכמי גירושין, משמורת, צוואות וירושות, גישור משפחתי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל - 053-9428977