אחת התביעות הנפוצות בשנים האחרונות בעיקר בתחום המשפחה הן תביעות לביטול מתנה בכלל ותביעות לביטול מתנה במקרקעין בפרט. מטרת תביעות אלה הן למנוע את מימושו של הסכם מתנה במסגרתו העניק צד אחד לצד השני במתנה רכוש- מיטלטלין או זכויות במקרקעין. התביעות האלה נפוצות בעיקר בין בני משפחה, שכן מתנה במקרקעין ניתנת בעיקר בין בני משפחה.

מהי מתנה?

חוק המתנה (חוק ספציפי וקצר מאוד שיש בו מספר מועט של סעיפים) מגדיר חוק המתנה מגדיר מתנה כהעברת זכויות שלא בתמורה בין צד אחד לצד השני. החוק קובע כי מתנה יכולה להיות גם במיטלטלין וגם במקרקעין.

כיצד נגמרת עסקת מתנה?

חוק המתנה קובע כי עסקת מתנה במיטלטלין מסתיימת בהעברת נכס מנותן המתנה למקבל המתנה תוך הסכמה שהדבר ניתן במתנה ואילו עסקת מתנה במקרקעין (כגון: דירה במתנה) מסתיימת ברישום נכס המקרקעין על שם מקבל המתנה.

לפנייה ישירה אל עורך דין אורי טשקורי, לחץ/י כאן

מה קורה אם עסקת מתנה במקרקעין לא נגמרה ברישום?

אם קיימים הסכם מתנה במקרקעין (או תצהירי מתנה במקרקעין) אך העסקה לא הסתיימה ברישום מסיבה כלשהי, אזי על פי הפסיקה אין מדובר במתנה גמורה אלא בהתחייבות לתת מתנה. התחייבות לתת מתנה ניתנת לביטול על פי המבחנים שנקבעו בחוק המתנה וכן גם בחוקים אחרים כגון חוק החוזים וחוק המקרקעין.

איך מבטלים עסקת מתנה במקרקעין?

הדרך לבטל עסקת מתנה במקרקעין היא באמצעות הליך משפטי- תביעה לביטול מתנה במקרקעין שתוגש לבית המשפט לענייני משפחה אם מדובר במתנה במקרקעין במשפחה (או בתביעה של יורשי נותן המתנה) או לבית המשפט המחוזי אם מדובר בתביעה שאינה במשפחה.

כדי לבטל עסקת מתנה במקרקעין, צריך לבדוק קודם האם מדובר בעסקה גמורה – כלומר עסקת מתנה שנגמרה ברישום או בהתחייבות למתנה- כלומר עסקת מתנה שלא נגמרה ברישום.

אם מדובר בעסקת מתנה גמורה - כזו שנגמרה ברישום - אזי מי שמעוניין לבטל את המתנה (ובזה נעסוק בפסקה הבאה) צריך להגיש תביעה לבית משפט (בית המשפט המחוזי או בית המשפט לענייני משפחה תלוי לפי העניין) ולבקש פסק דין שיורה על ביטול המתנה. במקרה הזה צריך להעלות טענות הן מתחום חוק המתנה כגון התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי נותן המתנה לאחר העסקה והן טענות מתחום דיני החוזים כגון: עושק, כפיה, טעות והטעיה, חוסר תום לב וכו'.

אם עסקת המתנה לא נגמרה ברישום ולמעשה מדובר בביטול התחייבות למתנה צריך להגיש תביעה לבתי המשפט שהוזכרו למעלה (מחוזי או משפחה תלוי בעניין), ולדרוש את ביטול ההתחייבות למתנה ולהעלות טענות בדבר ביטול ההתחייבות למתנה במקרקעין כגון: שמקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על עסקת המתנה וכן טענות בדבר התנהגות מחפירה של מקבל המתנה או הרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של נותן המתנה.

צריך לזכור כי החזרה מההתחייבות למתן מתנה במקרקעין יכולה להיעשות כל זמן שנותן המתנה לא נתן התחייבות בכתב שהוא לא יחזור בו ממתן המתנה כגון: חתימה על ייפוי כוח בלתי חוזר וכו'.

יחד עם זאת גם אם נחתם ייפוי כוח בלתי חוזר ונותן המתנה מוכיח שייפוי הכוח כמו גם עסקת המתנה כולה נחתמו תחת עושק, כפיה, חוסר תום לב וכו' גם אז יוכל להביא לביטול ההתחייבות למתנה במקרקעין.

אז מי יכול להגיש תביעה לביטול מתנה במקרקעין?

על פי ניסיוננו הרב בניהול הליכי ביטול מתנה במקרקעין, בדרך כלל מגישים תביעה לביטול מתנה במקרקעין או נותן המתנה עצמו, אם הוא מגלה שהטעו אותו או לחצו עליו או שיש התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפיו.

אפשרות נוספת היא –שיורשיו של נותן המתנה יגישו תביעה לביטול המתנה. מדובר דווקא במקרים רבים (רבים אפילו יותר מהמקרים בהם נותן המתנה מגיש תביעה).

בדרך כלל הסיטואציה היא שיורשי נותן המתנה בטוחים שהנכס שניתן במתנה הוא חלק מעיזבונו של נותן המתנה המנוח. לאחר שהם מגלים שלמעשה הנכס לא נכלל בעיזבון והם לא יורשים אותו, ולמעשה מגלים כי אולי אפילו אינם יורשים דבר מהמנוח שכן הנכס שניתן במתנה היה הנכס העיקרי בעיזבון וכן מגלים שהנסיבות של עסקת המתנה הם כאלה המצדיקות את ביטול המתנה או ביטול ההתחייבות למתנה, אזי סלולה הדרך בפניהם להגיש תביעה לביטול מתנה במקרקעין. אפשרות נוספת היא שנושיו של נותן המתנה יגישו תביעה לביטול המתנה בטענה של הברחת נכסים.

לסיכום, אפשר בהחלט להביא לביטול עסקת מתנה במקרקעין, בין אם היא נגמרה ברישום בטאבו ובין אם עדיין לא. מדובר בתביעה משפטית מורכבת שמטרתה למנוע את מימוש ההסכם והחזרת הנכס לבעליו.

עו"ד אורי טשקורי (צילום: יח"צ)
עו"ד אורי טשקורי | צילום: יח"צ

אורי טשקורי הוא עורך דין נוטריון המתמחה בדיני ירושה, ניהול סכסוכי ירושה מורכבים, ניהול עיזבון, התנגדויות לצוואה וכו'. עו"ד טשקורי ילווה אתכם לאורך כל הדרך עד למימוש זכויותיכם. צרו קשר עוד היום עם עו"ד טשקורי שידאג למימוש כלל זכויותיכם באופן המיטבי. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין אורי טשקורי - 053-6112879