בתקופה האחרונה ניתן לראות יותר ויותר כלי רכב חשמליים נעים על כבישי ישראל. מאחר שהרכבים הללו מונעים באמצעות חשמל, בסיום הנסיעה יש צורך להטעינם באמצעות עמדת טעינה ייעודית כדי להכינם לנסיעה הבאה. בעוד המחוקק דאג להתקין את תקנות החשמל (התקנת מערכת טעינה לרכב חשמלי) שקובעות כיצד תתבצע התקנה של עמדת טעינה לרכב חשמלי, הליך החקיקה של הצעת חוק המקרקעין (תיקון מספר 35) (התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף ודייני מקרקעין) טרם הסתיים ועל כן אין עדיין בנמצא חוק תקף שמסדיר את היחסים בקרב הדיירים בבית המשותף בכל הקשור להתקנת עמדות טעינה חשמליות בחניית הבית המשותף.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון רפי רפאלי, לחץ/י כאן

מהו "בית משותף"?

בית משותף הוא בית מגורים שיש בו שתי דירות או יותר, כאשר לכל דירה יש בעלות נפרדת ויתר חלקי הבניין, למעט החלקים הרשומים כדירות, נחשבים לרכוש משותף של כלל הדיירים. החלטות הנוגעות לשימוש ברכוש המשותף מתקבלות באספה כללית של דיירי הבית המשותף. אם בעלי הדירות בבית המשותף לא ניסחו תקנון מוסכם, התקנון המצוי יחייב אותם. בהתאם להוראות התקנון המצוי, בעלים של דירה לא יהיה רשאי לבצע בדירה שבבעלותו תיקונים או שינויים אשר עשויים לסכן את הרכוש המשותף ו/או לפגוע בערכו, אלא בכפוף לקבלת הסכמות באספה הכללית של בעלי הדירות בבית המשותף.

האם דייר בבית משותף רשאי להתקין עמדת טעינה לרכב חשמלי בחניית הבית המשותף?

מכיוון שתיקון החוק הרלבנטי שמסדיר את התנאים להתקנת עמדת טעינה חשמלית בבית משותף, עדיין מצוי בהליכי חקיקה, פסיקת המפקח על רישום מקרקעין - אשר מוסמך לדון בסכסוכי שכנים בבתים משותפים, מתווה כיום את המותר והאסור בכל הקשור להתקנת עמדות טעינה חשמליות בבתים משותפים.

בבתים משותפים רבים עדיין אין עיגון של נקודות חשמל מתאימות לצורך התקנת עמדות טעינה חשמליות ועל כן במצב שבו דייר מעוניין להתקין עמדת טעינה עבור רכבו החשמלי הוא עלול להיתקל בסרבנות או בתנאים שונים שמציבה בפניו נציגות הבית המשותף ו/או בעלי דירות בבניין. המצב בשטח גורם לא פעם לסכסוכים בקרב בעלי הדירות או לסכסוכים בין בעלי דירות לבין נציגות הבית המשותף - סכסוכים שמגיעים לפתחו של הערכאה השיפוטית המוסמכת לדון בהם - המפקח על רישום מקרקעין.

קביעות המפקח על רישום מקרקעין בעניין התקנת עמדת טעינה חשמלית

בפסק דין לוי יחיעם נגד נציגות ועד מרכזי רום העיר שלב ד' כפר סבא המפקח על רישום מקרקעין קבע בין היתר כי התקנת עמדת טעינה בחניית בית משותף תיחשב לשימוש סביר ברכוש המשותף אם העמדה מותקנת כראוי, מחוברת לחשמל מדירתו של הדייר, תואמת לתנאי הזמן והמציאות המשתנה בימינו ואין בה למנוע מבעל דירה אחר שימוש דומה. במצב כזה ניתן יהיה להתקין את עמדת הטעינה אף ללא צורך בהסכמת האספה הכללית של בעלי הדירות בבית המשותף.

מהם התנאים להתקנת עמדת טעינה ללא אישור האספה כללית של הבית המשותף?

כדי להתקין את העמדה ללא אישור האספה הכללית נקבע במקרה האמור שיש צורך לעמוד במספר תנאים:

  1. הדייר מסר הודעה כתובה מראש ליתר בעלי הדירות בבניין בדבר מועד ביצוע ההתקנה.
  2. ההתקנה של עמדת הטעינה תבוצע בכפוף לתקנות החשמל (התקנת מערכת טעינה לרכב חשמלי).
  3. המתקין יישא בכל העלויות הנובעות מההתקנה, כולל עלויות ישירות ועקיפות.
  4. הדייר יידרש לעמוד בהוראות חוק התכנון והבניה ובחוקים רלבנטיים נוספים.
  5. הדייר ירכוש פוליסת ביטוח לכיסוי נזקי צד שלישי.
  6. ההתקנה תבוצע על ידי צוות מתקינים מיומן אשר יש ברשותו ביטוח מתאים.
  7. עם הפסקת השימוש או מכירת הדירה לצד שלישי או מכל סיבה אחרת, המתקין יישא במלוא עלויות הסרת עמדת הטעינה והחזרת מצב הרכוש המשותף לקדמותו.

בפסק דין אחר - נציגות הבית המשותף רחוב אליהו ברלין 9 תל אביב נגד אנגל רחל המפקח על רישום מקרקעין דן בהתקנת עמדת טעינה בבית משותף וקבע כי השימוש שעשתה הדיירת שהקימה את עמדת הטעינה מנע מדיירים אחרים שימוש דומה ובוצע בניגוד לחוק החשמל. על כן, מאחר שלא דובר בשימוש סביר, המפקח על רישום מקרקעין הורה לדיירת להסיר על חשבונה את עמדת הטעינה.

חשוב לשים לב לכך שפסקי הדין שצוינו לעיל הם של המפקח על רישום מקרקעין, כלומר בסמכות שופט בית משפט שלום. על כן, הקביעות שבפסקי דין אלו אינן מחייבות במקרים אחרים.

ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם לשמור על האינטרסים ולהימנע מאי נעימות

אם אתם מעוניינים להתקין עמדת טעינה בחניה של בית משותף ואינכם בטוחים שאתם עומדים בתנאים שנקבעו בפסיקה כאמור, ההמלצה עבורכם היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן שעוסק בתחום סכסוכי שכנים ובתים משותפים, כדי שייבחן את מכלול הנסיבות הרלבנטיות ויגבש עבורכם אסטרטגיית פעולה משפטית שתגן על האינטרסים והזכויות שלכם.

עורך הדין רפי רפאלי (צילום: גדעון נשר)
עורך הדין רפי רפאלי | צילום: גדעון נשר

הכותב, עו"ד רפי רפאלי משמש כיועץ משפטי חיצוני לאגודה לתרבות הדיור במחוז חיפה, ועוסק בבתים משותפים ובסכסוכי שכנים. כמו כן משמש עו"ד רפאלי כיועץ משפטי בשירות יעוץ לאזרח (שי"ל בקריות). הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון רפי רפאלי - 050-9000145