חוק הירושה בישראל קובע כי כספי ירושה של ילדים קטינים נחשבים לרכושם האישי, גם אם ההורים אחראים לניהול הכספים עבורם משמעות הדבר היא שהורים מחויבים לשמור על כספי הירושה של ילדיהם הקטינים כנאמנים, וכי הם (ההורים) אינם רשאים להשתמש בהם לצרכיהם האישיים.

חובת ההורים לשמירת כספי הירושה של ילדיהם הקטינים נובעת ממספר טעמים:

הגנה על זכויות הילדים - כספי הירושה הם רכושם האישי של הילדים, והם זכאים לקבלם עם הגעתם לגיל בגרות.

מניעת ניצול - הורים עשויים להיות משוכנעים כי הם יודעים מה טוב ביותר לילדיהם, אך קיים סיכון שהם יעשו שימוש בכספי הירושה שלא לטובתם.

שמירת הרכוש - כספי הירושה יכולים להיות סכום כסף משמעותי, וחשוב לשמור עליהם בצורה נכונה כדי שלא ייפגעו.

סעיפים 14 ו-15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע שהורים הם אפוטרופוסים טבעיים לילדיהם הקטינים וככאלה הם אחראים לצרכי הקטינים, ולשמירה, ניהול ופיתוח של נכסיהם. סעיף 20 לחוק קובע מגבלות לפעולות שהורים כאפוטרופוסים טבעיים יכולים לבצע עבור קטינים ללא אישור בית המשפט מראש וביניהם פעולה שתקפה תלוי ברישום, כמו למשל רכישת נכס מקרקעין וכן "פעולה משפטית בין הקטין לבין הוריו או קרובי הוריו, זולת קבלת מתנות הניתנות לקטין".

לפנייה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון עידו לשם – לחץ/י כאן

האם רכשה בית מכספי הביטוח של ילדיה הקטינים

בית המשפט לענייני משפחה דן במקרה בו אב גרוש הלך לעולמו, וילדיו הקטינים היו המוטבים בפוליסות ביטוח החיים שלו. גרושתו של המנוח ואמם של הקטינים קיבלה את כספי הביטוח בשמם של הקטינים, ובכסף זה רכשה בית שנרשם על שמה ושימש למגוריה ולמגורי הקטינים. לימים, לאחר שאחת הבנות הפכה בגירה, הבת הסתכסכה עם אמה ותבעה ממנה את חלקה בירושת אביה המנוח.

האם הנתבעת טענה להגנתה שפעלה אך ורק לטובת ילדיה הקטינים בכך שהעניקה להם קורת גג, ושהשתמשה בכסף, בין היתר, להוצאות השוטפות מאחר שהמנוח השאיר אחריו חוב מזונות גדול שהתנהל בהוצאה לפועל.

בית המשפט לא קיבל את טענותיה של האם והדגיש כי על הורה, כאפוטרופוס טבעי לקטינים, חלה חובת זהירות מוגברת וחובת התנהלות בתום לב, בהגינות ובהקפדה יתרה על הוראות החוק. הסכומים שהתקבלו מחברות הביטוח הם סכומי כסף השייכים לקטינים, והאם, כאפוטרופוס טבעי שלהם, הייתה מנועה לעשות שימוש כלשהו בסכומי כסף אלו ללא אישור בית המשפט.

גם לחברות הביטוח יש חלק בהתנהלות הרשלנית

מה שבפועל עשתה האם היה ביצוע פעולות משפטיות בכספי הקטינים והוצאת הסכומים מרשותם על ידי רישום נכס המקרקעין על שמה ושימוש בכסף למטרותיה, גם אם היא טוענת שהכספים שימשו גם את הקטינים.

בפעולות אלה הפרה האם גם הוראות חוק נוספות כמו האיסור על פעולה משפטית בין האפוטרופוס למי שהוא משמש לו כאפוטרופוס, אי קבלת אישורים בענייני השקעות ואי הגשת דיווח לאפוטרופוס הכללי.

יש לציין בהקשר זה את התנהלותה הרשלנית של חברת הביטוח שהעבירה לאם את הכספים השייכים לקטינים, ללא קבלת אישור מבית המשפט באשר לאופן הפקדתם והבטחת זכויותיהם. גם לגופים המנהלים ומחזיקים בכספים (חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות השתלמות, פנסיה, בנקים) יש חובת זהירות מוגברת בכל הנוגע לזכויותיהם הכלכליות של קטינים, ובמקרים של רשלנות מצידם יש בהחלט מקום לקבוע את אחריותם היחסית ככל שנגרם לקטינים נזק.

לסיכום, איך ניתן לשמור על כספי ירושת ילדים קטינים?

ישנן מספר דרכים שיכולות לעזור להורים לשמור על כספי ירושת ילדיהם הקטינים:

פתיחת חשבון בנק נפרד - הורים יכולים לפתוח חשבון בנק נפרד עבור כספי הירושה של ילדיהם. כך, הכספים יהיו מופרדים מהכספים האישיים של ההורים, ויהיה קל יותר לעקוב אחריהם.

הפקדת הכספים בנאמנות - הורים יכולים להפקיד את כספי הירושה של ילדיהם בנאמנות, אצל עורך דין או נאמן אחר. בכך, הם יבטחו כי הכספים ינוהלו בצורה אחראית, תוך שמירה על זכויות הילדים.

עריכת צוואה - הורים יכולים לערוך צוואה שבה הם קובעים כיצד ינוהלו כספי הירושה של ילדיהם הקטינים במקרה של מותם. כך, הם יכולים להבטיח כי הכספים ינוהלו בצורה המיטבית לטובת ילדיהם.

התייעצות עם עורך דין – חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום הירושה כדי לקבל ייעוץ משפטי אישי מדויק עבורכם בנושא זה.

עו"ד עידו לשם (צילום: אולפן דניאל)
עו"ד עידו לשם | צילום: אולפן דניאל

עורך הדין והנוטריון עידו לשם עוסק בכל תחומי דיני המשפחה והירושה והמשפט האזרחי, וכן מוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי להגשת ייפוי כוח מתמשך.. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך הדין עידו לשם – 053-9249000