קרן (שם בדוי) הייתה במערכת יחסים זוגית עם יוסי אשר נמשכה לסירוגין כ-10 שנים, חלק מהזמן חיו ביחד ובחלקו אף נישאו זה לזו בנישואין אזרחיים, רוני שירת בקבע תקופה קצרה והשתחרר. לאחר השחרור עסק בכל מיני עבודות מזדמנות. קרן עודדה את רוני לחזור לשירות קבע ואכן רוני חזר לשירות, לימים קרן ורוני נפרדו. לאחר הליך משפטי ארוך ומייגע נקבע שקרן זכאית לקבל 50% מזכויות הפנסיה של רוני.

רוני פרש משירות קבע עם פנסיה מכובדת של כ-20,000 ₪ בחודש, ניסיונותיה של קרן במשך 15 שנה לקבל את חלקה של בפנסיה הצבאית עלו בתוהו, קרן פנתה למספר עורכי דין אשר הסבירו לה שהעניין אבוד.

קרן יצרה איתי קשר לאחר שקראה מאמר שכתבתי שכותרתו הייתה "החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני והפנסיה הצבאית" בפגישה שקיימנו קרן אמרה לי אני כבר על סף ייאוש אני לא מצליחה לגבות ממנו אגורה, ניסיתי דרך ההוצאה לפועל פניתי למחלקת התשלומים של הצבא פניתי לעורכי דין מומחים בדיני משפחה והכל ללא הועיל, אני היום בת 56 ללא פנסיה ועם הכנסה מעבודות מזדמנות בקיצור כך אמרה אני מיואשת.

לקחתי מקרן את כל החומר והבטחתי לה שאני אצליח במקום שבו כולם נכשלו, היא חייכה חיוך שאומר כן שמענו היו הרבה שאמרו לי בדיוק אותו דבר, לסיום אמרתי לה חובת ההוכחה עלי.

הדרך לא הייתה קלה וכללה מאבק משפטי מול הגרוש שסירב בתוקף לתת לה ולו אגורה שחוקה מהפנסיה שלו, לצורך כך שכר שני עורכי דין אשר טענו את כל הטענות האפשריות מדוע לאשה לא מגיע חלקה בפנסיה, לא אלאה את הקורא בכל הפרטים רק אומר שבסופו של יום נתקבל פסק דין מתחת ידיו של השופט עובד אליאס בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון אשר קבע את זכותה של קרן בפנסיה של רוני ואף הטיל על רוני הוצאות משפט של 40,000 ₪.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אריה שם טוב, לחץ/י כאן

איזון משאבים בזכויות הפנסיוניות וקבלתו ישירות מהצבא

מיד לאחר קבלת פסק הדין הגישה קרן אותו למחלקת התשלומים של הצבא - מופ"ת על מנת להתחיל ולקבל את חלקה ישירות מהצבא, אולם לצערה הרב גם מול הצבא התעורר קושי רב בקיום פסק הדין - רק התערבות שלי כולל שיחות עם גורמי המקצוע במופ"ת וכולל איומים בפנייה לערכאות המשפטיות הצליחה להזיז את הצבא ממקומו ולרשום את קרן כשותפה לפנסיה - סוף דבר קרן כיום מקבלת מידי חודש בחודשו משלטונות הצבא את חלקה בפנסיה של רוני על אפו ועל חמתו, יתרה מכך גם כאשר רוני ילך לעולמו היא תמשיך ותקבל קצבת שארים מהפנסיה - מדובר בסכומים מצטברים לכדי מיליון שקל.

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני והמשמעות שלו

בשנת 2014 נחקק החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, תשע"ד-2014, לאור חקיקת החוק, תוקן גם חוק שירות הקבע בצבא - הגנה לישראל (גמלאות) [נוסח משולב], תשמ"ה-1985 והותאם לחוק החדש. שני אלה גם יחד יוצרים מציאות חדשה בנושא חלוקת הפנסיה, מציאות אותה למדתי על בוריה ויצרתי מומחיות אשר משמשת את לקוחותיי.

מה המשמעות של החוק

אם בעבר כפי שנקבע ע"י בית המשפט העליון שהלכת השיתוף מקימה לאישה זכות על הגמלה (אולי אף זכות קניינית) מול בעלה, אך אין לה זכות קניינית מול המדינה, המשלמת את הגמלה - וזאת לאור הוראות העדר העבירות של הגמלה, הקבועה בחוק, הרי שלאור החוק הזכות של האישה קמה אל מול שלטונות הצבא.

קבלת קצבת שארים מהפנסיה הצבאית לכל החיים

החידוש העיקרי של החוק נוגע לזכאות של בן הזוג לשעבר לקבל חלק מקצבת שאירים בעת פטירתו של איש הקבע. לפי הוראות החוק, בן הזוג לשעבר ייחשב גם הוא כשאיר של איש הקבע בעת פטירתו, בכפוף לכך שתקופת הצבירה המשותפת בעת הנישואין שלהם הייתה 10 שנים לפחות - במקרה שמי שנפטר עדיין לא החל לקבל קצבה; או 3 שנים משותפות לפחות - במקרה שהנפטר כבר היה זכאי לקצבת פרישה.

אם כך מה עושים - לא מתייאשים? תיקון פסקי דין ורישומם

ע"פ החוק החדש רישום פסק הדין לאיזון משאבים הוא קריטי שכן על מנת להיכנס אל תוך המעגל של "הנהנים" מהחוק נדרש לרשום את פסק הדין, גם פסקי דין אשר ניתנו לפני כניסתו של החוק לתוקף ובתנאי שאיש הקבע לא נפטר וכמו כן לא חלפו שנתיים מיום כניסתו של החוק לתוקף.

היות והחוק קובע שפסק הדין לאיזון משאבים צריך לעמוד בתנאים מסוימים על מנת שיירשם וישנם לא מעט פסקי דין ישנים ולמרבה ההפתעה גם חדשים אשר אינם עומדים בתנאי החוק, הרי שעל מנת להירשם נדרש לפנות לבית המשפט ולערוך בפסק הדין בו תיקונים, בין אם בהסכמה ובין בכפיה ורק לאחר מכן לפנות אל שלטונות הצבא על מנת לרשום את פסק הדין.

אם יש בידך פסק דין או הסכם גירושין ישנים ועד היום את/ה לא מצליח/ה לגבות את הכספים או אפילו ההסכם חדש - פעולה משפטית נכונה תפתור את הבעיה ותאפשר לך לקבל את הזכויות שהצד השני מנסה למנוע ממך.

משרד עורכי דין אריה שם טוב עוסק בדיני משפחה, ייצוג בבתי המשפט לענייני משפחה, ייצוג בני/ בנות זוג של משרתי קבע בכוחות הביטחון בדגש על חלוקת זכויות פנסיוניות בין בני זוג. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד אריה שם טוב - 053-6242801