המוסד לביטוח לאומי פועל מתוקף חוק הביטוח הלאומי ומשמש כאחד מעמודי התווך אשר עליהם מבוססת המדיניות החברתית במדינת ישראל. המוסד לביטוח לאומי מעניק רשת הגנה כלכלית עבור אוכלוסיות חלשות ומשפחות שנקלעו למצוקה ממושכת או זמנית על ידי תשלום קצבאות. נוסף על קצבאות בכסף, המוסד לביטוח לאומי מעניק גם שירותי שיקום לנכים, לנפגעי איבה ולאלמנות כמו גם שירותי סיעוד וייעוץ לאזרחים ותיקים.

לפניה ישירה אל עו"ד דן גנון, לחץ/י כאן

מדוע מומלץ לקבל ייצוג משפטי בתביעות למוסד לביטוח לאומי?

מבוטחים רבים אינם מבינים כראוי את החשיבות של ייצוג משפטי מקצועי שניתן על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הביטוח הלאומי, ומחליטים להגיש באופן עצמאי תביעות נכות כללית, תביעות נכות מעבודה ותביעות נוספות לצורך מימוש זכויותיהם. חשוב להדגיש כי עורך דין מקצועי ומנוסה אשר בקיא בחקיקה הרלבנטית ובדרך ההתנהלות של המוסד לביטוח לאומי, יוכל לסייע למבוטח למלא את טפסי התביעה במדויק, תוך פירוט הנסיבות הרלבנטיות, ההגבלות והליקויים שמהם סובל המבוטח. כך ניתן להגדיל את הסיכויים לקבלת הכרה מהמוסד לביטוח לאומי ולגיבוש זכאות לקצבה.

מבוטח אשר סבור כי החלטת המוסד לביטוח לאומי פגעה בו או קיפחה אותו, רשאי להגיש ערעור בכתב תוך 60 יום מקבלת ההחלטה. לאחר הגשת הערעור, המבוטח ייבדק על ידי ועדה רפואית לעררים אשר לרוב כוללת שניים או שלושה רופאים. החלטת הוועדה הרפואית לעררים היא סופית, אך ניתן לערער עליה לבית הדין לעבודה תוך 60 יום ממועד קבלתה אם נפלו בה טעויות משפטיות.

הגשת ערעור לבית הדין לעבודה במקרים של טעויות משפטיות

בית הדין לעבודה רשאי לבחון אם הוועדה הרפואית טעתה בסוגיה הקשורה לחוק, חרג מסמכותו, פעל מתוך שיקולים זרים ועוד. אם בית הדין לעבודה התרשם כי אכן נפלו טעויות משפטיות בהחלטת הוועדה הרפואית לעררים, הוא יחזיר לוועדה את הדיון בעניין או שייקבע כי ועדה רפואית בהרכב אחר תדון בעניינו של המבוטח.

ייצוג משפטי של עורך דין בוועדה הרפואית לעררים ובבית הדין לעבודה, יסייע למבוטח להציג את טענותיו באופן משכנע, חד, ברור ובהיר שיגביר את סיכוייו לקבל הכרה בנכות וזכאות לקצבה. חשוב לזכור כי בעוד הוועדה מתכנסת לפרק זמן קצר, החלטתה משמעותית ביותר וצפויה להשפיע על זכאותו של המבוטח לקצבאות. על כן, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הביטוח הלאומי אשר ייצג את המבוטח בפני הוועדה, יציין מגבלות שמהן הוא סובל ופוגעות ביכולתו לעבוד ובכושר תפקודו, ישיב על שאלותיהם של חברי הוועדה ויסביר אודות מצבו הרפואי של המבוטח לפי הצורך.

ועדת תביעות אזורית - מהן סמכויותיה?

אם פקיד תביעות של המוסד לביטוח לאומי דחה תביעה של מבוטח לקצבת נכות כללית או לקצבת נכות מעבודה, ניתן לבקש שוועדת תביעות אזורית שחברים בה אנשי ציבור אשר מונו לתפקיד על ידי מועצת הביטוח הלאומי תיבחן שוב את ההחלטה. ועדות אלו מתקיימות בסניפי המוסד לביטוח לאומי בירושלים, חיפה, תל אביב ובאר שבע ללא נוכחות המבוטח. החלטת הוועדה היא בגדר המלצה להפעלת שיקול דעת נוסף של פקיד התביעות במוסד לביטוח לאומי.

ועדת התביעות תדון בהחלטות של פקיד תביעות בנוגע לקצבאות נכות כללית, נכות מעבודה, דמי פגיעה, דמי תאונה, אבטלה, ילדים, מילואים, אימהות, אזרח ותיק ושאירים. ועדת התביעות לא תדון בהחלטות של פקיד תביעות לעניין אי כושר, החלטות של פקיד שיקום, החלטות של פקיד תביעות בסוגיות רפואיות או בכאלה המסתמכות על היוועצות עם רופא, וכן בהחלטות של ועדה רפואית או של ועדה רפואית לעררים בכל הקשור לקביעת אחוזי נכות, ניידות ושירותים מיוחדים.

כדי לפנות לוועדת התביעות יש צורך למלא טופס פנייה מתאים ולהגישו לסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום מגוריו של המבוטח תוך שישה חודשים ממועד קבלת החלטתו של פקיד התביעות. יובהר כי פניה לוועדת התביעות אינה פוגעת בזכות המבוטח להגיש תביעה בבית הדין לעבודה, כאשר פניה לוועדת התביעות אינה דוחה את המועד הקבוע בחוק להגשת תביעה לבית הדין לעבודה. תביעה לבית הדין לעבודה תוגש תוך שנה ממועד קבלת החלטתו של פקיד התביעות.

ערעור על דרגת אי כושר שנקבעה על ידי פקיד תביעות

מבוטח שהגיש בקשה לקצבת נכות כללית רשאי להגיש ערעור על החלטת פקיד התביעות בנוגע לדרגת אי הכושר שנקבעה לו, או לגבי החלטה כי כושר השתכרותו לא נפגע. הערעור יידון בפני ועדת נכות (עררים) המורכבת משניים או שלושה מומחים במקצועות השיקום, הרפואה והתעסוקה. הוועדה רשאית להפחית או להגדיל את דרגת אי הכושר שקבע פקיד התביעות או לאשרה.

המבוטח רשאי להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על החלטת ועדת הערר בשאלות משפטיות בלבד.

הניסיון מלמד כי ייצוג משפטי מקצועי יכול לשנות באופן משמעותי את התוצאה במוסד לביטוח לאומי. מבוטחים רבים שהגישו תביעות נכות למוסד לביטוח לאומי בעצמם ונדחו, קיבלו בסופו של דבר קצבאות נכות בסכומים גבוהים אחרי שעורך דין מקצועי ומנוסה ייצג אותם בעררים על החלטות המוסד לביטוח לאומי.

עורך הדין דן גנון (צילום: עמית מצפה)
עורך הדין דן גנון | צילום: עמית מצפה

עו"ד דן גנון עוסק בייצוג מבוטחים בתביעות נכות נגד המוסד לביטוח לאומי בעקבות תאונת עבודה, ייצוג בוועדות רפואיות, ועדות ערר ובבית הדין לעבודה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד דן גנון - 053-7101852