לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, הסדר איזון משאבים חל על בני זוג שנישאו אחרי תאריך 1.1.1974, לא חתמו על הסכם ממון תקף, או שלא הסכימו בעניין חלוקת הרכוש במסגרת הסכם גירושין. לפי הסדר איזון משאבים, במהלך הנישואין כל צד שומר על זכויותיו ברכושו ואילו השיתוף בין בני הזוג מתרחש עם פקיעת קשר הנישואין. על כן, למעט חריגים דוגמת מתנות וירושות, הרכוש המשותף שצברו בני זוג במהלך הנישואים יחולק ביניהם באופן שווה עם פקיעת קשר הנישואין, וזאת בכפוף לכך שהם לא חתמו על הסכם ממון שמסדיר באופן שונה את ענייני הרכוש ביניהם.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ומגשרת יהודית שם טוב, לחץ/י כאן

ביצוע הסדר איזון משאבים

לצורך ביצוע הסדר איזון משאבים יש לבצע הערכת שווי לנכסים המשותפים של הצדדים כמו גם לנכסים ששייכים לכל אחד מהם בנפרד. נכסים אלו יכולים לכלול נכסי מקרקעין, ניירות ערך, חסכונות, מיטלטלין, כלי רכב ועוד.

מכיוון שעל פי החוק, נכסים של בני זוג יחולקו ביניהם בצורה שווה בעת גירושין, במצב שבו יש הפרש לטובת אחד הצדדים, צד אחד יצטרך לתת לצד השני זכויות בנכס או לשלם לו את ההפרש בכסף. אם קיימות נסיבות מיוחדות שמצדיקות סטיה מההסדר וביצוע חלוקה בלתי שוויונית, בית המשפט רשאי להורות שהנכסים של בני הזוג לא יחולקו ביניהם באופן שווה.

הסדר איזון משאבים חל על נכסים בבעלות כל אחד מהצדדים ועל נכסים אשר שייכים לשני בני הזוג במשותף, אשר נצברו החל ממועד הנישואים ועד למועד שבו הסתיימה מערכת היחסים הזוגית, למעט נכסים שההסדר לא חל עליהם לפי החוק.

הסדר איזון משאבים לא יחול על כספי גמלה שמגיעים לאחד הצדדים מהמוסד לביטוח לאומי, על פיצוי כספי שנפסק מכוח החוק לאחד הצדדים עקב נזק גוף או פטירה, על נכסים שהתקבלו במתנה, על נכסים שהתקבלו בירושה במהלך הנישואים ועוד.

הברחת נכסים - מה מטרתה?

ניסיון החיים מלמד כי במהלך הליכי גירושין של צדדים עתירי ממון ונכסים אשר לא דאגו להסדיר את סוגיית חלוקת הרכוש באמצעות הסכם ממון ולא הגיעו להסכמות במסגרת הסכם הגירושין באשר לסוגייה זו, עלול להתעורר חשד להברחת נכסים, העלמת נכסים או היעדר דיווח על נכסים.

הברחת נכסים או העלמת נכסים נעשות כדי להימנע מחלוקת רכוש שוויונית והוגנת בגירושין. רכוש שהוברח או הוסתר יכול לכלול נכסי מקרקעין ונדל"ן, קצבאות, גמלאות, ניירות ערך, עסקים ועוד. בכל המקרים המטרה של הצד שהחליט להעלים או להבריח נכסים היא להותיר את הרכוש ברשותו ולהימנע מחלוקתו ההוגנת בניגוד לדין.

איך מתבצעת הברחת או העלמת נכסים הלכה למעשה?

העלמת או הברחת נכסים יכולה להיעשות בשלל דרכים יצירתיות ומגוונות. דרך מוכרת אחת היא העברת מיטלטלין יקרי ערך, נכסי מקרקעין, חסכונות, חשבונות בנק ונכסים נוספים על שמם של חברים, בני משפחה ועוד. אפשרות נוספת לבצע הברחת נכסים היא באמצעות פתיחת חשבון בנק נפרד על ידי אחד הצדדים ללא ידיעת הצד השני וניתוב כספים לחשבון זה בסתר.

חשוב לציין כי הברחת נכסים יכולה להיעשות גם באמצעות הפחתה חדה ומכוונת בהכנסות, העברת ניירות ערך לצדדים שלישיים, יצירת חובות מול צדדים שלישיים ועוד.

 איך אפשר להתגונן מפני הברחת או העלמת נכסים?

במצב שבו צד אחד סבור כי הצד השני מבריח או מעלים נכסים במהלך הנישואים או בעת התנהלות הליכי הגירושין, ההמלצה עבורו היא לאסוף מידע בדבר הנכסים הרלבנטיים כולל תדפיסים של קופות פנסיה וגמל, תדפיסים של חשבונות בנק, תלושי שכר, אישורי בעלות בנכסי מקרקעין ועוד. בשלב הבא מומלץ לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה אשר מתמקצע בתחום חלוקת רכוש והברחת הנכסים כדי שייצג את בן הזוג אשר נפגע מהעלמת הנכסים, ויגיש עבורו בקשה מתאימה לבית משפט לענייני משפחה. עו"ד המייצג את הצד הנפגע או בית המשפט רשאי לדרוש מצד שנחשד בהברחת נכסים למסור תצהיר מפורט שבו יפרט את כלל נכסיו ואת כל הפעולות הפיננסיות שביצע במהלך תקופה מסוימת.

אפשרות פעולה נוספת היא הגשת בקשה להטלת עיקול על חצי מרכושו של הצד השני וזאת עד שבית המשפט יכריע סופית בסוגיית חלוקת הרכוש בין הצדדים. נוסף על כך, בן זוג שחושד כי הצד השני מבריח נכסים, רשאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש צו מניעה כדי למנוע מבן הזוג לבצע פעולות בנכסים בלי הסכמתו. חשוב להבהיר כי הברחת נכסים היא מעילה חמורה בכספים אשר עלולה להיחשב גם לעבירת צווארון לבן עם כל המשתמע מכך.

איך מוכיחים שהתבצעה הברחת נכסים?

לפי כללי המשפט האזרחי, הצד שטוען כי בוצעה הברחת או העלמת נכסים יצטרך להוכיחה בבית המשפט. עם זאת, אם הצד שנפגע מהעברת הנכסים יצליח להוכיח שהצד השני ביצע מעשי מרמה, הנטל להוכיח כי לא בוצעה הברחת נכסים יעבור לצד השני שיצטרך להוכיח כי לא ביצע את הברחת הנכסים המיוחסת לו.

אם במהלך הליכי גירושין אתם סבורים שהצד השני מבריח או מעלים נכסים כדי להימנע מחלוקתם ההוגנת והשוויונית בניגוד לחוק, ההמלצה עבורכם היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הגירושין וחלוקת הרכוש. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה לעומק ויגבש עבורכם אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית לשמירה על האינטרסים שלכם אשר תגביר את הסיכוי לכך שתקבלו את מלוא הרכוש שמגיע לכם במסגרת הליכי הגירושין. זכרו - ייעוץ נכון יחסוך המון.

עורכת הדין יהודית שם טוב (צילום: סופיה ברוק)
עורכת הדין יהודית שם טוב | צילום: סופיה ברוק

עורכת דין ומגשרת יהודית שם טוב עוסקת בדיני משפחה, גירושין, גישור בגירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, צוואות, משמורת, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות, הונאת אבהות, ניכור הורי, תביעות נזיקיות במסגרת התא המשפחתי ועוד, תוך חשיבה רחבה ומחוץ לקופסא וגיבוש אסטרטגיה שתטיב עם הצד אותו היא מייצגת. במשרד ניתן לקבל שירות גם בשפה הרוסית. הכתבה באדיבות האתר din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ומגשרת יהודית שם טוב - 053-7101867