אחת מהסוגיות המרכזיות אליה נדרשים הנאמן והממונה על חדלות פירעון היא הכרעה בשאלה מה נכון לעשות עם נכס מקרקעין שבבעלות החייב, שכן לעתים יתכן מצב בו מימוש נכס המקרקעין עשוי להביא להסדר החובות. חוק חדלות פירעון מעניק לבית המשפט או לרשם ההוצאה לפועל את הסמכות להורות על מכירת הנכס לשם פירעון החובות.

סעיף 229 לחוק חדלות פירעון קובע כי מכירת הדירה תתבצע רק לאחר שבית המשפט התרשם כי התועלת שתצמח לנושים גדולה מהנזק שייגרם לחייב או שאין אפשרות אחרת להסדרת החוב וכי יש לחייב ולמשפחתו אפשרות סבירה חלופית למגורים.

לפנייה ישירה לעורך הדין אביאל אטיאס – לחץ/י כאן

יש לאפשר לחייב דיור חלופי

החוק קובע כי יש לאפשר לחייב תקופה של ארבע שנים של דיור חלופי. הכוונה בדיור חלופי היא בדרך כלל להעמדת סכום הולם לתשלום שכר דירה עבור החייב ומשפחתו. עם זאת, בסמכות בית המשפט להאריך תקופה זו בהתחשב בגיל החייב, במועד יציאתו לגמלאות, בבני המשפחה שגרים איתו, בנסיבותיו האישיות ובמצב הבריאותי של החייב ומשפחתו ובצרכיהם. מעבר לכך, ישנה אפשרות גם להביא להגדלת הסכום החודשי אשר יעמוד לרשות החייב בתקופת הדיור החלופי.

לאור האמור, מובן כי הליך חדלות פירעון לחייב שבבעלותו נכס מקרקעין הוא הליך מורכב וסבוך המערב שחקנים רבים להם אינטרסים שונים. כך למשל, החייב לעולם ירצה לשמור על הנכס שבבעלותו ולמצוא פתרונות אחרים לפירעון החוב מבלי למכור את הנכס, אולם המשמעות של פתרון זה היא שייקח זמן, בדרך כלל, עד שהנושים יקבלו את כספם (למשל בפריסת החוב לאורך שנים תוך מתן הגנה לנכס). אולם, אינטרס הנושים תמיד יהיה לגבות את מלוא החוב ובפרק הזמן הקצר ביותר.    

ייצוג מקצועי מביא לתוצאה טובה יותר

יש להדגיש כי במסגרת הליכי חדלות פירעון אין נוסחאות קסם לפתרון התסבוכת הכלכלית וההסדרים הם פרי של משא ומתן בין השחקנים השונים. כלומר, ככל שהייצוג בהליך הוא מקצועי וטוב יותר, כך הסיכוי להשיג תוצאה כלכלית טובה גדל.

במסגרת משא ומתן זה ישנם ארבעה שחקנים מרכזיים מולם יש לנהל דין ודברים: הנאמן, הממונה על חדלות פירעון, הנושים ובית המשפט. הנאמן, למעשה, ממפה את מצבו של החייב, מכין את תכנית השיקום שלו ומגיש לממונה על חדלות פירעון תכנית מקצועית להסדרת החובות ולהפטר.

בית המשפט הוא הסמכות לקבוע בשאלת דירת המגורים, המימוש שלה וההסדרים בתקופת הדיור החלופי. עורך דינו של החייב תפקידו לבוא בדין ודברים מול כלל הגורמים.

לבית המשפט נתון שיקול דעת רב בקביעת ההסדרים שיחולו על חייב שבבעלותו דירת מגורים. בסמכותו של בית המשפט להגדיל את גובה שכר הדירה, להאריך את תקופת הדיור החלופי והכל בהתחשב במשתנים שהוצגו מעלה. חשוב מכך, בסמכותו של בית המשפט להורות כי דירת המגורים של החייב לא תמומש ולקבוע מתווה חלופי לפירעון החוב. כלומר, היכולת לשכנע את בית המשפט במשתנים אלו היא קריטית.

המפתח להצלחה בהליכי חדלות פירעון למי שבבעלותו דירה

באם בבעלותכם דירת מגורים ונקלעתם לחובות, פנו מיידית לעורך דין המתמחה בטיפול בחובות בעל ניסיון בייצוג חייבים שבבעלותם נכס. זאת מכיוון שאנו מצויים בתקופה בה סביבת הריבית דורסנית ביותר ומעבר לזאת, כל ניסיון של הנושים לגבות את חובם ישית עליכם החייבים את מלוא ההוצאות לרבות אגרות ותשלום שכר טרחת עורך דין של הנושה. כך אנו נתקלים במקרים רבים בהם חוב נמוך יחסית תופח תוך פרק זמן קצר לממדים גדולים מאד שעלולים לסבך יותר את הפתרון שבו מטרת העל היא לטפל בחובות תוך שמירה על נכס המגורים.

היכולת של עורך דין מייצג להתנהל מול כלל הגורמים שהוזכרו בצורה מקצועית ונחושה היא המפתח להצלחה בהליכי חדלות פירעון, בשל ההבנה של המכלול השיקולים של הגופים בהליך וכן של האינטרסים של הנושים ושל הפרוצדורות החוקיות השונות.

עו"ד אביאל אטיאס (צילום: יניר אסולין)
עו"ד אביאל אטיאס | צילום: יניר אסולין

עורך הדין אביאל אטיאס שימש בתפקידו הקודם כבא כוח נאמן מטעם כונס הנכסים הרשמי והיה מעורב בהליכי מימוש נכסים מטעם הכונס כנגד החייבים. הכתבה באדיבות האתר .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין אביאל אטיאס – 053-6246177