בשנת 2008 חוקק חוק איסור אלימות בספורט שמטרתו למגר את תופעת האלימות במגרשים, וחולל רפורמה יסודית בענף אירועי התרבות והספורט.

החוק החדש העניק לגורמי האכיפה ולערכאות השיפוטיות סמכויות רחבות בצד עונשים מרתיעים, כמו הרחקות מנהליות ממושכות מאירוע ספורט על ידי קצין משטרה ובית המשפט וכן קנסות מנהליים.

מטרה נוספת של החוק היא הוצאת הכוח המשטרתי מיציעי האוהדים, וזאת על ידי העברת ניהול אירועי התרבות לחברות אבטחה אזרחיות, באמצעות מאבטחים וסדרנים. לאלה מוקנות סמכויות אכיפה על משחקי ספורט, וזאת בלבד שבעלי התפקידים עומדים בתנאי כשירות והכשרה מיוחדים, בעלות המתגלגלת על הקבוצות.

לפניה ישירה אל עורכת דין רימא מזאוי סוסו, לחץ/י כאן

החוק לא מונע כמובן, מכוח משטרתי להיכנס ליצעי האוהדים, אך הוא מגביל את כניסתם רק למקרי קיצון של הפרות סדר, בהם המאבטחים בעלי ההכשרה הייעודית לא מצליחים לבצע את תפקידם בהתאם ועל כן יבקשו התערבות של כוח משטרה.

לאחרונה: מקרי אלימות משטרתית כלפי ציבור אוהדים

על אף הוראות החוק ועל אף מטרתו למגר את תופעת האלימות, במשך השנים אנו עדים למקרים רבים של אלימות דווקא משטרתית כלפי ציבור אוהדים. לאחרונה פרסם העיתונאי חיים לוינסון כי הוא הותקף על ידי שוטר לפני משחק הכדורגל בין הפועל ירושלים לבין הפועל באשר שבע באצטדיון טדי, רק כי שאל שוטר מדוע הוא תוקף אוהדים ומפעיל כוח משטרתי ללא סיבה שמניחה את הדעת.

כך גם במשחק שהתקיים גם באצטדיון טדי שהתקיים בין מכבי חיפה לבין בית"ר ירושלים, אחריו התפרסמו מאות תיעודים קשים לצפייה של אוהדים מותקפים ע"י שוטרים באלימות קשה, בזמן שאמהות מגנות בגופן על ילדיהם מפני חבלה ואוהדים רבים נפצעו.

עניין אכיפת הדין טרם הוסדר

על אף שהחוק חוקק בשנת 2008, ועבר לא מעט תיקונים ושינויים, עולה כי עניין אכיפת הדין טרם הוסדר, והחוק מותיר אותנו עם לא מעט לקוניות משפטיות.

1. סמכויות החיפוש - עולה כי במקרים לא מעטים, אוהדים עוברים מסע חיפושים מייגע על ידי המשטרה אשר מתחיל ברדיוס של המגרש ואף לא מחוץ לו. בין היתר מתקיימים חיפושים נרחבים בכלי רכב באופן גורף וזאת ללא חשד סביר או הסכמה מדעת, כמו כן, חיפוש במכשירים סלולריים, חיפושים גופניים, בחינת גוף עירום ואף במשחקים רגישים - הקמת אוהל בידוק מיוחד, בו מתבצע חיפוש גופני חודרני, על ידי שוטרים ואף מאבטחים.

החיפושים הללו מתקיימים אף שהחוק מגביל את החיפוש על ידי המאבטחים על פני גוף בלבד ואף שרק קצין משטרה יכול להורות על חיפוש חודרני בהסכמת החשוד או דרך צו של בית משפט רק במקרים מסוג פשע, ולא כאלו שנמנות כעבירות ספורט, אנו עדים לאלפי חיפושים באזורים מצנועים על ידי אנשי בטחון שכלל לא מוסמכים לעשות כן.

2. מעצרי שווא - עולה כי על אף שהחוק מעניק סמכויות רבות למשטרה להרחקה מנהלית ממושכת ממגרשי ספורט, תוך הטלת תנאי התייצבות בתחנות משטרה, אוהדים נעצרים, לעיתים אף ללא חשד סביר לביצוע עבירה, וזאת כצעד ענישתי, על אף שמטרת מעצר אדם היא לשם מיצוי הליכי חקירה בלבד.

מעצרים אלו הם כמעין מעצרים מנהליים, אשר מקורם לא קבוע בחוק. תיקים כאלו מסתיימים בשחרור דרך שופט תוך הטלת הרחקה מדודה הרבה יותר מבקשות המשטרה ואף מדודה יותר מסמכותה להרחיק לתקופות ממושכות ללא התערבות שיפוטית. מרבית תיקים אלו נסגרים בשל דלות הראיות, אולם הם מותירים כתם פלילי מאחר והתיקים לא נסגרים לרוב בעילה הנכונה, וזאת כאשר היה ניתן להסתפק בהליך מנהלי ולהימנע לחלוטין מההליך הפלילי.

3. אלימות משטרתית - עולה כי בקרב אוהדי כדורגל נוהגת המשטרה להפעיל כוח בלתי סביר, במקרים בהם כלל לא נדרש. יצוין כי בעבר נתבקשה המשטרה להעביר את הנהלים בעניין כניסת כוח משטרתי ליציעים, וזאת באמצעות חוק חופש המידע, אולם נמסר על ידם כי מי שאמון על ניהול אירועי תרבות הן חברות אבטחה פרטיות, אשר על כן אין נהלים כאלו.

4. האלכוהול – חוק הספורט קובע כי בסמכותו של שוטר להרחיק אדם בשל היותו שיכור או תחת השפעת סמים, אולם במצב הקיים היום נראה כי במקרים רבים שוטרים מחרימים כרטיסי כניסה תוך פגיעה בקניין, בשל היות אוהד עם בירה ביד, אף שלא עבר בדיקת ינשוף ואף שהחוק לא מונע מאדם לשתות אלכוהול במקומות ציבוריים, במיוחד כאשר באצטדיון ורחבתו נמכרת שתייה חריפה באופן חופשי.

במציאות המשפטית, החלטות כאמור הן לא גזרה משמיים, ותמיד ניתן להגיש ערר לבית משפט על ההחלטה המנהלית בדבר ההרחקה ממגרשי כדורגל, לבקש לשנות את עילת התיק הפלילי, וכן להתלונן למח"ש בגין מקרי אלימות משטרתית.

עו"ד רימא מזאוי-סוסו (צילום: עידן מזוז)
עו"ד רימא מזאוי-סוסו | צילום: עידן מזוז

עורכת דין רימא מזאוי סוסו, יוצאת פרקליטות מחוז מרכז במחלקה הפלילית, צברה ידע וניסיון רב אודות דפוסי החשיבה והפעולה של מוסדות ורשויות האכיפה ומיומנת בזיהוי מחדלים של רשויות אלה. עו''ד מזאוי עוסקת במשפט פלילי, לרבות ייצוג נפגעי עבירה הכולל מעטפת משפטית נזיקית למיצוי הזכויות גם בהליך הפלילי וגם במישור האזרחי. מעבר לכך, עוסקת בהעברת הדרכות בתחום ההגבלים העסקיים לחברות, עבירות הגבלים עסקיים, עבירות צווארון לבן, עבירות מס, עבירות כלכליות ועוד. הכתבה באדיבות האתר  .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין רימא מזאוי סוסו -   053-7429386