כעורך דין שעוסק ומתמחה בתחום התעבורה, אחוז לא מבוטל מהפניות למשרדי הוא של אנשים שהיו מעורבים בתאונות דרכים והאחריות לתאונה בה היו מעורבים יוחסה דווקא להם, לעיתים בצדק ולעיתים שלא בצדק באופן מובהק.

מכת התאונות הרבות שקורות במדינת ישראל היא בלתי נסבלת ומשטרת ישראל בוודאי צריכה לעשות עבודתה נאמנה, למצוא את האחראים לתאונות ולהעמידם לדין. אקט זה הוא חלק מעבודתם למנוע תאונות דרכים שבדרך כלל קורות בעקבות עבירות תעבורה אחרות, כמו אי-ציות לרמזור או תמרור, אי-מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה, מעבר קו הפרדה רצוף, נהיגה במהירות מופרזת, או שימוש בטלפון בנהיגה, וכדומה.

מדובר בעבירות חמורות מעצם טיבן, שאף מבלי שהן גורמות לתוצאה של תאונת דרכים, מדינת ישראל עושה מאמצים למגר אותן, ולכן הן יגררו קנסות או כתבי אישום כנגד מי שמבצע אותן.

לפניה ישירה לעו"ד ארז רופא, לחץ/י כאן

חוסר תשומת לב ורשלנות גרידא עלולות להוביל להתרחשות תאונת דרכים

במקרה של תאונות דרכים, גם חוסר תשומת לב ורשלנות גרידא עלולות להוביל לסיטואציה העגומה של קרות תאונת דרכים, ולצערנו הרב התוצאה של אותה תאונת דרכים היא אינה לאו דווקא תואמת את הסיבה בגינה אירעה אותה תאונת דרכים, והיא למעשה רנדומלית לחלוטין, כך שכל אדם, נורמטיבי ככל שיהיה, עלול למצוא עצמו לפתע מואשם על ידי משטרת ישראל בגרם תאונת דרכים ואחריות לאותה תאונה.

כאמור, תוצאות התאונה הן ברובן רנדומליות, ולא אחת עלולות להיות קשות ואף קטלניות, ועל אף העובדה שהן רנדומליות, ברי לכל שחומרת העונש היא כן נגזרת של התוצאה.

משמעותו וחשיבותו של ייצוג משפטי לאחר מעורבות בתאונת דרכים

עם זאת, גם תוצאות קלות ביותר, ואף כאשר לכאורה הנפגע אך נבדק ושוחרר באותו מועד, עלולות לא אחת לגרור כתבי אישום נגד הנהגים המעורבים, וגם במקרים אלה לא כדאי להתייצב לבד, וניתן ואף רצוי לפנות לעורך דין מתאים המתעסק ומתמחה בתחום התעבורה כדי שזה יפעל ויבדוק את כלל חומר הראיות והאפשרויות העומדות לנאשם שכזה מפני התביעה כנגדו.

בדיקה דקדקנית ומקיפה של חומר הראיות עלולה להוליד טענות רבות ושונות שיש בהן כדי לעורר שאלות ותהיות לגבי עבודת המשטרה והבוחן המשטרתי או לגבי האמת העובדתית והעדויות, לעתים לעניין תוואי הדרך והתנאים וגם לגבי הנאשם הספציפי, כאשר טענות אלה יכול שיהיו טענות שיש בהן כדי להקל עם הנאשם וכתב האישום שהוגש כנגדו ולמעשה לעיתים "להמתיק" את העונש, ולעיתים יהיה מדובר בטענות "מזכות" שיש בהן כדי להוביל למסקנה חד-משמעית שאין לנאשם אחריות לתאונה כלל או לעורר ספק באחריות זו ובאשמה ובכך להוביל לזיכוי מוחלט של הנאשם מן האישום.

התמודדות מול כתב אישום שמייחס לנהגת אחריות לתאונת דרכים

לאחרונה הגיעה למשרדנו לקוחה שהינה בחורה נורמטיבית לחלוטין, נוהגת שנים רבות ללא רבב, כאשר היא נקלעה לסיטואציה שמוגש כנגדה כתב אישום חמור, המייחס לה אחריות לתאונה לאחר שנכנסה לצומת כאשר בכיוון נסיעתה אור אדום ברמזור ופגעה ברוכב אופנוע שנפצע.

תחילה הנאשמת הייתה בטוחה בצדקתה שכלל לא נכנסה לצומת באור אדום, וסברה בתום לב שנכנסה לצומת בחסות האור הירוק, שכן דבר שכזה מעולם לא קרה לה והיא נהגת ותיקה ואחראית. ואולם היא עצמה מסרה לחוקרי המשטרה את תיעוד התאונה ממצלמת הרכב שלה, ובו נראה באופן ברור וחד משמעי שהיא נכנסה לצומת כאשר בכיוון נסיעתה דולק אור אדום.

לכאורה מדובר בסיטואציה בעייתית ביותר, כאשר בידי המשטרה מצויה "ראיית הזהב" שאותה מסרה לה הנאשמת ואין כל מחלוקת שהיא נכנסה לצומת כאשר אור אדום בכיוון נסיעתה, ואין באפשרות ההגנה לטעון עוד לחפותה של הנאשמת.

על אף האמור, צפייה בסרטון המדובר ובחומר הראיות, וכן ביקור במקום התאונה, העלו טענה אחרת לגמרי – טענה משפטית לפיה הרמזור שהוצב בכיוון נסיעת הנאשמת הוא-הוא שהטעה אותה, שכן הוא הוצב בניגוד מוחלט לתקנות והנחיות להצבת תמרורים, המורים למעשה על האופן בו יש להציב כל תמרור או רמזור, תוך התייחסות למיקומו, גובהו וכדומה.

נתקלת בגורמי אכיפת החוק לאחר מעורבות תאונת דרכים? מומלץ להיוועץ בעו"ד

לעומת זאת, במקרה אחר שהגיע למשרדנו, דווקא הנחזה בסרטון שהיה מצוי בחומר הראיות מהזווית בו צולם היה בו כדי לסייע לנאשם ולתמוך בגרסה לטובתו, לפיה הוא נהג לאט והשתלב בתנועה באופן זהיר, ואילו האופנוע המעורב שהגיע במהירות הוא שפגע בו בעוצמה, אבל במקרה זה דווקא הגרסה הראשונית שמסר הנאשם לחוקרי המשטרה, שבה הוא כבר לא היה בטוח במהלך ניהול התיק, היא שפגעה באפשרות הגנתו, כאשר עלה ממנה לכאורה שהוא שייט בין נתיבים ופועל יוצא מכך אירעה בתאונה.

מדובר בנהג ותיק ואחראי שבעת החקירה אמר דברים שלטענתו הרגיש שמצופה ממנו להגיד, ובשלב מאוחר יותר במהלך ניהול התיק סבר וטען שאינם נכונים, והם כאמור לא עולים בקנה אחד עם הנחזה בסרטון, אך לצערנו אלה כבר נאמרו, וכל טענה אחרת שלו בשלב מאוחר יותר של ההליך דווקא עלולה להוביל למסקנה הפוכה של היתממות וניסיון לחלץ עצמו מהסיטואציה אליה נקלע.

על כן, בכל מקרה של התקלות עם גורמי אכיפת החוק בכל הנוגע לתעבורה, ובפרט במקרים של מעורבות בתאונות דרכים, יש לצור קשר ישירות עם עורך דין המתמחה בתחום התעבורה ובקיא בכל רזי המקצוע, ובוודאי שלא לנדב מידע שלעתים אינו נכון כלל ועיקר, ובפרט לא פרטים שאין הנהג חייב או צריך לדעת, כמו מרחקים, זמנים, מהירויות, וכיוצא באלה.

עורך הדין ארז רופא (צילום: טוני בנישו)
עורך הדין ארז רופא | צילום: טוני בנישו

עו"ד ארז רופא עוסק בדיני תעבורה ובמשפט פלילי, מייצג נהגים בעבירות נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת, ביטול פסילה מנהלית, ייצוג מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, תאונות דרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ארז רופא - 053-6244937