זכויות יוצרים הן זכויות משפטיות המוקנות ליוצר יצירה מקורית, כגון ספר, שיר, תמונה, יצירה מוזיקלית או סרט. זכויות אלה נותנות ליוצר שליטה על השימוש ביצירתו, ומאפשרות לו להפיק ממנה רווח.

הפרת זכויות יוצרים מתרחשת כאשר אדם עושה שימוש ביצירה המוגנת בזכויות יוצרים ללא רשותו של בעל הזכויות. שימוש כזה יכול לכלול העתקה, פרסום, ביצוע פומבי, שידור, עיבוד או יצירת יצירה נגזרת. בעל זכויות יוצרים שנפגע מהפרה זכאי לפיצויים כספיים, וכן לצו מניעה האוסר על המשך השימוש ביצירתו.

לפניה ישירה אל עו"ד אוראל הרשקוביץ, לחץ/י כאן

מקרים נפוצים של הפרת זכויות יוצרים

העתקה של תמונה - העתקה של תמונה מאתר אינטרנט או ממקור אחר ללא רשותו של הצלם מהווה הפרת זכויות יוצרים. הדבר נכון גם אם התמונה שונתה או עברה עיבוד.

העתקה של מאמר - העתקה של מאמר מאתר אינטרנט או ממקור אחר ללא רשותו של הכותב מהווה הפרת זכויות יוצרים. הדבר נכון גם אם המאמר צוטט באופן חלקי, ויש לציין את המקור בצורה נכונה.

העתקה של ספר - העתקה של ספר מודפס או דיגיטלי ללא רשותו של המחבר או ההוצאה לאור מהווה הפרת זכויות יוצרים. הדבר נכון גם אם הספר נסרק או הוקלט.

העתקת שיר - העתקה של שיר, בין אם מדובר בטקסט או בלחן, ללא רשותו של המשורר או המלחין מהווה הפרת זכויות יוצרים.

שידור משחק ספורט בברים - שידור משחק ספורט בבר ללא רשותו של בעל זכויות השידור מהווה הפרת זכויות יוצרים. בעל הבר עלול להיתבע על ידי בעל זכויות השידור.

אי מתן קרדיט לבעל היצירה - שימוש ביצירה ללא ציון שמו של בעל הזכויות פוגע בזכויותיו המוסריות של היוצר, ועלול להוות הפרה של זכויותיו הכלכליות.

הפרת זכויות יוצרים: השלכות פליליות ואזרחיות

בהתייחס להשלכות הפליליות, הפרת זכויות יוצרים היא עבירה פלילית בישראל. העונש על הפרת זכויות יוצרים יכול להגיע עד 3 שנות מאסר וקנס כספי משמעותי.

בהתייחס להשלכות האזרחיות, בעל זכויות יוצרים שנפגע מהפרה זכאי לפיצויים כספיים. גובה הפיצויים נקבע על ידי בית המשפט, ובהתאם לחומרת ההפרה. בנוסף, בית המשפט יכול להורות על צו מניעה האוסר על המשך השימוש ביצירה המוגנת.

דרכים להגנה על זכויות יוצרים

ישנן כמה דרכים המסייעות להגנה על זכויות יוצרים, הן של היוצר והן של מי שעלולים להיחשד בהפרת זכויות יוצרים של אחר:

רישום זכויות יוצרים - ניתן לרשום את זכויות היוצרים ביצירה אצל עורך דין. רישום זה מקל על הוכחת הבעלות ביצירה במקרה של הפרה.

הוספת סימן זכויות יוצרים - מומלץ להוסיף ליצירה סימן זכויות יוצרים הכולל את שם בעל הזכויות והשנה בה פורסמה היצירה.

הימנעות מהעתקה - חשוב להימנע מהעתקה או שימוש ביצירות המוגנות בזכויות יוצרים. יש לפנות לבעל היצירה ולבקש את אישורו לשימוש ביצירה.

מתן קרדיט - חשוב לציין את שמו של בעל זכויות היוצרים כאשר משתמשים ביצירתו.

מה ניתן לעשות אם אתם חושדים שנפלתם קורבן להפרת זכויות יוצרים?

הנה כמה צעדים שתוכלו לנקוט:

אספו ראיות - שמרו כל ראיה שיכולה להוכיח את ההפרה, כגון צילומי מסך, קישורים לאתרים, הודעות דוא"ל, חוזים וכל מסמך רלוונטי אחר.

פנו לעורך דין - עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים יוכל לייעץ לכם לגבי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ההפרה.

שלחו מכתב התראה - עורך הדין שלכם יכול לשלוח מכתב התראה למפר, ובו דרישה להפסיק את ההפרה ולפצות אתכם על הנזק שנגרם לכם.

פנו לבית המשפט - אם המפר אינו מתייחס למכתב ההתראה, ייתכן שתצטרכו לפנות לבית המשפט כדי להגיש תביעה.

עורך הדין אוראל הרשקוביץ (צילום: משרד עו"ד אוראל הרשקוביץ)
עו"ד אוראל הרשקוביץ | צילום: משרד עו"ד אוראל הרשקוביץ

עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק במשפט אזרחי מסחרי, מתן ייעוץ משפטי לחברות, שותפויות ועסקים, עריכת הסכמים מסחריים, רישום והגנה על זכויות קניין רוחני, ליטיגציה בסכסוכים עסקיים ועוד. הכתבה באדיבות האתר  .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד אוראל הרשקוביץ -  053-7315091