מלחמת "חרבות ברזל" יוצרת מציאות חדשה ומורכבת עבור משפחות רבות של הורים גרושים או פרודים בכל הקשור ליכולתם לקיים את הסכמי הגירושים או את ההסדרים שנקבעו בפסק הדין הקשורים להסדרי שהות עם הילדים. בימים אלו הורים רבים נאלצים להתמודד עם שלל שאלות וביניהן כיצד ניתן לקיים הסדרי שהות עם אב שגויס לשירות מילואים בצו שמונה, איך אפשר לקיים הסדרי שהות עם הורה שמתגורר בבית שאין בו מרחב מוגן תקני, או עם הורה שמתגורר ביישוב מסוכן שפונה מיושביו והוגדר כיישוב מסוכן לשהייה על ידי הרשויות.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשרת גילה עיני, לחץ/י כאן

כיצד נקבעים הסדרי שהות של הורים עם ילדיהם?

הסדרי שהות נקבעים לרוב על ידי ההורים במסגרת הסכם הגירושים. במסגרת ההסכם ההורים קובעים באילו ימים ובאילו שעות הילדים ייפגשו עם כל אחד מהם כולל התייחסות לסופי שבוע, חגים ועוד. במקרים של היעדר הסכמה ההכרעה בסוגיית הסדרי השהות תהיה בידי בית המשפט לענייני משפחה אשר ייבחן את מכלול הנתונים הרלבנטיים ובהתאם לעקרון טובת הילד ויכולתם של ההורים, ייקבע את הסדרי השהות.

עקרון טובת הילד מתייחס בין היתר לתחושותיו של הילד, רצונותיו, דעותיו ביחס לעניין שבנדון, מצבו הנפשי והבריאותי של הילד, גילו, כישוריו, מאפיינים אישיותיים של הילד, קשרים של הילד עם הסובבים אותו, הבטחת קשר מלא ויציב עם שני הוריו, והשלכות מיידיות ועתידיות של ההחלטה הנוגעת לילד.

כיצד בית המשפט מתייחס לקיום התחייבויות בתקופת מלחמה?

פסיקת בית המשפט לענייני משפחה, אשר באה לידי ביטוי בעבר במספר פסקי דין על רקע מלחמת לבנון השנייה, מבטאת גישה שלפיה מצד אחד יש למנוע מצב שבו אנשים ישתמשו במלחמה כתירוץ להתחמקות מקיום חיובים שאינם מתאימים להם, ואילו מנגד יש להתחשב בכך שימים של מלחמה אינם ימים רגילים ועל כן יש לצפות לגמישות מסוימת בנוגע לקיום התחייבויות. בית המשפט קובע בפסיקותיו כי הדרישה מכל אדם היא לנהוג בהגינות ובתום לב כלפי רעהו, ובתוך כך להראות כי עשה כל שביכולתו כדי לעמוד בהתחייבויותיו למרות הקשיים, לפני שהוא מחליט להפר אותן.

בחינת תום הלב של הצדדים והתנהגותם בנסיבות הקונקרטיות

לפי פסיקת בית המשפט לענייני משפחה בעת מלחמת לבנון השנייה, ניתן לצפות כי כאשר הורים יגיעו לבית המשפט לענייני משפחה במסגרת תביעה בגין הפרת הסדרי שהות בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", בית המשפט ייבחן בראש ובראשונה את תום ליבם ואת התנהגותם בנסיבות הקונקרטיות. בתביעה שתוגש עקב הפרת הסדרי שהות סביר להניח שבית המשפט ייבחן אם ההורה שהגיש את התביעה נגד ההורה השני בגין הפרת הסדרי השהות נהג כלפיו בגמישות לנוכח המצב או שלחלופין נהג בדווקנות, בקטנוניות ובחוסר תום לב.

חשוב לזכור כי מלחמה היא זמנית ועם כל האתגרים והקשיים שמזמנת לנו המלחמה כיום, לאחר סיום הקרבות, הורים גרושים יצטרכו להמשיך לתקשר ביניהם ועל כן חשוב שכעת הם יגלו גמישות אחד כלפי השנייה וינהגו בניקיון כפיים ובתום לב. גם אם ההורים אינם מנהלים ביניהם תקשורת תקינה בימי שגרה, בשעת מלחמה יש לזכור כי הילדים מתמודדים עם פחדים וחששות ועל כן אין מקום להוסיף עליהם גם מעמסה רגשית עקב המחלוקות שבין ההורים. לפיכך, כעת מומלץ להניח בצד את חילוקי הדעות, ההתחשבנויות והכעסים, ולנהל תקשורת פתוחה לטובת הילדים, כדי לאפשר להם להיפגש עם שני ההורים גם במהלך תקופת המלחמה.

הסתייעות בצד שלישי לצורך גיבוש הסכמות באשר להסדרי השהות בזמן מלחמת "חרבות ברזל"

אם ההורים אינם מסוגלים לתקשר בעת המלחמה ואינם יכולים לגבש הסכמות בסוגיית הסדרי השהות, כדאי להם להסתייע בצד שלישי שיתווך ביניהם כדי להגיע להסכמות. הגורם המתווך יכול להיות בן משפחה שמוסכם על צדדים, מגשר בעל הכשרה משפטית, איש מקצוע מהתחום הטיפולי ועוד.

חשוב לציין כי הסדרי ראיה שנקבעו בהסכם שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או במסגרת החלטה שיפוטית ניתנים לאכיפה על ידי משטרת ישראל. נוסף על כך, בהיעדר הסכמה בין ההורים ניתן להגיש למזכירות בית המשפט לענייני משפחה בקשה לסעד דחוף בעניין הבטחת קשר של קטין עם כל אחד מהוריו. לבקשה לסעד דחוף יש לצרף אסמכתאות מתאימות כולל סימוכין לעניין דחיפות הבקשה, כאשר הבקשה תיערך בצורה תמציתית וקצרה ותכלול רק את עיקר העובדות הרלבנטיות.

ביטחונם של הילדים וטובתם הם במקום הראשון

אם ההורים יצליחו להתגבר על המחלוקות ביניהם, יניחו אותן בצד למשך תקופת הלחימה ויתחשבו בצרכים של ילדיהם ובנסיבות שנכפו עליהם, הם יוכלו לגבש יחדיו פתרונות יצירתיים וגמישים שיפעלו לטובת ילדיהם ויאפשרו להם להיפגש עימם באופן בטוח ומוגן. גיבוש הסכמות כאמור יאפשר לילדי הצדדים להיווכח כי גם בעתות משבר ניתן לנהוג בכבוד הדדי, לתקשר ולנהל דו שיח.

עו"ד גילה עיני מוסמכת הן כמגשרת בתחום המשפחה והן כעורכת דין לגירושין בשיתוף פעולה על ידי האקדמיה הבינלאומית לגירושין בשיתוף פעולה. משרדה של עו"ד גילה עיני עומד לרשותכם ויכול לסייע במתן פתרונות משפטיים ונלווים, מותאמים באופן אישי לצרכים ולדרישות של כל אחד ואחד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

עורכת הדין גילה עיני (צילום: משרד עו"ד גילה עיני)
עורכת הדין גילה עיני | צילום: משרד עו"ד גילה עיני

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשרת גילה עיני - 053-9428406