המלחמה שמתרחשת בישראל מאז ה-7 באוקטובר מעלה סוגיות והתמודדות עם מקרים יוצאי דופן, זאת בעקבות האובדן הגדול והמפתיע. בימי המלחמה הראשונים, מקרה שכזה עלה לכותרות כשבעל דירה המושכרת, בין היתר, לאחת החטופות ממסיבת הנובה (מאז נודע כי נרצחה) דרש תשלום על חלקה בשכירות.

אף שמדובר באירוע נקודתי וספציפי, עולה השאלה מהן זכויותיו של בעל דירה, אשר השוכר שלו נפטר במפתיע. הצ'קים שלו, שניתנו מראש, לא יוכלו להיות מופקדים כאילו לא קרה דבר, אז מי יישא בעלות הדירה המושכרת? המאמר הבא יעשה לכם סדר בנושא.

מה ההסבר מהבחינה המשפטית?

לפי חוק הירושה, הסכם שכירות הוא חוזה לכל דבר ועניין. ככזה, הוא מחייב גם את היורשים של השוכר המנוח. משמעות הדבר היא שהיורש, או מנהל העיזבון של השוכר, יהיה אחראי להמשיך לשלם את דמי השכירות למשכיר עד תום תקופת השכירות.

עם זאת, ישנן מספר חריגות לכלל זה. לדוגמה, אם השוכר המנוח היה דייר מוגן, ייתכן שהיורש לא יהיה חייב לשלם דמי שכירות.

הצעדים שעל בעל דירה מושכרת לנקוט לאחר פטירת שוכר

במקרה של פטירה של שוכר דירה, המשכיר צריך לפעול במהירות על מנת להבטיח את הכנסתו. הצעד הראשון הוא לאתר את היורשים של השוכר המנוח. ניתן לעשות זאת באמצעות פנייה ללשכת רישום המקרקעין, או באמצעות פנייה לעורך דין המתמחה בנושא.

לאחר איתור היורשים, המשכיר צריך לפנות אליהם ולבקש מהם להמשיך לשלם את דמי השכירות. במקרה שהיורש מסרב, המשכיר יכול לתבוע אותו בבית המשפט.

כיצד המשכיר יכול, מראש, להבטיח את הכנסתו?

ישנם מספר צעדים שהמשכיר יכול לנקוט בהם כדי להבטיח את הכנסתו במקרה של פטירה של השוכר. הצעד הראשון הוא לנסח מראש הסכם שכירות ברור ומקיף, הכולל סעיף המתייחס למקרה של פטירה של השוכר.

בנוסף, המשכיר יכול לדרוש מהשוכר להפקיד ערבות בנקאית או ביטוח שכירות. ערבות בנקאית או ביטוח שכירות יכסו את המשכיר במקרה שהשוכר לא יוכל לשלם את דמי השכירות, לרבות במקרה של פטירה.

מי ישלם את החלק של השוכר שנפטר?

התשובה לשאלה זו תלויה במספר גורמים, כולל סוג הביטוח שיש לשוכר.

אם לשוכר היה ביטוח חיים - ייתכן שהביטוח יכסה את דמי השכירות עד תום תקופת השכירות.

אם לשוכר לא היה ביטוח חיים - מנהל העיזבון עשוי להיות אחראי לשלם את דמי השכירות, אך יתכן שהוא לא יוכל לעשות כן מטעמים כלכליים. במקרה כזה, המשכיר יוכל לתבוע את מנהל העיזבון בבית המשפט.

במקרה שלשוכר שנפטר אין ביטוח חיים וגם לא ירושה - המשכיר עשוי לא להיות מסוגל לקבל תשלום עבור דמי השכירות.

אם השוכר היה דייר מוגן - המשכיר עשוי להיות זכאי לקבל פיצויים מהמדינה.

אם השוכר לא היה דייר מוגן - המשכיר יוכל, כאמור, לתבוע את העיזבון בבית המשפט.

במקביל, המשכיר יכול לנסות למצוא שוכר חדש לדירה. עם זאת, חשוב להבין שזה יכול להיות תהליך ארוך ומורכב ויתכן שהמשכיר יידרש לשאת בעלויות של פינוי הדירה וחיפוש שוכר חדש.

מתי המשכיר יוכל לפנות את הדירה הריקה?

ניתן לפנות דירה של שוכר שנפטר, אך עם זאת, ישנם מספר גורמים שיש לקחת בחשבון לפני שמבצעים פינוי דירה כזו:

סוג ההסכם - אם בהסכם השכירות יש סעיף המתייחס למקרה של פטירה של השוכר, הסעיף הזה יקבע מתי ניתן לפנות את הדירה. אם אין סעיף כזה בהסכם, המשכיר עשוי להיות מחויב לתת ליורש זמן סביר כדי לפנות את הדירה.

חוק הירושה - החוק קובע כי יורש של נפטר זכאי להחזיק בנכסים של הנפטר למשך 12 חודשים מיום הפטירה. לאחר 12 חודשים, היורש יכול להגיש בקשה לבית המשפט כדי לקבל צו פינוי.

העיזבון - מנהל העיזבון של השוכר עשוי להסכים לפנות את הדירה מוקדם יותר מ-12 חודשים. במקרה כזה, המשכיר יכול לפנות אל מנהל העיזבון ולבקש את הסכמתו לפינוי הדירה.

יצוין כי אם המשכיר מחליט לפנות את הדירה לפני 12 חודשים מיום הפטירה, הוא צריך להודיע על כך ליורש בכתב. ההודעה צריכה לכלול את המועד הצפוי לפינוי הדירה. יצוין כי אם היורש יסרב לפנות את הדירה, המשכיר יכול להגיש בקשה לבית המשפט כדי לקבל צו פינוי.

אם אתם משכירים דירה ומתמודדים עם מקרה של פטירת השוכר, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שיסייע לכם להבין את זכויותיכם. לצד זאת, כדאי לגלות סבלנות ואנושיות כלפי היורשים של השוכר שנפטר, שכן פינוי דירה של אדם שהלך לעולמו עלול לקחת זמן.

הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.