אחת הסוגיות המרכזיות והמהותיות בגירושין של בני זוג עם ילדים היא קביעת זמני השהות עם הילדים, כלומר הסדרת הזמנים הקבועים שבהם כל אחד מההורים ישהה עם הילדים אחרי הפרידה, כאשר יש חשיבות שהילדים ישמרו על קשר קרוב ומחזק עם כל אחד מהוריו.

במקרים שבהם יש הסכמה הדדית בין ההורים על זמני השהות של הילדים, וככל שמדובר בטובת הילדים, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני ככל הנראה יאשר את ההסכם שהוגש לאישורו. עם זאת, כאשר אין הסכמה בנוגע להסדרי שהות, הערכאה המשפטית תיאלץ לקבל את ההחלטה עבור ההורים. על כן, כדאי להגיע להסכמות עוד לפני שפונים לבית המשפט.

מכל מקום ומתוך שמירה על עקרון טובת הילד, נטיית בתי המשפט היא לקבוע זמני שהות שווים ככל האפשר בין ההורים, למעט מקרים חריגים או קיצוניים.

לפנייה ישירה למשרד עו"ד ומגשרת ויקטוריה פוגל – לחץ/י כאן

חלוקת זמני שהות שוויונית - אחריות הורית משותפת

לפי חזקת הגיל הרך שהייתה נהוגה במשך שנים רבות, ילדים עד גיל 6 יישארו בחזקת האם מתוך תפיסה מיושנת שבה האם נשארת בבית כדי לטפל בילדים ולכן לכאורה ראוי שהילד יישאר איתה. ואולם, בשנים האחרונות ערך "השוויון ההורי" צובר תנופה ומודעות ובכפוף לערך זה, השאיפה היא להגיע להסדר של משמורת שוויונית ומשותפת בין האם לאב, ככל שניתן.

השאלה שעולה מכאן היא האם תמיד מומלץ לקבוע זמני שהות שוויוניים. לשאלה זו אין תשובה אחת פשוטה, שכן התשובה תלויה בגורמים רבים ועליה לשקף הן את רצונות ההורים ובעיקר את טובת הילדים.

אחד הגורמים המרכזיים בשיקול הזה הוא המציאות הכלכלית של ההורים. מציאות זו יכולה להשפיע על היכולת לקבוע זמני שהות שוויוניים. לדוגמה, אם אחד מההורים עובד בשעות ארוכות וההורה השני זמין להיות עם הילדים, זמני השהות יוכלו להיקבע לפי הצרכים הפרקטיים והיכולת הספציפית של המשפחה, ולא חייבים להיות שוויוניים.

גורם נוסף ומכריע, שעל ההורים לשקול בזמן שהם מתכננים את זמני השהות של הילדים, הוא המצב הפסיכולוגי והרגשי של הילדים. האם הם שמחים ונינוחים במהלך הזמן שלהם עם כל אחד מההורים, והאם זמני השהות שוויוניים מתאימים להם? ילדים, במיוחד בגילאי 6-15, כבר יכולים להבין ולהביע את רצונם ודעתם. המטרה, בסופו של דבר, היא ליצור סביבת חיים רגועה, שמקובלת גם עליהם.

בנוסף, יש לשאול את עצמנו כיצד הסדרי השהות ישפיעו על הילדים. האם הם יצטרכו להתרגל לסדר חיים חדש? האם זה יפריע לקשרים שלהם עם ילדים אחרים או פעילויות חוץ ביתיות? כל אחד מהם יכול להשפיע על החיים היומיומיים של הילדים.

כיצד זמני שהות שווים משפיעים על תשלום המזונות?

גובה המזונות נקבע בהתאם ליכולותיהם הכלכליות של שני ההורים. כאשר נקבעים אחריות הורית משותפת וזמני שהות שווים, ובהתאם לכך ששני ההורים משתכרים שכר זהה ולא קיים פער בין הכנסותיהם, לא תוטל חובת תשלום מזונות.

כל הורה ישלם את הוצאות היומיום השוטפות, מבלי שאחד מהם יצטרך להעביר להורה השני תשלומים, וכמו כן ייקבע מנגנון תשלום עבור הוצאות שאינו שוטפות, שאליו יעבירו שני ההורים תשלומים באופן קבוע. הוצאות אלה כוללות תשלומים עבור חוגים, ספרים, בגדים, טיפולים רפואיים וכדומה.

על ההורים להעריך את המציאות הכלכלית שלהם ולקבוע את הסדר המתאים לשני ההורים. ישנם מקרים שבהם משמורת משותפת עשויה להיות הפתרון הטוב ביותר, בעוד במקרים אחרים זמני שהות שונים יכולים להתאים יותר למציאות הכלכלית של ההורים, וכן לשעות הפנויות שלהם.

אם אתם בעיצומו של תהליך הסדרת משמורת, תקשורת ושיתוף פעולה יכולים לסייע לכם להגיע להסכמה בנוגע לזמני השהות ולגשת למציאות החדשה בשיתוף פעולה מרבי. גם אם נישואיכם התפרקו, אתם עדיין נדרשים להתמודד ביחד עם אתגרים כלכליים ורגשיים, כדי לייצר סביבה מיטבית לילדיכם.

חשוב להבין שההסכמה ביניכם יכולה להתבצע על פי המציאות האישית, וקיימים לא מעט מקרים שבהם חלוקת זמני השהות לא תהיה שוויונית. כפי שהמציאות הכלכלית יכולה להשפיע על זמני השהות, כך היא יכולה להשפיע גם על המזונות.

בסופו של דבר, לצורך קביעת זמני שהות אחרי גירושין, חשוב להתמקד במענה לצרכים הרגשיים והפרקטיים של כל משפחה, בדגש על טובת הילדים. כל מקרה הוא ייחודי ודורש התעקשות על פתרונות שיתאימו למציאות משפחתית ספציפית. חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד העוסק בדיני משפחה, גירושין וקביעת הסדרי שהות, כדי להגיע להסדר הטוב ביותר.

עורכת הדין ויקטוריה פוגל (צילום: משרד עו"ד ויקטוריה פוגל)
עורכת הדין ויקטוריה פוגל | צילום: משרד עו"ד ויקטוריה פוגל

עורכת הדין ויקטוריה פוגל עוסקת במתן שירות משפטי בתחומי דיני המשפחה, בדגש על ליווי בהליכי גירושין, חלוקת רכוש ומשמורת וכן מלווה את לקוחותיה בעסקאות מקרקעין ונדל"ן, בהן מכירה ורכישה, פירוק שיתוף מקרקעין, העברה ללא תמורה, ליקויי בנייה ועריכת הסכמים.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת הדין ויקטוריה פוגל – 053-7101185