התחדשות עירונית היא תהליך המציע הזדמנות אדירה לשדרוג איכות החיים של דיירים בבניינים ותיקים, תוך חידוש פני השכונה והעיר. תהליך זה יכול להתרחש במספר דרכים, כאשר הנפוצות ביותר בישראל הן פינוי בינוי ותמ"א 38. המדריך שלפניכם יתאר את השלבים העיקריים בקידום פרויקט התחדשות עירונית.

לרוב, אלו יזמים ה"מחזרים" אחרי דיירים ומציעים הצעה להתחדשות עירונית, אך ישנם גם לא מעט מקרים בהם דיירים מתארגנים ומזמינים יזמים להציע הצעות. בכל מקרה, לתהליך ההתחדשות העירונית ישנם כמה שלבים קבועים:

בחירת היזם

תחילה בוחרים את היזם, תוך התחשבות בניסיון מוכח שלו בפרויקטים דומים, אוספים מידע באמצעות בדיקת רקע, איתנות פיננסית ומוניטין של היזם. בהמשך משווים הצעות תוך התייחסות לניסיון היזם, תכנית הפרויקט, התנאים הפיננסיים, לוחות זמנים וביטחונות. לבסוף בוחרים את היזם המתאים ביותר.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות', לחץ/י כאן

התארגנות דיירים

שלב זה כולל:

כינוס אסיפת דיירים - חשוב לקיים אסיפת דיירים להצגת הפרויקט וקבלת הסכמתם. באסיפה יש להסביר את התהליך, היתרונות והחסרונות, זכויות הדיירים ועוד.

בחירת נציגות דיירים - יש לבחור נציגות שתייצג את הדיירים מול היזם ותגן על זכויותיהם. הנציגות צריכה להיות מורכבת מדיירים פעילים ומעורבים, בעלי הבנה בתהליך ההתחדשות העירונית.

בחירת עורך דין

חשוב להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון בתחום ההתחדשות העירונית לפני חתימה על כל הסכם. עורך הדין יוכל להסביר לכם את זכויותיכם, לבדוק את ההסכמים המוצעים על ידי היזם ולהגן על האינטרסים שלכם. כמו כן, עורך הדין יבדוק את ההסכמים המוצעים על ידי היזם ויוודא שהם מגנים על זכויותיכם. חשוב לוודא שההסכמים כוללים את כל הפרטים החשובים, ובהם: תכנית הפרויקט, תנאים פיננסיים, לוחות זמנים, ביטחונות וזכויות הדיירים.

הליך קבלת האישור

הגשת התכנית - היזם יגיש את תכנית להתחדשות העירונית לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. התכנית תכלול את היקף הבנייה, מפרט הדירות, שטחים ציבוריים, לוחות זמנים ועוד.

הליך התנגדויות - ייתכן ותתקיים התנגדות לתוכנית מצד גורמים שונים, כגון דיירים בבניינים סמוכים, גורמים סביבתיים ועוד. במקרה כזה יתקיים דיון בוועדה המקומית.

אישור סופי - לאחר אישור התוכנית על ידי הוועדה המקומית, היא תועבר לאישור הוועדה המחוזית. אישור הוועדה המחוזית הוא הסופי.

פינוי ושכירות

במידה ומדובר בפרויקט פינוי בינוי, הדיירים יפנו את הדירות לתקופת הבנייה. היזם יממן את שכירות הדיירים במהלך תקופת הבנייה, כשגובה השכירות נקבע בהסכם בין היזם לדיירים.

קבלת הדירה החדשה

הדירה החדשה תיבנה בהתאם למפרט שנקבע בהסכם. המפרט יכלול את גודל הדירה, מספר החדרים, מפרט טכני ועוד. הדיירים ישלמו ליזם את חלקם בעלות הפרויקט, בהתאם להסכם. לאחר סיום הבנייה, הדיירים יאכלסו את הדירות החדשות.

עם התארגנות נכונה, בחירת יזם אמין וליווי מקצועי, תוכלו להבטיח שהתהליך יתנהל בצורה חלקה ותזכו בדירה חדשה ומשודרגת. חשוב להשתתף באופן פעיל בתהליך, לקבל מידע, לשאול שאלות ולעקוב אחר התקדמות הפרויקט. מאחר שהיזם מחויב לשקיפות מלאה מולכם, ודאו שהוא מספק לכם את כל המידע הרלוונטי בנוגע לפרויקט ולהתקדמותו. במקביל, מומלץ להיעזר בליווי מקצועי של עורך דין, שמאי מקרקעין ויועץ פיננסי לאורך כל התהליך.

עו"ד ינון ברקאי (צילום: כהן אור)
עו"ד ינון ברקאי | צילום: כהן אור

עורך דין, נוטריון ומגשר ינון ברקאי, עוסק בתחום המקרקעין והנדל"ן לרבות בתביעות לפירוק שיתוף במקרקעין, תביעות לפינוי מושכר, ייצוג גופים עסקיים ואנשים פרטיים בחוזי קנייה ומכר, יישוב סכסוכים, דמי מפתח, תכנון ובנייה, תמ"א 38, פינוי בינוי, התחדשות עירונית ועוד. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי -   0536112832