מגורים בבית משותף טומנים בחובם יתרונות רבים, אך גם פוטנציאל לחיכוכים בין שכנים. נושא טעון במיוחד הוא נזילות ורטיבות, שכן התקרה של דירה אחת היא הרצפה של דירה אחרת וכן לדירות באותה הקומה ישנם קירות משותפים. במקרים רבים, נזילות גורמות לנזקים משמעותיים הן לרכוש והן לאיכות החיים של הדיירים.

בניינים רבים בישראל נבנו לפני עשרות שנים, ותשתיותיהם מתיישנות בהדרגה. כתוצאה מכך, נזילות הן עניין נפוץ, הן מצנרת מים וביוב והן מאיטום לקוי בגג ובמרפסות. לעיתים קרובות, קיים קושי באיתור מקור הנזילה ובשיתוף פעולה עם השכן "המזיק" או עם נציג ועד הבית לצורך תיקון הבעיה. חוסר שיתוף פעולה זה עלול להוביל למריבות, עיכובים בתיקון הנזק ואף להליכים משפטיים.

לפנייה ישירה לעורך הדין אלדד אמת – לחץ/י כאן

המדריך שלפניכם נועד לסייע לכם להתמודד עם סכסוכי שכנים עקב נזילות ורטיבות:

זהו את המפגע – שימו לב לסימני רטיבות כמו כתמים, עובש, קילוף, התפוררות, נפילת טיח, חשיפת מוטות ברזל ועוד.

הקפידו לתעד – צלמו ותיעודו את הנזקים שנגרמו לדירה שלכם כתוצאה מהנזילה. שמרו את כל התיעוד, כולל תמונות, סרטונים, התכתבויות עם השכן או עם נציג הועד חוות דעת מקצועיות ועוד.

זהו את מקור המפגע – ערכו בדיקה ראשונית בעצמכם כדי לאתר את מקור המפגע.

פנו לאיש מקצוע – גם אם אתם חושבים שזיהיתם את מקור המפגע, מוטב להשתמש בשירותיו של איש מקצוע מוסמך (אינסטלטור, מאתר נזילות, מהנדס בניין) לאיתור מדויק של מקור הנזילה.

פנו לשכן ה"מזיק" - עשו זאת באמצעות פנייה מנומסת וישירה, תוך הצגת הראיות שנאספו, הדגשת הנזק שנגרם לכם והצורך שלכם בתיקונו המידי. חשוב לפעול בזהירות ובסבלנות לאורך כל התהליך וכן יש להימנע מהאשמות ומאיומים ולנסות לשמור על יחסים תקינים עם השכנים. נסו להגיע להסכמה בנוגע לתיקון הנזק, תוך התחשבות בנסיבות ובחומרת הבעיה.

מה עושים אם הפנייה לשכן או ועד הבית לא צלחה והנזק לא תוקן?

במקרה שהפנייה לשכן או לוועד הבית לא הועילה והוא סירב לתקן את הנזק, בזמן סביר או בכלל, יתכן שתצטרכו לפנות למפקח על רישום המקרקעין (בתים משותפים). במקרה זה, יש להגיש תביעה למתן "צו עשה" המחייב את השכן או את ועד הבית לתקן את מקור הנזילה וכן את הנזקים בדירתכם כתוצאה מכך. המפקח יבחן את טענותיכם ואת חוות הדעת המקצועית וייתכן וימונה מומחה מטעם המפקח ובהתאם לכך ייתן צו מתאים.

מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום המקרקעין. עורך דין יוכל להנחות אתכם לאורך התהליך, לייצג אתכם מול השכן או מול ועד הבית או בהליך בפניי המפקח ולסייע לכם למצות את זכויותיכם. עורך הדין ינחה אתכם לאורך כל התהליך המשפטי וידאג להצגת טענותיכם בצורה מקצועית.

הנזק מגיע מהדירה שלכם? כך תנהגו

טפלו בנזילה באופן מידי על מנת למנוע נזקים נוספים, ובמקרים המצריכים זאת, הזמינו איש מקצוע מוסמך לתיקון הבעיה. במידה ויש לכם ביטוח מבנה, פנו לחברת הביטוח ועדכנו אותה בפרטי במקרה. חשוב לשמור את כל הקבלות והחשבוניות הקשורות לתיקון הנזילה. במקביל, עדכנו את השכן באופן שוטף לגבי התקדמותכם בתיקון הנזילה ונסו להגיע להסכמה בנוגע לפיצוי עבור הנזק שנגרם לו. גם כאן, אם מדובר במקרה מורכב, מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום המקרקעין.

חשוב לזכור כי תיעוד יסודי של ראיות מוצקות ופעולה נכונה יגדילו את סיכוייכם להביא לפתרון מהיר ויעיל, ובמקרים רבים - שיתוף פעולה ותקשורת פתוחה עם השכן יכולים למנוע הליכים משפטיים מיותרים.

עו"ד אלדד אמת (צילום: יוהנס פלטן)
עו"ד אלדד אמת | צילום: יוהנס פלטן

עורך הדין אלדד אמת עוסק בתחום המקרקעין והנדל"ן לרבות בתביעות לפינוי מושכר, רכישת דירה ומכירה, רישום זכויות, פירוק שיתוף, סכסוכי שכנים בבתים משותפים, הסכמי שכירות ועוד. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין אלדד אמת – 053-8007579