הליכי גירושין של זוגות רבים מלווים במתחים ובכעסים שמקורם במטענים רגשיים שהצטברו אצל הצדדים במהלך חיי הנישואים שלהם. במקרים רבים, חילוקי הדעות והסכסוכים בין הצדדים עשויים להתמקד בסוגיית המשמורת, האחריות ההורית והסדרי השהות עם הילדים.

ניסיון החיים מלמד כי בחלק מהמקרים הורים רבים אינם מצליחים להפריד בין הכעס שהם חשים אחד כלפי השנייה לבין טובת ילדיהם אשר מתבטאת בקשר תקין וסדיר עימם. מצב כזה עלול להציב את ילדי הצדדים במוקד הסכסוך ואף לערבם בהליכים המשפטיים שמנהלים הוריהם עם כל המשתמע מכך.

במסגרת מאבקי גירושין רבים ייתכנו מצבים שבהם הורה אחד יסית את ילדו נגד ההורה השני ואף יחייבו לבחור צד. התנהלות זו היא מסוכנת ועלולה להוביל לניתוק הקשר בין הילד לבין הורהו בהיעדר צידוק הגיוני.

עניין הניכור אף נכון ביתר שאת, לאור המלחמה אשר פקדה את מדינת ישראל בהפתעה רבה. מלחמה, אשר מטבעה וטיבה מייצרת אי וודאות, חששות ופחדים אצל כל אחד ואחת מאיתנו. חששות, שאף מוגברים אצל הצד המנוכר.  

לפניה ישירה לשלומי ואנונו משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

מהו ניכור הורי וכיצד הוא בא לידי ביטוי בפועל?

המונח ניכור הורי מתייחס לתופעה או לתסמונת אשר במסגרתה ילד נאלץ לבחור צד בסכסוך שמתנהל בין הוריו בעת שההורה המנכר מסית אותו ומשתמש בו באופן פסול במסגרת הליכי גירושין כדי "לסגור חשבון" ולנקום בהורה השני או כדי להפעיל עליו לחץ לצורך השגת מטרותיו.

הסימנים לקיומו של ניכור הורי כוללים בין היתר הצגת הצד השני באור שלילי מול הילד, שליטה על מידת ואיכות הקשר של הצד השני עם הילד ונקיטת צעדים מול הילד אשר ייגרמו לו להימנע מקיום קשר עם הצד השני. ההורה המנכר יכול להשתמש בשלל אמצעים כגון ענישה אם הילד בחר לנהל קשר עם הצד השני, להזהיר את הילד מפני קשר עם הצד השני ולהציגו באור שלילי כאדם בעייתי ואף מסוכן.

ניכור הורי עלול להתבטא בפגיעה בהסדרי השהות של הילד עם ההורה המנוכר

ניכור הורי עלול להתבטא באמצעות אמירות פוגעניות ומבזות שמשמיע אחד הצדדים כלפי הצד השני בנוכחות הילד, בפגיעה ובצמצום של הסדרי שהות של הילד עם ההורה המנוכר ובהפצה של שקרים על הצד השני.

הנתק שנוצר בין הילד לבין ההורה המנוכר עלול להעמיק בחלוף הזמן וכל עוד הבעיה אינה מטופלת באופן מקצועי. ככל שהטיפול בניכור ההורי יידחה, הנתק בין הילד לבין ההורה המנוכר יעמיק ויתעצם עד למצב שבו יהיה קשה מאוד לשקם את הנזקים. מאחר שמחקרים פסיכולוגיים שנערכו בנוגע לתופעת הניכור ההורי מצאו כי לצורך התפתחות תקינה כל ילד זקוק לקשר בריא עם שני הוריו, כדאי לטפל בבעיה בהקדם כדי למנוע נזק קבוע וארוך טווח לילד.

איך מוכיחים קיומו של ניכור הורי וכיצד מטפלים בתופעה באופן יעיל?

כדי להוכיח קיומו של ניכור הורי יש צורך להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני המשפחה ובייצוג צדדים במקרים של ניכור הורי. עורך דין בעל ניסיון מתאים יוכל להביא בפני בית המשפט לענייני משפחה ראיות אובייקטיביות אשר אינן מסתמכות על תחושת ההורה שחש בניכור, כדי להוכיח שההורה המנכר פועל כדי למנוע קשר בין הילד לבין ההורה המנוכר.

כדי לטפל בבעיה באופן יעיל ולהימנע מפגיעה בלתי הפיכה בקשר שבין הילד לבין ההורה המנוכר, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש תביעה לאכיפת קשר. בית המשפט מוסמך לאכוף אחריות הורית או הסדרי שהות של הורה מנוכר ולחייב את הילד להיפגש עימו. בחלק מהמקרים כפיית מפגשים עשויה להיות פתח לחידוש הקשר ולאיחוי הקרע שבין ההורה המנוכר לבין הילד.

אם מדובר בהסתה קיצונית וחמורה מצד ההורה המנכר, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה להטלת סנקציות על ההורה המנכר כדי להפסיק את התנהגותו הפסולה. סנקציות אלו יכולות לכלול איסור שימוש בכרטיס אשראי, תשלום פיצויים, קנסות, צו עיכוב יציאה מהארץ, עונשי מאסר ועוד.

ניכור הורי בזמן מלחמת "חרבות ברזל"

בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" ניתן אף לצפות להחמרה ולהעצמה של תופעת הניכור ההורי בקרב הציבור. על רקע המתיחות הקיימת, הורה מנכר יכול לנצל את הפחד ואת חוסר הוודאות ששוררים בציבור בעקבות המלחמה, כדי להשפיע על הילד, להפחידו ולמנוע ממנו קשר עם הצד השני. דוגמה לניכור הורי בצל מלחמת "חרבות ברזל" ניתן לראות במצב שבו אם שמתגוררת בעיר במרכז הארץ מונעת מבנה להיפגש עם אביו אשר מתגורר בעיר בדרום הארץ ומתרצת זאת במצב הבטחוני ובסיכונים הנשקפים לתושבי דרום הארץ בימים אלו.

נוסף על כך, הורה מנכר יכול להשתמש בטיעונים שכביכול נועדו להגן על הילד ועל בטחונו ולטעון כי ביתו של הצד השני אינו בטוח די הצורך, אינו כולל מרחב מוגן תקני ועל כן מסכן את בטחונו של הילד ועוד שלל טיעונים שתכליתם להגן על בטחונו של הילד אך גם להעצים את האיבה ואת הנתק בין הילד לבין ההורה המנוכר.

מיותר לציין, כי הדבר בהכרח אף יביא להעצמת המתח והעדר הוודאות בקרב ההורה המנוכר – שכן, על אותו הורה להתמודד מצד אחד עם מציאות המלחמה ומהצד השני, עם חוסר הוודאות בדבר הקטין שלומו ובטחונו.

הורים זכרו - טובת הילד היא מעל הכל

בתקופה זו כאשר עם ישראל מתמודד עם אחת התקופות המאתגרות בתולדותיו, כדאי להניח בצד את המחלוקות, ההתחשבנויות והסכסוכים, להתחשב בצרכים של הילדים, להציב את טובת הילדים בראש סדר העדיפויות, ולגבש יחדיו פתרונות יצירתיים שיאפשרו לילדים להיפגש עם הוריהם כדי לאפשר להם התפתחות תקינה ותחושת הגנה וביטחון.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עורך הדין שלומי ואנונו | צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני משפחה, חלוקת רכוש, מזונות ילדים, הסדרי ראייה והסדרי שהות, משמורת, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צווי קיום צוואה, צווי ירושה, ידועים בציבור, הסדרי ראייה והסדרי שהות, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087