אחת הבעיות הנפוצות איתן מתמודדים יזמים היא הקמת סטרטאפ חדש תוך כדי עבודה במשרה מלאה. בעוד שגישה זו מציעה ביטחון כלכלי, יש בה אתגרים משפטיים שעלולים לסכן את הסטארט-אפ שלך, את מקום העבודה או במקרים מסוימים את שניהם. סביר להניח שחתמת על נספחי אי תחרות וקניין רוחני (IP) עם המעסיק הנוכחי שלך. כך תוכל לתמרן בין השניים.

לפניה ישירה לעו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין, לחץ/י כאן

הסכמי אי תחרות: מה שחשוב לדעת

סעיפי אי תחרות בהסכם עבודה לרוב מגבילים את העובד מלעבוד אצל מתחרים או לפתוח עסק דומה במהלך ההעסקה או בתקופה מסוימת אחריה. ההגבלות נעות לרוב בין מספר חודשים לשנה, ועשויות לכלול מגבלות גיאוגרפיות.

מה כדאי לעשות:

  1. לקרוא את חוזה ההעסקה: הצעד הראשון הוא לקרוא בעיון ולהעמיק בהסכמים שלך עם המעסיק כדי להעריך את היקף המגבלות הספציפיות.
  2. משא ומתן: אם סעיף אי התחרות יוצר הגבלה רחבה מידי, כדאי לשקול לדון בו עם המעסיק. משא ומתן על סעיף שכזה אמנם מצריך תכנון ומחשבה, אבל בחלק מחברות הטכנולוגיה התפתחו נהלים שמטרתם לאפשר לעובדים, בנסיבות מסוימות, לצאת לדרך משלהם.
  3. להתייעץ עם עורך דין: לפני הקמת סטארטאפ ואפילו בשלב המשפחה וחברים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מסחרי מנוסה בסטארטאפים. הערכת סיכונים משפטיים תמיד טובה יותר כשבוחנים את המקרה לגופו ומלווים את היזם (והעובד) שלב אחר שלב באופן מותאם אישית.

קניין רוחני (IP): שמירה על נכסי הסטארט-אפ

לרוב חברות הטכנולוגיה יש הסכמי קניין רוחני השומרים את הבעלות על כל יצירה, המצאה או פיתוח שנעשו במהלך תקופת העסקת העובד. מנגד, סטרטאפ מטבעו מבוסס במידה רבה על הקניין הרוחני שנוצר בו. ההתנגשות ברורה: המעסיק עלול לטעון לזכויות בקשר לקניין הרוחני של הסטרטאפ שנוצר על ידי עובד המעסיק.

מה כדאי לעשות:

  1. היקף העסקתך: יש להתחיל בלהבין את טיב הקשר בין הסטארט-אפ שלך לעיסוק שלך בעבודה. אם הסטרטאפ שלך פועל בעולמות שונים ממקום העבודה, ייתכן שהסיכון לטענה על בעלות פוחת.
  2. לא להשתמש במשאבי המעסיק: בין אם זה המחשב, הזמן או המשאבים, שימוש במשאבי החברה בה מועסקים לטובת הסטארט-אפ שלך הוא טעות שעלולה להיות בלתי הפיכה. חייבת להיות הפרדה מוחלטת בין העיסוקים.
  3. הרשאה מפורשת: אם הסטארט-אפ שלך פועל בתחום דומה לחברה שבה מועסקים, יש לשקול לקבל אישור מפורש בכתב מהמעסיק שלך, לפיו IP מובחן שנוצר בזמנך הפנוי יוחרג מהסכם העסקה.
  4. להתייעץ עם עורך דין: שוב, אין תחליף לייעוץ משפטי בנושא. עורך דין הייטק יכול לבדוק את ההסכמים לעומק, להדריך אותך שלב אחר שלב ובעיקר באמצעות הניסיון בשטח, לתת טיפים ספציפיים למקרה הנקודתי שעשויים לפתוח דלתות אצל המעסיק.

פרקטיקה מומלצת: איך מקימים סטארטאפ תוך צמצום סיכונים

  1. שקיפות אל מול המעסיק: במקרים בהם העבודה בסטארט-אפ לא צפויה להפריע לעבודה הנוכחית, שקיפות אל מול המעסיק יכולה לעזור לבנות אמון ואפילו במקרים מסוימים לקבל סיוע מהמנהלים האישיים בקבלת אישורים מהחברה.
  2. תיעוד: אין דבר כזה "יותר מידי ראיות". מומלץ לשמור על תיעוד קפדני של הפעילויות, ההתכתבויות, ההסכמות וההבנות במקום העבודה ובסטארטאפ. במקרה של מחלוקת משפטית ייתכן שיהיה מדובר בראיות חיוניות.
  3. הערכת סיכונים עסקית בסטארטאפ: סטארטאפ הוא מסוכן מטבעו. לרוב קיימת אי ודאות עסקית, משפטית ופיננסית בשלבים המוקדמים. לפני שמתחילים את שלב הביצוע, מומלץ להעריך את הסיכונים הכרוכים בכך, כולל סיכונים פיננסיים, מחויבות לזמן, ובנוסף, כמובן, העובדה שבכל פעילות עסקית יש סיכונים משפטיים.
  4. שילוב עורכי דין מוקדם ככל הניתן: בעולם הטכנולוגיה מומלץ להתייעץ עם עורך דין סטארטאפ בשלבים מוקדמים ככל הניתן. ברגע שצוות היזמים מתחיל לקחת את הפרויקט ברצינות, הסכם מייסדים בליווי ייעוץ משפטי הופך לחובה, גם כי ההשקעה מצד היזמים היא גדולה וגם כי עסק טכנולוגי נושא מורכבויות ייחודיות. כבר במסגרת העבודה על הסכם המייסדים צפות שאלות העבודה במקביל להקמת הסטרטאפ, כאשר שאלות הקניין הרוחני ואי-תחרות מקבלות את מלוא תשומת הלב המשפטית הנחוצה והפתרונות המשפטיים.

סיכום

הקמת סטארטאפ בזמן עבודה במשרה מלאה היא משימה מאתגרת, אבל אפשרית. המפתח הוא הבנה של ההתחייבויות החוזיות עם המעסיק הנוכחי ותמרון זהיר החוצה או במקביל אליהן. מומלץ להתייעץ עם עורך דין הייטק כדי להבטיח את נקיטת הצעדים הנכונים בסיטואציה. דרך ניהול סיכונים וטקטיקות משפטיות, ניתן לבצע את הסטארטאפ שלך בדרך להצלחה.

עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין (צילום: בן יצחקי)
עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין | צילום: בן יצחקי

עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין עוסק במשפט מסחרי, הקמת חברות ושותפויות, הסכמי השקעה, הסכמי מייסדים ושותפים, טיפול משפטי שוטף לחברות ושותפויות, בדיקות נאותות משפטית ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין - 053-6247704