שותפות עסקית היא מערכת יחסים מורכבת הדורשת שיתוף פעולה הדוק ותקשורת פתוחה בין הצדדים. למרות זאת, סכסוכים בין שותפים הינם תופעה נפוצה, ובעלי הפוטנציאל לפגוע קשות הן בהיבט העסקי והן בהיבט האישי.

גורמים לסכסוכים בין שותפים עסקיים

ישנם לא מעט גורמים שיכולים להוביל לחיכוכים בין שותפים עסקיים, ובהם:

חוסר הסכמה בנוגע לניהול העסק - חילוקי דעות לגבי אסטרטגיה, חלוקת תפקידים, קבלת החלטות ועוד. לדוגמה, כששותף אחד מעוניין להתרחב לשוק חדש, בעוד שהשותף השני חושש מהסיכון הכרוך בכך.

חוסר תקשורת - אי הבנות, העדר שקיפות, תקשורת אגרסיבית או פסיבית. למשל, כאשר שותף אחד לא מעדכן את שותפו בנוגע לפגישה חשובה שקיים עם לקוח.

חוסר אמון - חשדנות, תחושת מרמה או חוסר שביעות רצון מהתנהלות אחד השותפים.

אינטרסים מנוגדים - כשיש מטרות שונות או ציפיות שונות מהשותפות. לדוגמה, כששותף אחד מעוניין להפוך את העסק לחברה ציבורית, בעוד שהשותף השני מעוניין לשמור על אופיו הפרטי של העסק.

בעיות אישיות - חילוקי דעות שאינם קשורים ישירות לעסק, כגון קשיים ביחסים בין אישיים.

השלכות סכסוכים בין שותפים עסקיים

סכסוכים בין שותפים עסקיים יכולים לפגוע בפעילות העסקית ואף להוביל לפירוק השותפות. מבחינת הפעילות העסקית השוטפת, הסכסוך עלול להביא לירידה בפריון העסק, עיכובים בקבלת החלטות וכן פגיעה בלקוחות. גם העובדים בחברה יכולים להיפגע, המורל שלהם עלול לרדת והם ירגישו לא בנוח כתוצאה מהמתח בין השותפים.

לפנייה ישירה לאליוב-גרין משרד עורכי דין - לחץ/י כאן 

בנוסף, המוניטין של העסק עשוי להיפגע כשלקוחות ישמעו על הסכסוך ויחליטו להפסיק את ההתקשרות. כתוצאה מכך יכולים להיווצר הפסדים הכספיים, שמתווספים גם להוצאות משפטיות עקב הסכסוך. במקרים קשים, כאמור, הסכסוך עלול להוביל לסיום מערכת היחסים העסקית.

פתרונות למניעת ולפתרון סכסוכים

ישנן דרכים למנוע סכסוכים בין שותפים עסקיים מראש, או לסייע להם להיפתר לאחר שכבר החלו:

ניסוח הסכם שותפות – ניסוח מסמך משפטי המגדיר את זכויותיהם וחובותיהם של כל אחד מהשותפים.

ניהול תקשורת פתוחה ושקופה - יצירת ערוצי תקשורת יעילים וקיום דיאלוג פתוח בנוגע לכל נושא.

בניית אמון - הוכחת אמינות, עמידה בהתחייבויות ושיתוף פעולה הדדי שיוכיחו את האמינות של כל צד, לצד השני. לדוגמה, מתן גישה מלאה לכל השותפים למידע פיננסי של החברה.

פתרון מחלוקות בצורה מכבדת - שימוש בגישור, בוררות או גישות אחרות ליישוב סכסוכים.

התערבות מקצועית - פנייה לעורך דין או יועץ עסקי במקרים מורכבים.

חשיבות ייעוץ משפטי בסכסוכים בין שותפים עסקיים

עורך דין יכול לסייע במגוון דרכים במקרה של סכסוך בין שותפים עסקיים. הוא יכול לבחון את הסכם השותפות ולנתח את הזכויות והחובות של כל אחד מהשותפים. בנוסף, עורך דין יכול לייעץ בנוגע לאפשרויות המשפטיות העומדות בפני השותף, כמו פנייה לבית משפט, גישור או בוררות, כמו גם לנסח מכתבי התראה ולייצג בבית המשפט.

במקביל, עורך דין יכול לסייע לשותפים להימנע מסכסוכים עתידיים על ידי ניסוח הסכם שותפות מקיף וברור. ההסכם צריך להסדיר את כל הנקודות החשובות, כגון חלוקת רווחים, קבלת החלטות, סמכויות ופירוק השותפות. עורך דין יכול גם לייעץ לשותפים בנוגע לדרכי תקשורת יעילות ופתרון מחלוקות.

אף שסכסוכים בין שותפים עסקיים הם תופעה שכיחה, ניתן למנוע אותה ולפתור אותה באמצעות גישות ותהליכים נכונים. ניהול שותפות בריאה דורשת תקשורת פתוחה, אמון, שיתוף פעולה ונכונות לפשרה. על ידי הקפדה על כללים אלו, ניתן להפחית משמעותית את הסיכוי לסכסוכים בין שותפים עסקיים, וליצור שותפות בריאה שתוביל להצלחת העסק.

עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב (צילום: איילון פרץ)
עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב | צילום: איילון פרץ

אליוב-גרין משרד עורכי דיןעוסק בגביית חובות מחייבים, ליווי זוכים, עיקולים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il. 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. 

לפנייה ישירה למשרד עורכי דין אליוב-גרין -  053-7429239