חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "החוק") קובע כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים, בין אם מדובר בנוסע ברכב, נהג הרכב או הולך רגל שנפגע מרכב ובעקבות האירוע התאונתי נגרם לו נזק גוף, יהיה זכאי לקבל פיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את השימוש ברכב שהיה המעורב בתאונה. חשוב לציין כי החוק מבטא גישה של אחריות מוחלטת אשר לפיה אחריותה של חברת הביטוח לפצות אדם שנפגע בתאונה היא מוחלטת ואינה תלויה באחריותו או אשמתו להתרחשות התאונה.

לפניה ישירה למרואן גביש, משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

מהם התנאים לקבלת פיצוי מחברת הביטוח לאחר מעורבות בתאונת דרכים?

קבלת פיצוי לנפגע בתאונת דרכים מותנית בקיומה של תעודת ביטוח חובה בתוקף אשר כיסתה את השימוש ברכב ולקיומו של רישיון נהיגה תקף של נהג הרכב התואם לסוג הרכב שהיה מעורב בתאונה.

כדי להוכיח את התביעה ולקבל את הפיצויים מחברת הביטוח כאמור, הנפגע יצטרך להוכיח שהאירוע שבו הוא נפגע אכן עונה להגדרה של המונח "תאונת דרכים" כפי שהוא מופיע בחוק, כלומר כי מדובר במאורע שבו נגרם לו נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. נוסף על כך, הנפגע יצטרך להוכיח כי נגרם לו נזק גוף בעקבות התאונה.

גם אם בית המשפט הכריע שהאירוע התאונתי שבמסגרתו נפגע התובע אכן עונה להגדרת המונח "תאונת דרכים" לפי החוק, לרוב יתעוררו חילוקי דעות בין הצדדים בנוגע לסוג והיקף הנזק שנגרם לנפגע בעקבות התאונה. לפיכך, הנפגע צריך לצרף לתביעתו בקשה למינוי מומחה רפואי בתחום או בתחומים הרלבנטיים לפגיעה או לפגיעות ולצרף מסמכים רפואיים רלבנטיים, תצהיר וכתב ויתור על סודיות רפואית. בית המשפט יעיין בחומר הרפואי ויכריע אם יש בו ראשית ראיה לקיומה של נכות רפואית.

אם בית המשפט החליט למנות מומחה רפואי מטעמו, המומחה הרפואי יקבל את כל החומר הרפואי הרלבנטי לידיו, יבצע לנפגע בדיקה רפואית קלינית ולאחר מכן ייקבע את אחוזי הנכות הרפואית שלו כתוצאה מהתאונה.

מהם הגורמים המשפיעים על סכום הפיצויים שיקבל אדם שנפגע בתאונת דרכים?

ככלל, סכום הפיצוי הכולל שנפגע בתאונה יקבל מהמבטחת יהיה גבוה יותר ככל שהנזק שנגרם לו כתוצאה מהתאונה הוא משמעותי יותר. אם המומחה הרפואי או המומחים הרפואיים קבעו לנפגע אחוזי נכות רפואית גבוהים בעקבות התאונה אשר משקפים נכות רפואית שפוגעת משמעותית בתפקודו של הנפגע, הרי שסכום הפיצויים שיקבל בסופו של ההליך עשוי להסתכם במאות אלפי שקלים ואף במיליוני שקלים. נכות תפקודית אשר פוגעת ביכולתו של הנפגע לתפקד בעבודתו ובביתו תוביל לפיצוי גבוה יותר לעומת נכות רפואית קוסמטית קלה אשר אין לה השלכות תפקודיות עבור הנפגע. קביעת הנכות התפקודית תיעשה על ידי בית משפט בהתאם לנתוניו של כל נפגע לגופו לאחר בחינת מכלול הנתונים הרלבנטיים.

גורם נוסף ומשמעותי בקביעת סכום הפיצויים הוא כושר ההשתכרות של הנפגע כאשר סכום הפיצוי בראש הנזק של הפסד השתכרות בעקבות תאונת הדרכים מושפע ממקצועו של הנפגע, מהכנסותיו לפני האירוע התאונתי ואחריו ולהשפעת התאונה על יכולת תפקודו בעבודה לאחר תאונת הדרכים. באופן כללי ניתן לומר כי ככל שכושר ההשתכרות של הנפגע הוא גבוה יותר כך הפיצוי שישולם לו על ידי המבטחת יהיה גבוה יותר וככל שהפגיעה בתאונה היא בעלת השפעה משמעותית יותר על תפקודו בעבודה הרי שהפיצוי יהיה גבוה יותר. בעוד שבבחינת הנכות הרפואית מתייחסים לפגיעה הפיזיולוגית, בבחינת הנכות התפקודית ההתייחסות תהיה לפגיעה בתפקודו של הנפגע, ביכולתו להתקיים בכוחות עצמו, לעבוד ולהתפרנס.

גם גילו של הנפגע במועד אירוע תאונת הדרכים הוא בעל חשיבות רבה בקביעת סכום הפיצויים שיקבל הנפגע. על כן, סכום הפיצוי לנפגעים צעירים יהיה גבוה יותר בהשוואה לסכום הפיצוי שיקבלו נפגעים מבוגרים יותר, גם אם שיעור הנכות הרפואית והתפקודית שנקבע להם הוא זהה.

החלק העיקרי והמשמעותי ביותר בין כל רכיבי הפיצוי הוא לרוב אובדן כושר השתכרות בעתיד עקב תאונת דרכים. בעוד אדם צעיר צפוי לחיות שנים רבות עם הנכות שממנה הוא סובל בעקבות מעורבותו בתאונת הדרכים ועל כן יזכה לפיצוי גבוה יותר, אדם מבוגר יותר שנפגע בתאונה ונותרו לו פחות שנות עבודה עד הפרישה יקבל פיצוי בסכום נמוך יותר. אם הנפגע בתאונה הוא אדם צעיר, בית המשפט ישקלל גם את פוטנציאל ההשתכרות שלו ויעריך את העלייה שהייתה צפויה בהכנסתו במהלך חייו אלמלא היה נפגע בתאונה. לצורך חישוב פוטנציאל ההשתכרות של הנפגע, בית המשפט ישתמש בנתוניו הספציפיים של הנפגע, כמו גם בנתונים סטטיסטיים בנוגע לשכר הממוצע בתחומי עיסוק שונים.

פיצוי בגין כאב וסבל, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות ועוד

לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים מגיע גם פיצוי בגין כאב וסבל. סכום הפיצוי בגין ראש נזק זה מוגבל לפי תקרה שנקבעה בחוק. הפיצוי בגין כאב וסבל מבוסס בעיקרון על נוסחה מתמטית שמשקללת את שיעור הנכות הרפואית שנקבעה לנפגע, גילו של הנפגע בעת התאונה ומספר ימי האשפוז שנזקק להם בעקבות התאונה. הנפגע זכאי גם לפיצויים בגין הפסדי שכר בעבר, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה אשר נגרמו לו בעקבות תאונת הדרכים. לצורך קבלת הפיצויים בגין רכיבים אלו, הנפגע יצטרך להוכיח את הפסדיו באמצעות תלושי שכר, קבלות ועוד.

נפגע שנקבעה לו נכות תפקודית בגין תאונת דרכים יקבל פיצוי בגין הפסד כושר השתכרות בעתיד, הפסדי פנסיה, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה בעתיד ועזרת הזולת בעתיד. אם מדובר בפגיעות קשות יתווספו לרוב לסכום הפיצוי הכולל גם פיצויים בגין התאמת דיור למצבו של הנפגע, הוצאות ניידות, עזרים רפואיים ועוד.

ייצוג משפטי של עורך דין מקצועי יסייע לנפגע לקבל את מלוא הפיצויים מהמבטחת

אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים ובעקבות התאונה נגרמו לכם נזקי גוף, ייתכן ואתם זכאים לפיצויים בסכום משמעותי. כדי למצות את הזכויות באופן מיטבי ולקבל את סכום הפיצויים המירבי מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בייצוג נפגעים בתאונות דרכים. עורך הדין ייפגש עם הנפגע בתאונה, ייבחן את נסיבות התאונה ואת החומר הרפואי הרלבנטי, ובהתאם לממצאים יגבש עבור הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית למיצוי מיטבי של זכויותיו.

עורך הדין מרואן גביש (צילום: קרין גביש)
עורך הדין מרואן גביש | צילום: קרין גביש

עורך דין מרואן גביש עוסק בייצוג נפגעי תאונות דרכים בתביעות פיצויים בגין נזקי גוף מול חברות הביטוח, אובדן כושר עבודה, ביטוח לאומי, ליווי לוועדות רפואיות, מחלת מקצוע, תאונות ילדים ותלמידים, תאונות עבודה, תאונות רחוב, תאונות נפילה ברחוב ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למרואן גביש, משרד עורכי דין - 053-6244506