ההליך להגשת בקשה להיתר בניה הוא הליך יקר, ממושך ומאתגר. כדי לנסח בקשה להיתר, המבקש מחויב לפנות למהנדס או אדריכל כדי שיבחנו אילו זכויות בניה יש לו וכדי שהבקשה תעמוד בדרישות המחייבות שכוללות תכנון מיטבי, עריכת תשריט, קבלת תיק מידע ועוד. מכיוון שבקשה להיתר בניה לרוב מבטאת את רצון המבקש לבנות את בית מגוריו, לבצע הרחבה בביתו או להוסיף ממ"ד בביתו, דחיית בקשה להיתר בניה עשויה לגרום לו אכזבה ונזקים כספיים משמעותיים.

לפניה ישירה אל עו"ד מיה זיסמן שנצר, לחץ/י כאן

ועדה מקומית לתכנון ובניה - הגורם המוסמך לאשר היתרי בניה

הוועדה המקומית לתכנון ובניה מוסמכת לאשר היתרי בניה לביצוע בניה בתחום שיפוטה ונושאת באחריות ליישם את הכללים המסדירים את המותר והאסור בבניה בכל הקשור לבטיחות, אסתטיקה, איכות הסביבה ועוד. הסמכות המוקנית לוועדה המקומית לתכנון ובניה ותחומי אחריותה מאפשרים לה לשלוט באופן שבו מבוצעת הבניה כדי להגן על האינטרסים הציבוריים ולאזנם עם טובתו של האזרח מבקש ההיתר.

למרות העובדה שבפועל בני אדם רבים מתחילים בבניה ורק לאחר מכן מבקשים את היתר הבניה, חשוב להיות מודעים לכך שמדובר בעבירה על חוק התכנון והבניה האוסר לבצע עבודות בניה טענות היתר מבלי שהתקבל היתר בניה מתאים מראש.

מה עושים לאחר דחיית בקשה להיתר בניה?

החלטה בדבר דחיית בקשה להיתר בניה תימסר למבקש בכתב על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה ברשות המקומית. ניסיון החיים מלמד שבמקרים מסוימים נימוקי הדחייה ניתנים בהיעדר בסיס משפטי או עומדים בניגוד להחלטות קודמות של הוועדה.

עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום התכנון והבניה יוכל לבוא בדין ודברים עם מחלקת ההנדסה ברשות המקומית כדי להגן על האינטרסים של מבקש ההיתר ולוודא שהוא ממצה את זכויותיו.

בשלב הראשון, לצורך קבלת היתר בניה יש לקבל את תיק המידע הנוגע לנכס כאשר גם הבקשה לתיק מידע מותנית בעמידה בתנאים מקדימים ולפיכך מחייבת פניה לגורם מקצועי כגון מהנדס או אדריכל. לאחר שהתקבל תיק המידע ניתן להתחיל בהכנת תכנית אדריכלית שתעמוד בדרישות החוק ובתוך כך תתאים לזכויות הבניה, להנחיות המרחביות, לדרישות של מחלקת ההנדסה ברשות המקומית ולכללי התב"ע המחייבים.

שלב בחינת התוכנית האדריכלית על ידי מנהל ההנדסה

לאחר שהוכנה התוכנית האדריכלית היא תוגש למנהל ההנדסה ברשות המקומית ולפני שתעבור דיון בוועדה המקומית לתכנון ובניה היא תיבחן על ידי בוחנים ומהנדסי רישוי, בוחני תוכניות בניה ועוד. שלב זה נחשב לנקודה הראשונה שבה הבקשה עלולה להידחות וזאת עוד לפני שנוהל דיון בעניינה בוועדה המקומית לתכנון ובניה. גורמי התכנון ברשות המקומית רשאים לדרוש לבצע שינויים בתוכנית האדריכלית שהוגשה להם או לדחות את הבקשה להיתר.

בשלב זה ניתן לפעול בשתי דרכים חלופיות: לשנות את התוכנית האדריכלית באופן משמעותי או להעלות את הבקשה לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובניה בנוסח שהוגש מלכתחילה ולהסתכן בדחייתה על ידי הוועדה.

ייצוג משפטי מקצועי יסייע למבקש ההיתר לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש

עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה יוכל לפנות ישירות לגורמים הרלבנטיים במנהל ההנדסה כדי לנסות ולשנות את החלטתם. במקרים שבהם דרישותיה של רשות הרישוי אינן עולות בקנה אחד עם הוראות החוק הרלבנטיות, עורך הדין שמייצג את מבקש ההיתר יוכל לערוך חוות דעת משפטית בנושא ולהגישה ליועץ המשפטי של הוועדה המקומית לתכנון ובניה. במקרים רבים פניה למחלקה המשפטית של הוועדה המקומית או פניה ישירה לגורמים המאשרים במנהל ההנדסה עשויות לחסוך למבקש ההיתר זמן, כסף ועוגמת נפש.

הוועדה המקומית דחתה את בקשתי להיתר בניה - איך מערערים על ההחלטה?

אם הבקשה הגיעה לדיון בפני הוועדה המקומית לתכנון ובניה ונדחתה, מבקש ההיתר רשאי להגיש לוועדה המחוזית לתכנון ובניה ערר על החלטת הוועדה המקומית. חשוב לציין כי את הערר יש להגיש תוך תקופה של 30 יום ממועד דחיית הבקשה על ידי הוועדה המקומית ולאחר שהוגש, הוועדה המקומית רשאית להגיש כתב תשובה לוועדה המחוזית.

הערר שהוגש ייקבע לדיון בפני הוועדה המחוזית אשר ייערך בנוכחות נציגי הוועדה המקומית ומבקש ההיתר. ברוב המקרים יתקיים אך ורק דיון אחד בערר ואחריו תשלח הוועדה המחוזית החלטה סופית בעניין. על כן, למבקש ההיתר תהיה הזדמנות אחת בלבד לשכנע את הוועדה המחוזית שיש מקום לשנות את החלטת הוועדה המקומית. אם הוועדה המקומית דחתה את הבקשה להיתר בניה והמבקש לא הגיש ערר מתאים לוועדה המחוזית כאמור, הבקשה תיסגר ותימחק כך שהמבקש למעשה ייאלץ להגיש בקשה חדשה ושונה משמעותית מהבקשה המקורית, כדי למנוע את דחייתה על הסף.

טופס 4 ותעודת גמר - מורה נבוכים

לאחר סיום הבניה, כדי שיתאפשר לחבר את הבית או הדירה לתשתיות חשמל, טלפון ומים יש צורך בטופס אישור אכלוס וחיבור לתשתיות הקרוי טופס 4. הטופס הוא למעשה הצהרה של הרשות המקומית כי הבניה של המבנה הסתיימה באופן רשמי והוא בטוח ומתאים לאכלוס על ידי דיירים. טופס 4 למעשה כולל מקבץ של אישורים שונים שיש לקבל מכיבוי אש, תאגיד המים, הג"א, האגף לאיכות הסביבה ועוד.

עורך דין מקצועי ומנוסה שעוסק בתחום התכנון והבניה אשר מלווה את הבנייה מראשיתה יוכל לוודא כי הדרישות לקבלת טופס 4 יובאו בחשבון עוד בשלב התכנון ויבוצעו במהלך הבניה כך שכשלים יזוהו מבעוד מועד ולא רק לאחר סיום הבניה - דבר שיכול לחסוך לבעל הנכס זמן, כסף ועוגמת נפש.

מהי תעודת גמר ומתי ניתן לקבלה?

תעודת גמר היא התעודה הסופית שניתנת לבעל היתר הבניה על ידי הרשות המקומית. התעודה מאשרת כי עבודות הבניה הסתיימו רשמית והמבנה קיבל את אישור הוועדה המקומית לתכנון ובניה. בעל היתר בניה מחויב להגיש בקשה לתעודת גמר למבנה תוך שנה מהמועד שבו קיבל טופס 4.

לפני מתן תעודת גמר מהנדס מטעם הוועדה לתכנון ובניה ייבחן אם בעל ההיתר אכן קיים את הוראות תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), אם קוימו כל תנאי ההיתר, אם בעל ההיתר סיים את כל התחייבויותיו כלפי הוועדה המקומית בהתאם להיתר הבניה ואם עבודות הבניה הושלמו כראוי לפי היתר הבניה.

אם מבקש תעודת הגמר עמד בכל התנאים לשביעות רצונו של מהנדס הוועדה, האחרון ימסור לבעל ההיתר תעודת גמר חתומה. את תעודת הגמר ניתן לקבל רק לאחר שהתקבל טופס 4 ולאחר שהבית נמצא ראוי למגורים כאשר כל העבודות במבנה הסתיימו באופן סופי כולל טיח, התקנת חלונות, כלים סניטריים ועוד.

ליווי משפטי מקצועי של עו"ד מנוסה בתחום דיני התכנון והבניה יסייע למבקש ההיתר לעמוד בדרישות הוועדה המקומית לתכנון ובניה, לחסוך זמן וכסף, ולקדמו לעבר בית חלומותיו.

עורכת הדין מיה זיסמן שנצר (צילום: מוטי דביר)
עורכת הדין מיה זיסמן שנצר | צילום: מוטי דביר

עורכת דין מאיה זיסמן שנצר עוסקת בייצוג מבקשי היתר בניה, ועדות מקומיות לתכנון ובניה, רשויות מקומיות, ביטול והפחתת היטלי פיתוח הגשת עתירות מנהליות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה אל עו"ד מאיה זיסמן שנצר - 053-7428230