בשנים האחרונות, כאשר מדברים על פתרון זמני לשמירה על עובדים בתקופות מורכבות, חופשה ללא תשלום הפכה להיות במוקד. כך היה בתקופת הקורונה כשהוצאו עובדים רבים לחל"ת, וכך גם עם תחילת המלחמה הנוכחית בה הפך נושא החל"ת פעם נוספת למרכזי.

חל"ת – מה זה?

חל"ת, כאמור, היא חופשה ללא תשלום, בה נשמרים למעשה יחסי העבודה בין הצדדים, אולם בתקופה זו העובד לא מקבל שכר או זכויות סוציאליות ממעסיקו.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

החל"ת הכי ידועה, היא חל"ת של עובדת לאחר לידה הקבועה בחוק עבודת נשים, התשי"ד - 1954 1992. לאחר הלידה, ובתום חופשת הלידה הקבועה בחוק (חל"ד – לא להתבלבל), רשאית עובדת לצאת לחופשה ללא תשלום ממעסיקה לצורך טיפול בילד וזאת בהתאם לתקופת עבודתה אצלו. מדובר בחל"ת המוסדרת בחוק והיא קצת שונה מחל"ת בהסכמה בין מעסיק לעובד שאינה מוסדרת בחוק.

התנאי המרכזי ליציאה לחל"ת שלא בהסכם קיבוצי או חוק הוא ההסכמה בין עובד למעסיק. המעסיק או העובד מבקשים פרק זמן מסוים לחופשה ללא תשלום, כל אחד מסיבותיו שלו. העובד יכול, למשל, לבקש לצאת לחל"ת על מנת לצאת ללימודים או לנסוע לחו"ל, ולצורך כך הוא נדרש את הסכמת מעסיקו.

המעסיק, מצידו, יכול לבקש מהעובד לצאת לחל"ת כאשר הוא יודע שכעת אינו נדרש לעובד בשל ירידה בעבודה (מלחמה, קורונה וכיוצ"ב), אולם הוא מעוניין לשמור על העובד להמשך בו תהיה לו עבודה לספק לו.

מה קורה במקום העבודה כאשר חל"ת אינו מוסדרת על פי חוק או הסכם קיבוצי?

במקרה בו אין חוק או הסכם קיבוצי, הצדדים אינם מחויבים להסכמה לחל"ת. אי הסכמה מצד המעסיק ליציאת העובד לחל"ת דורשת מהעובד להמשיך לעבוד במקום עבודתו או להתפטר מעבודתו. אי הסכמת העובד לצאת לחל"ת יכולה לגרום לפיטוריו או להמשך העסקתו בלית ברירה על ידי המעסיק. יודגש, כי לא ניתן לכפות הוצאה לחל"ת על עובד או על מעסיק, כאשר אין חוק או הסכם קיבוצי המורה על כך.

במהלך החל"ת, החובות המרכזיים בחוזה העבודה מוקפאים. זה כולל גם את החובות הפנסיוניות של המעסיק כלפי העובד. כלומר, בתקופת החל"ת, המעסיק לא חייב בהפקדות לביטוח הפנסיוני של העובד ומאחר שהעובד אינו זכאי למשכורת בתקופת החל"ת, לא ניתן לנכות את חלק העובד ממשכורתו לקרן הפנסיה, מה שמותיר את העובד בתקופת החל"ת ללא ביטוח פנסיוני.

עם זאת, יש אפשרות להסדיר את הכיסוי הפנסיוני במהלך החל"ת על ידי הסכמה מיוחדת בין העובד ובין קרן הפנסיה או חברת הביטוח. ניתן להסכים על המשך הפקדות לקרן הפנסיה או תשלום ביטוח ריסק.

לכן, טרם יציאה לחל"ת חשוב לבחון מראש ולהבין היטב את ההשלכות הפנסיוניות של החלטות אלו וכיצד הן משפיעות על הביטוח הפנסיוני. זה יעזור למנוע מצב בו העובד אינו מבוטח באובדן כושר עבודה בתקופת החל"ת וכן להימנע מפגיעה בזכויות הפנסיוניות של העובד לעתיד.

האם המעסיק יכול לשנות את היקף או מהות המשרה בתום החל''ת?

עם סיום החל"ת על המעסיק להחזיר את העובד לאותם תנאי העסקה, היקף המשרה והתפקיד אותו ביצע טרם יציאה לחל"ת, אלא אם כן הוסכם אחרת.

אי החזרת העובד לתפקידו ותשלום תנאי עבודתו כפי שהיו טרם יציאתו לחל"ת, סביר שתוכר  כהרעת תנאי העבודה ותאפשר לעובד להתפטר בדין מפוטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים בהתאם לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג – 1963.

מנגד, גם על העובד ישנה החובה לחזור לאותו תפקיד באותו היקף משרה, סירובו של העובד לחזור להיקף משרתו ו/או לתפקידו טרם יציאתו לחל"ת יכולה להיחשב במקרים מסוימים כהתפטרות מעבודתו.

חשוב לציין כי מעבר לכך, ישנם חוקים והלכות המגבילות את האפשרויות של המעסיק בהפחתת שכר או בשינויים בתנאי העבודה, בהתאם למצבו האישי (הריון, גיל, מוגבלות, מילואים וכיוצ"ב) ולכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המומחה לדיני עבודה לקבלת מידע מדויק ומעודכן.

האם המעסיק או העובד יכולים להאריך את החל"ת באופן חד צדדי?

ההסכם על יציאה לחל"ת צריך לכלול את מועד סיום החל"ת, המועד בו העובד נדרש לחזור לעבודתו והמעסיק נדרש לחזרתו של העובד, לא ניתן להאריך את החל"ת באופן חד צדדי ללא הסכמת אחד מהצדדים.

במקרה בו העובד מבקש להאריך את תקופת החל"ת מעבר למוסכם בינו לבין המעסיק, עליו לקבל את הסכמת המעסיק לכך ולא, ככל והעובד לא יחזור לעבודתו במועד שנקבע לכך בהסכם החל"ת יכולה להיחשב אי חזרתו בעצם כהתפטרותו/נטישת מקום העבודה על ידי העובד.

במקרה בו המעסיק מעוניין להאריך את תקופת החל"ת עליו לפנות לעובד ולקבל את הסכמתו, אי קבלת הסכמת העובד והארכת החל"ת באופן חד צדדי, יכולה להיחשב כפיטורי העובד מעבודתו. 

כאמור הן לעובד והן למעסיק רצוי מאוד להכין הסכם יציאה לחל"ת בו כאמור יפרטו הצדדים, בין היתר את מסגרת היציאה לחל"ת והחזרה ממנה, כמו גם הסדרה של מקרה בו העובד אינו מעוניין לחזור מהחל"ת או המעסיק אינו מעוניין להחזיר את העובד לעבודה במועד הקבוע לכך.

למעסיקים ועובדים המעוניינים בתקופת חל"ת רצוי להתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום דיני העבודה, וזאת על מנת לדעת את זכויותיהם בחל"ת ולהסדירם.

עורך הדין ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה -   053-7101880