בהתאם להוראות חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף בחודש ספטמבר בשנת 2019 וביטל את פקודת פשיטת הרגל, השלב הראשון בהליכי חדלות פירעון הוא קבלת צו לפתיחת הליכים. מטרת ההליך העיקרית היא לאפשר לחייבים לשקם עצמם בהיבט הפיננסי, להחזיר לנושים את רכושם או כספם ככל האפשר ולקדם את שילובו מחדש של החייב בחיי החברה והכלכלה.

לפניה ישירה לאליוב-גרין משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

מי רשאי להגיש בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון?

נכון לשנת 2023, חייב רשאי להגיש מיוזמתו בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון לממונה על הליכי חדלות פירעון אם סכום חובותיו גבוה מ-161,236 שקלים או ללשכת ההוצאה לפועל אם סכום חובותיו נמוך מ-161,236 שקלים.

נוסף על כך, גם נושה והיועץ המשפטי לממשלה רשאים להגיש לבית משפט השלום בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון. בעוד בקשה שמוגשת על ידי חייב נועדה לסייע לו להיטיב את מצבו הכלכלי באמצעות קבלת הפטר מהחובות, בקשה שמוגשת על ידי נושה עלולה להגביל את החייב ולפגוע בו כלכלית. מאחר שבקשת נושה צפויה לעורר התנגדות מצד החייב, בית משפט השלום יכריע בה כאמור.

נושה רשאי להגיש לבית המשפט בקשה לצו פתיחת הליכים נגד חייב רק אם האחרון מצוי במצב של חדלות פירעון. נושה של חוב שטרם הגיע מועד פירעונו לא יוכל להגיש בקשה לצו פתיחת הליכים אלא אם החייב פועל כדי להונות נושים, לגרוע נכס מנכסיו כדי להבריחו מנושים או שאינו יכול לפרוע את החוב, כאשר מועד פירעון החוב הוא לכל היותר שישה חודשים ממועד הגשת הבקשה לצו פתיחת הליכים.

איך מגישים בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון?

חייב במצב של חדלות פירעון או חייב שצו פתיחת הליכים יוכל לסייע לו להימנע ממצב של חדלות פירעון יורשה להגיש את הבקשה אם במועד הגשתה הוא מנהל עסקים בישראל או שיש לו נכסים בישראל, או שמרכז חייו בישראל. את הבקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ניתן להגיש באמצעות טופס מקוון באתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה או באופן ידני בלשכת ההוצאה לפועל, בצירוף מסמכים רלבנטיים ואישור על תשלום אגרה בסך 900 שקלים.

לבקשה יש לצרף צילום תעודת זהות, דרכון ישראלי ודרכון זר שברשות החייב, מסמכי גירושין וייפוי כוח. נוסף על כך יוגשו מסמכים המוכיחים את הכנסות החייב כגון תלושי שכר, טופס 106, דוח מעסיקים, אישורים על קצבאות, הכנסות פסיביות ומסמכים נוספים שבהם מפורטות הכנסות החייב מהשנים האחרונות. כמו כן, כדי להוכיח את הוצאותיו, החייב יצטרך לצרף לבקשה מסמכים רלבנטיים כגון אישורי הלוואות ומשכנתאות, תשלומי מזונות שביצע, החזרי חובות, תשלומי שכר דירה ועוד.

כמו כן, החייב יצטרך לצרף לבקשה לפתיחת הליכים תצהיר הסתבכות כלכלית שאושר ונחתם על ידי עורך דין, אשר מתוארת בו השתלשלות האירועים שהובילה להסתבכות הכלכלית של החייב ולהגשת הבקשה.

קיבלתי צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, מה צפוי לי כעת?

לפי סעיף 105 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יעניק לחייב שהגיש את הבקשה לצו פתיחת הליכים את הצו המבוקש תוך 30 יום ממועד ההגשה. עם זאת, במקרים רבים תקופה זו מתארכת עקב עומס עבודה רב של הממונה על הליכי חדלות פירעון ובשל צורך בהשלמת מסמכים רלבנטיים.

צו לפתיחת הליכים יכלול עיכוב הליכי גביה שננקטו נגד החייב, איסור שימוש בכרטיסי אשראי, איסור שימוש בשיקים, הגדרת החייב כלקוח מוגבל בבנק ישראל, עיכוב יציאה מהארץ, אישור לפתוח חשבון בנק ולנהל חשבון עובר ושב ללא אשראי, ואישור לקבל כרטיס חיוב מידי. נוסף על כך, צו פתיחת הליכים יכלול הקפאת הליכים נגד החייב, ביטול עיקולים שהוטלו עליו וביטול הגבלות מסוגים שונים, לפי שיקול דעתו של רשם ההוצאה לפועל או הממונה על הליכי חדלות פירעון.

במסגרת תיק חדלות הפירעון ימונה לחייב נאמן, יקבעו לו דמי מחייה והוא יחויב לשלם מדי חודש סכום שמיועד לקופת הנשייה.

לחייב אסור לשלם לנושים ולבצע פעולות בנכסים לאחר קבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון

יובהר כי עם מתן צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון לחייב אסור לבצע כל פעולה בנכסיו מכיוון שהם מיועדים להיכנס לקופת הנשייה לצורך תשלום הוצאות ההליך ותשלומים לנושים של חובות שנוצרו עד למועד מתן הצו. חשוב לציין שלאחר קבלת הצו לחייב אסור לשלם חובותיו לנושים באופן ישיר מכיוון שהדבר עלול להיחשב להעדפת נושים ולהתנהגות חסרת תום לב.

בתקופה שמתחילה במועד קבלת הצו לפתיחת הליכים ועד למועד מתן הצו לשיקום כלכלי תחול תקופת ביניים אשר במהלכה הנאמן יערוך בחינה מקיפה אודות מצבו הכלכלי של החייב והנסיבות שגרמו לו להסתבך בחובות. החייב מחויב לשתף פעולה עם הנאמן, להגיש לו דוחות תקופתיים בדבר הכנסות והוצאות ולהגיע אליו לבירור ככל שיידרש. לאחר קבלת מלוא הנתונים, הנאמן יכנס את נכסי החייב לצורך חלוקתם בין הנושים שתיעשה לאחר קבלת הכרעה בתביעות החוב שהגישו.

הנאמן יגיש לרשם ההוצאה לפועל את ממצאיו בחלוף תשעה חודשים ממועד מתן הצו לפתיחת הליכים. הדוח יועבר גם לנושים אשר רשאים להגיש לרשם את תגובתם תוך 30 יום ממועד קבלת הדוח.

קבלת צו לשיקום כלכלי

לפי שיקול דעתו של הרשם או של הממונה על הליכי חדלות פירעון יינתן לחייב צו לשיקום כלכלי אשר כולל בין היתר את חובת התשלומים שתוטל עליו, פירוט נכסים שיכללו בקופת הנשייה, אופן מימוש הנכסים, הגבלות על החייב בתקופת ביצוע התשלומים, פירוט חובות שלגביהם לא יינתן הפטר לחייב, והכשרה להתנהלות כלכלית נכונה.

עם סיום תקופת התשלומים הרשם או הממונה על הליכי חדלות פירעון ייבחנו האם יש מקום לתת לחייב הפטר מהחובות לאחר שעמד בכל תנאי הצו לשיקום כלכלי. ההפטר למעשה יפטור את החייב מיתרת החובות שאי אפשר לפרוע באמצעות נכסיו. ההפטר מהחובות לא יחול על חוב מזונות לפי פסק דין, תשלום עונשי דוגמת קנס וחובות שנוצר במרמה או בעקבות עבירת מין, גניבה או אלימות חמורה.

עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב (צילום: איילון פרץ)
עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב | צילום: איילון פרץ

אליוב-גרין משרד עורכי דין עוסק בגביית חובות מחייבים, ליווי זוכים, עיקולים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליוב-גרין -  053-7429239