בימים אלו רבים מהעובדים נקראו בצו 8 למילואים עקב מלחמת "חרבות ברזל". בשל העובדה כי במדינתנו קיים שירות מילואים חובה, המדינה מעוניינת להגן על חיילי המילואים והסדירה את מעמדם של משרתי המילואים בעבודה והגנה על זכויותיהם בזמן שירות המילואים.

החוקים המרכזיים שמגנים על משרתי המילואים בעבודה, הם חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט - 1949 וכן חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח - 1988.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

כיצד חוקי המדינה מגנים על משרתי המילואים מפני פיטורים?

שני החוקים שונים בהגנה שהם קובעים על משרתי המילואים. בעוד חוק חיילים משוחררים הוא חוק ספציפי, המגן רק על חיילים בשירות מילואים, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע איסור הפליה בעבודה מחמת גיל, מין וגם שירות מילואים.

עם זאת, ההגנה בחוק חיילים משוחררים על משרתי המילואים, היא הגנה רחבה יותר. הסעיף הרלוונטי הוא סעיף 41(א) הקובע, כי לא ניתן לפטר עובד המצוי בשירות מילואים או בשל שירות מילואים ללא היתר של ועדת התעסוקה של משרד הביטחון.

בהתאם לכך, מעסיק המעוניין לפטר עובד המצוי במילואים או נקרא לשירות מילואים (העולה על יומיים) ועד 30 ימים לאחר תום שירות המילואים, נדרש להגיש בקשה לוועדת התעסוקה במשרד הביטחון ועליה לאשר את הפיטורים. כל עוד לא הוגשה בקשה וועדת התעסוקה לא אישרה את הפיטורים, הפיטורים אסורים וניתנים לביטול.

במקרה של פיטורים בניגוד לחוק חיילים משוחררים, ניתן לפנות לוועדת התעסוקה במשרד הביטחון ולבקש החזרה לעבודה או פיצוי בשיעור של עד 5 משכורות בגובה המשכורת הממוצעת במשק (אשר עומדת נכון לכתיבת מועד שורות אלו 1/2024 על 12,379 שקלים).

מה ההבדל בין חוק חיילים משוחררים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, מבחינת ההגנה שהם מספקים לעובדים המשרתים במילואים?

בנוסף להגנה על משרתי המילואים בחוק חיילים משוחררים, קיימת הגנה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה על משרתי המילואים. סעיף 2א לחוק שוויון הזדמנויות קובע איסור להפלות עובד בשל שירותו במילואים, קריאה לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים לרבות מחמת תדירותו או משכו.

עם זאת, ההגנה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מותנית בהצגת הוכחה מסוימת של קיומה של האפליה בשל שירות המילואים. לאחר שסופקה הוכחה מסוימת על ההפליה, הנטל עובר למעסיק להוכיח כי לא הייתה הפליה בפעולתו.

ככל והמעסיק הוכיח כי פיטוריו של העובד או הפגיעה בהעסקתו לא נבעה בשל שירות המילואים, לא יהיה העובד זכאי לכל סעד. ככל והמעסיק כשל להוכיח, כי הפגיעה בעובד לא נעשתה על רקע שירות המילואים, בית הדין האזורי לעבודה יכול לפסוק לעובד עד 120,000 שקלים פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ואפלייתו על רקע שירות המילואים.

יצוין, כי חוק חיילים משוחררים מספק הגנה רחבה וחזקה יותר על משרתי המילואים, בין היתר מאחר ומדובר בדרישה תוצאתית בלבד. זאת אומרת, הנטל היחיד שמוטל על העובד הוא להוכיח שהוא פוטר בתקופה המוגנת של החוק. ברגע שהעובד עמד בכך הוא זכאי לסעד מכוח החוק, פיצוי או החזרה לעבודה.

כמו כן, בעוד הסמכות לדון בהפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה היא של בית הדין האזורי לעבודה, הסמכות במקרה של הפרה של חוק חיילים משוחררים נתונה כאמור לוועדת התעסוקה של משרד הביטחון. לאחר מתן החלטה של וועדת התעסוקה ניתן לפנות בערר על ההחלטה לבית הדין האזורי לעבודה.

מה הקשר בין ההגנה על משרתי המילואים ובין ההגנה על עובדות בהריון או בטיפולי פוריות?

אם ההגנה על משרתי המילואים מזכירה לכם הגנה על עובדות בהריון, לא טעיתם, זאת מאחר ומסגרת ההגנה על משרתי המילואים בהתאם לחוק חיילים משוחררים דומה עד מאוד להגנה על עובדות בהריון או עובדות המצויות בטיפולי פוריות מכוח חוק עבודת נשים. על מנת לפטר עובדת בהריון יש לפנות לקבלת היתר מהממונה על עבודת נשים כפי שעל מנת לפטר עובד בשירות מילואים יש לקבל את ההיתר מוועדת התעסוקה.

מדובר בשני סקטורים של עובדים הזקוקים להגנה של החוק, בין היתר בשל העובדה, כי קיים קושי למעסיקים להתמודד עם היעדרויות הממושכות מהעבודה בשל שירות המילואים כמו גם חופשת הלידה.

עם זאת מדובר בערכים חשובים, חיוניים ובסיסיים לחברה וקיומה עליהם המדינה מעוניינת לשמור, שירות המילואים הכרחי לביטחון המדינה כמו גם אינטרס המדינה בהגנה על נשים בהריון.

על מנת לדעת את זכויותיכם בנושא שירות מילואים, מעמדכם כמעסיקים ו/או עובדים יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה ומכיר את ההלכה, החוק והפסיקה בנושא כמו גם את הערכאות השונות ואת הדרך לקבלת הייעוץ המתאים והיעיל.

עורך הדין ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר  din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה - 053-7101880