חוק נפגעי פעולות איבה בישראל הוא החוק המעגן את הזכויות של הנפגעים או משפחות החללים. נפגעי איבה הם תושבי או אזרחי מדינת ישראל שנפגעו, באופן ישיר או עקיף, מפעולות טרור על רקע לאומני, אם בגבולותיה של מדינת ישראל ואם מחוצה להם. פעולות טרור שכאלה כוללות פיגועי ירי, דקירה, דריסה, אונס, ירי טילים, וכן כוללות פגיעה בגוף, בנפש וברכוש.
תחת הזכויות של נפגעי איבה ניתן למנות בין היתר השתתפות בהוצאות טיפול רפואי, תגמולים כספיים עבור נזק שנגרם בעקבות פעולת טרור וגרם לנכות, פיצוי לבני משפחה של אדם שנהרג כתוצאה מפעולת איבה, מענק לצורך הסדרת קבורתו ותשלום ליתומים שהוריהם נהרגו בפעולת איבה.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ענת אשכנזי, לחץ/י כאן
המסלול להכרה כנפגע תאונת איבה
כאמור, המשמעות של הכרה בפעולה כפעולת איבה היא שמי שגופו (פיזית או נפשית) או רכושו נפגעו כתוצאה מהפעולה, יוכר כנפגע פעולת איבה וכך גם בני משפחה שיקיריהן נספו בפעולת איבה.
על מנת להיות מוכר כנפגע פעולות איבה, רצוי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בתוך 12 חודשים מהיום בו התרחשה פעולת האיבה, ולצרף מסמכים המעידים על הפגיעה שהתרחשה. עם זאת, חשוב לדעת כי אין התיישנות לתביעת איבה, ולכן ניתן להגיש תביעה גם לאחר שחלפו שנים רבות.
לאחר הגשת התביעה, המוסד לביטוח לאומי פונה אל הרשות המאשרת, ורק לאחר שזו תקבע כי הפגיעה היא אכן פגיעת איבה, רק אז יטפל המוסד לביטוח לאומי בזכויות הנפגע ובזכויות בני המשפחה.
הערכת אחוזי הנכות של הנפגע
לאחר קבלת אישור הרשות המאשרת, התביעה תועבר לוועדה רפואית לצורך הערכת הנכות של הנפגע וזאת על בסיס החומר הרפואי ובדיקה רפואית שתתבצע על ידי חברי הוועדה.
לאדם המוכר כנפגע פעולות איבה קיימות הטבות שונות ומענקים אותם ניתן לקבל עקב מצבו, בניהם: מענק הבראה, הנחות בארנונה, השתתפות בהוצאות הטלפון, הטבות מיסוי מקרקעין, הטבות ברכישת רכב, מענק לרגל נישואים או כניסה לדירה, החזר מס קנייה ומע"מ על קניית מכשירי חשמל ביתיים ועוד.
גם לאחר הוועדות הרפואיות וקבלת אחוזי נכות ישנם הליכים מורכבים נוספים אשר יכולים להקנות לנפגע האיבה זכויות נוספות, ולא אחת נדרשים נפגעי האיבה או משפחותיהם להגיש תביעה לבתי המשפט השונים על מנת להגן על זכויותיהם.
הבית שלי נפגע מפגיעה ישירה של טיל - ממי אקבל פיצוי?
מי שרכושם ניזוק עקב מלחמה או פעולת איבה, ביטוח המבנה שהוא מכוסה בו במסגרת המשכנתא אינו מכסה נזק זה, ומקרים אלו אמורים להיות משולמים על ידי מס רכוש.
הכתובת להגשת תביעה וקבלת פיצוי עד תיקרה מסוימת היא קרן הפיצויים של מס רכוש. לצורך קבלת הפיצוי יש לפנות למס רכוש, שישלח שמאי על מנת שיעריך את גובה הנזק שנגרם לבית ואת גובה הפיצוי. חשוב לא לבצע כל פעולה לשיקום הנזק לפני שהגיע שמאי.
את התביעה לקבלת פיצויים מומלץ להגיש תוך שלושה חודשים ממועד האירוע. נדגיש כי גובה הסכום שישולם מוגבל לתקרה שנקבעה בחוק, כפי שמופיעה באתר רשות המיסים.
עורכת דין ענת אשכנזי עוסקת בתאונות דרכים, נזקי גוף, רשלנות רפואית, תאונות עבודה, נזקי רכוש וביטוח. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.