החוק בישראל קובע שהסמכות הייחודית לדון בתביעה לגירושין וכתובה של בני זוג יהודים מסורה לבית הדין הרבני. הכתובה היא שטר חוב שמטרתו להגן על נשים שנישאו כדת משה וישראל ומקנה להן זכויות ייחודיות, בהתאם לכתובה על הבעל החובה לדאוג למזונותיה של אשתו, לכסות (ביגוד), לקיום יחסים עימה, לרפואתה ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין, נוטריון וגישור קארו, אנקרי ושות', לחץ/י כאן

מהו מעמדה המשפטי של הכתובה ומהן מטרותיה?

לכתובה יש שתי מטרות עיקריות, האחת היא להבטיח את יציבות קשר הנישואין ולמנוע מצב שבו בכל סכסוך או חילוקי דעות בקרב בני הזוג, הבעל ירצה לגרש את אשתו והשנייה לדאוג לביטחון הכלכלי של האישה עם פקיעת קשר הנישואין. על כן, הכלה אינה רשאית לוותר על כתובתה בעת החתונה.

הכתובה היהודית נחתמת בפני שני עדים ונקראת בשפה המקצועית "שטר כתובה". בדומה לכל שטר אחר, הכתובה נחשבת למסמך משפטי מחייב. מכיוון שמדובר במסמך "דתי", לבית הדין הרבני נתונה סמכות ייחודית לדון בכל התביעות הקשורות אליו.

במידה ובני הזוג מוותרים על מרכיבים כאלו או אחרים בכתובה בהסכם שעורכים ביניהם, על 3 התחייבויות לא יוכלו לוותר: עונתה (קיום יחסי אישות), עיקר כתובתה וירושתה.

חלקה הראשון של הכתובה מכונה "עיקר הכתובה" ואילו חלקה השני הוא סכום נוסף שהגבר מוסיף לאשתו מעבר לעיקר הכתובה וקרוי "תוספת כתובה". לפי הדין העברי תשלום הכתובה חל על בעל יהודי כלפי אשתו במקרה של פקיעת קשר נישואין. אם הבעל הוא הצד שנושא באחריות לגירושין ולפירוק התא המשפחתי הרי שהוא יחויב לשלם לגרושתו כתובה ותוספת כתובה.

מתי הבעל יחויב בתשלום הכתובה?

במצבים הבאים בית הדין הרבני עלול לחייב את הגבר בתשלום כתובה לגרושתו: מורד, בעל שמסרב לקיים עם אשתו יחסי אישות, רועה זונות, בעל שבגד באשתו ויש הוכחות לכך, בעל שהגיש תביעת גירושין מבלי שקיימת לכך סיבה מוצדקת, בעל שמכור להימורים או סמים או אלכוהול, בעל אשר נוהג באלימות כלפי אשתו ועוד.

לעיתים הבעל נוקב בסכום תוספת כתובה גבוה מאוד כדי להרשים את אשתו, בני משפחתו ואורחיו. חשוב לציין כי במקרה כזה בית הדין הרבני עלול לפסוק לאישה חלק מהסכום הנקוב בכתובה. לפי הדין העברי, ניתן לראות בסכום גבוה וחריג כאמור חלק מכתובה מוגזמת שכוללת חיוב מופרך ובמקום הסכום הנקוב בכתובה לחייב את הבעל בתשלום סכום ריאלי והגיוני אשר מניח את הדעת.

הכרעה בתביעת כתובה תיעשה לפי הנסיבות הפרטניות של בני הזוג

בית הדין הרבני ייבחן כל מקרה לגופו ויכריע בתביעת הכתובה לפי הנסיבות הפרטניות של כל זוג. על כן, אדם אמיד, מבוסס ובעל אמצעים עלול למצוא עצמו מחויב בתשלום כתובה גם כאשר מדובר בסכום גבוה מאוד. כדי להגיע להכרעה ולפסוק בתביעת כתובה בית הדין הרבני ייבחן את מצבם הפיננסי של בני הזוג במועד עריכת הכתובה ובמועד החיוב בתשלום הכתובה תוך בחינת אומד דעתם של הצדדים ביום החתימה על הכתובה.

באילו מקרים עלולה להישלל הכתובה?

בעל אשר טוען לקיומה של עילה לשלילת כתובה יחויב להוכיח את טענותיו בבית הדין הרבני. בין העילות המצדיקות שלילת כתובה ניתן לציין מצב שבו האישה הגישה את תביעת הגירושין מיוזמתה ותביעתה אינה מבוססת על אחת העילות לגירושין בניגוד להלכה היהודית. עם זאת, בפסקי דין רבים של בית הדין הרבני נקבע כי אין בהגשת תביעת גירושין לבדה כדי להוביל לשלילת הכתובה, וכי כל מקרה ייבחן באופן פרטני לפי ההלכות המחייבות.

עילה אפשרית נוספת לשלילת כתובה היא סירוב בלתי מוצדק של אישה לנסות הליך שלום בית וטיפול זוגי כאשר בית הדין מציע לה לחזור לגור עם בעלה ולנסות לשקם את נישואיהם. כמו כן, בעל שיצליח להוכיח בבית הדין הרבני כי אשתו סובלת ממומים מסוימים שהסתירה ממנו לפני הנישואין, יוכל להתגרש ממנה מבלי שיחויב בתשלום הכתובה.

הגדרת "אישה מורדת" עלול להוביל לשלילת זכותה של האישה לכתובה

תרחיש נוסף שבו תישלל זכות האישה לכתובה הוא כאשר היא הוגדרה כ"אישה מורדת" על ידי בית הדין הרבני. הגדרה של אישה כ"אישה מורדת" כוללת 3 אופציות כולן קשורות לסירוב לקיים יחסי אישות: הראשונה היא אישה שטוענת "מאיס עליי", נמאס לה מבעלה ולכן מסרבת לקיים עימו יחסים. השנייה היא אישה שמסרבת לקיים יחסים עם בעלה כדי להעניש אותו לאחר שרבו. השלישית היא אישה שמסרבת לקיים יחסים עם בעלה מסיבה הגיונית. עילה לשלילת כתובה תחול באופן אוטומטי רק בהתאם לאפשרות הראשונה.

במקרים רבים בני זוג שמצויים בהליך גירושין, מוצאים את עצמם מנהלים במקביל את התביעה הרכושית ואת תביעת הכתובה. לפי פסיקת בתי הדין הרבניים לא ניתן ליהנות מ"כפל מבצעים" ועל כן יש לבחון כל מקרה לגופו.

עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו (צילום: סאלי פטל)
עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו | צילום: סאלי פטל

משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בייצוג צדדים בהליכי גירושין, ניהול הליכי גישור גירושין, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות, ירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803