סוגיית ההגירה ובעיית ההסתננות מאפריקה לישראל נמצאת על סדר היום הציבורי כבר יותר מעשור. רשות האוכלוסין וההגירה מציגה אוזלת יד בכל הקשור להתמודדות עם הטיפול בבקשות מקלט; מצד אחד המדינה לא בוחנת באופן ספציפי בקשות, על מנת לקבוע האם באמת מדובר בפליטים, אבל מצד שני מעניקה אישורי שהייה קולקלטיביים לעשרות אלפי פליטים במשך שנים רבות, וכך מעודדת למעשה הגירה לא חוקית.

“מסתנן” מוגדר ככל מי שנכנס לגבולות המדינה שלא בצורה חוקית. ישראל חתומה על אמנת הפליטים הבינלאומית, לכןמסתננים רשאים על פי חוק להגיש בקשת מקלט בישראל חרף העובדה שנכנסו בצורה לא חוקית. הרשויות בישראל אמורות לבחון את בקשת המקלט, ולשנות את מעמד המבקש ל"פליט" במידה והוא מתאים לקריטריונים הקבועים בחוק.

גורל מבקשי המקלט תלוי בלימבו

זוהי התיאוריה. באופן מעשי, קיים סוג של פשרה – לאחר הבדיקה הראשונית של בקשת המקלט וגירוש מבקשים שאינם עומדים בתנאים על פניהם, שאר מבקשי מקלט אינם מגורשים מישראל, אך בקשתם לא נבדקת לעומק. מתוך אלף מבקשי מקלט, רק אחד יקבל מעמד פליט רשמי בישראל. גורלם של השאר תלוי בלימבו, כשהרשויות עושות ככל האפשר כדי למרר את חייהם על מנת שיעזבו בעצמם מבלי לגרש אותם באופן מעשי.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג לחץ/י כאן

ברור מאליו כי כל מדינה רשאית לקבוע אלו זרים יבואו בשעריה. הרשויות מסומכות להרחיק מתחומי ישראל זרים השוהים בה באופן בלתי חוקי. אך בפועל נוצר מצב לפיו מבקשי מקלט מבינים שזהו תהליך הטומן בחובו קשיים משמעותיים ורובם המוחלט לעולם לא יוכרו בתור פליטים, גם אם הם היו מקבלים מעמד זה ברוב מדינות העולם.

מעבר לכך, ייתכן כי בחינה מדוקדקת של הבקשות היה מעלה כי חלק מהמבקשים אינם עומדים בקריטריונים לקבלת מעמד פליט. חוסר הטיפול ואוזלת ידה של רשות האוכלוסין וההגירה לבקשות מקלט של מסתנני עבודה לישראל מעודד הגירה לא חוקית,

ביום 22/01/2024 פסק בית המשפט המחוזי לוד, כי משרד הפנים יעניק אשרת שהייה מסוג תושב ארעי לקבוצה של כ- 1,000 אזרחי סודאן. מדובר במבקשי מקלט אשר בקשתם לא נענתה, למרות התחייבות המדינה בפני בג"ץ להחליט בבקשות תוך שנה.

מעמדם של רבים המבקשים מקלט טרם נקבע

לאורך העשור שעבר הוגשו עשרות בקשות מקלט של יוצאי אריתריאה, אשר עדיין "ממתינות" לטיפול. בהיעדר חקיקה שמסדירה את סוגיות ההגירה המורכבות, נוצר מצב שבו פקידי רשות האוכלוסין וההגירה לא נותנים מענה לבקשות.

בפסק דין אשר ניתן באוגוסט 2023, דיין בית הדין לערערים, אסף נעם, תקף את רשות האוכלוסין וההגירה על חוסר הטיפול בבקשות, אשר מעצים לדבריו את תופעת ההגירה הלא חוקית לישראל.

במקרה המדובר אזרח ניגרי נכנס לישראל בשנת 2015, אולם לקח ליחידת הטיפול במבקשי מקלט במשרד הפנים 8 שנים על מנת לדחות את בקשתו. במהלך שנים אלו מבקש המקלט קיבל אישור שהייה בישראל אשר מאפשר לו לעבוד ולהשתקע בישראל. בחינה יותר מהירה של הבקשה היתה מאפשרת לרשויות המדינה לדחות את הבקשה מוקדם בהרבה ולמנוע ניצול לרעה של מדיניות ההגירה לישראל.

המספרים מאחורי הבקשות

נכון ליוני 2023 הוגשו 16,511 בקשות מקלט. לפי נתוני המדינה, 8,511 תיקים כבר נסגרו, כאשר הטיפול בחלק גדול מהם הסתיים בשל עזיבת המבקשים את ישראל. כ-8,000 בקשות עדיין פתוחות ואין בהן הכרעה. כמו כן במרבית התיקים שנסגרו, ההחלטה אינה סופית. בנוסף נכון להיום, יש כ- 25 אלף בקשות מקלט שטרם נבדקו, הממתינות להחלטה של 44 עובדים בלבד ברשות האוכלוסין וההגירה.

האם רשות האוכלוסין מעודדת הגירה לא חוקית?

משבר המסתננים זאת אחת הסוגיות הקשות והחשובות ביותר בישראל. כל פעם מחדש כאשר עולה הסוגייה לשיח הציבורי, המדינה מנסה לפתור את תופעת המסתננים. לעיתים לנוכח ההליכים המשפטיים והלחץ הציבורי ישנם שינויי מדיניות וחקיקה תיקונים לחוק אך לא נעשה די בשביל לטפל במחסור בכוח האדם אצל רשות האוכלוסין וההגירה ובשאר קשיים אובייקטיבים שיכלו להקל על הבעיה.

בצל המלחמה והמחסור בעובדים זרים, לא נראה פתרון למיגור התופעה וגם צימצומה לא נראה באופק. ישראל מחויבת לעמוד באמנות הבינלאומיות לטיפול במבקשי מקלט ופליטים עליהם היא חתומה ולעניק מקלט מדיני בישראל לאזרחים זרים אשר נרדפים בארצם. בהחלט יש מקום לבחון ולדחות בזריזות המירבית בקשות פיקטיביות, כאשר כל מטרת המבקשים לעבוד בישראל מחד, ולפעול מעשית לפי החוק הבינלאומי והישראלי בכל הנוגע לקבלת מעמד פליט ואפשרות לעבוד באופן חוקי בישראל, מאידך.

משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי ורוזנברג בירושלים ובתל אביב, מתמחה במתן חוות דעת בדין הזר, כולל הדין האמריקאי, הגירה, הסדרת מעמד בישראל, הוצאת דרכונים זרים ועוד. צוות המשרד מתרגש לסייע לכל זכאי שבות לעלות ארצה ובמיוחד בימים אלו טוב להיווכח כי יש מי שבוחר להעביר את מרכז חייו לארץ ולתרום למדינה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

עורך הדין יהושע פקס (צילום: שירי דקר)
עו"ד יהושע פקס | צילום: שירי דקר

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג - 053-9377916