אם אדם הגיש נגדכם תלונה במשטרה ובהמשך התברר שזוהי תלונת שווא, נשאלת השאלה אם מדובר בהוצאת דיבה המאפשרת להגיש נגד המתלונן תביעת פיצויים בגין פירסום לשון הרע. אין ספק כי תלונת שווא במשטרה עלולה לפגוע בשלוותו של אדם אך האם פגיעה זו עולה לכדי פירסום לשון הרע המאפשר לתבוע פיצויים? מהו הבסיס החוקי לתביעות לשון הרע, כיצד מתנהל הליך התביעה ומדוע מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מנוסה בסיטואציה כזו? בכתבה שלפניכם ננסה לתת מענה לכל השאלות הללו ולספק את כל המידע הנחוץ לצורך הגשת תביעת לשון הרע במקרה של תלונת שווא.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן

מה הכוונה במונח "לשון הרע"?

המחוקק התייחס למונח "לשון הרע" בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע וקבע כי: "לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול - (1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם; (2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו".

בהמשך, סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע מגדיר באופן מדויק מה ייחשב לפירסום:

"(א) פירסום לעניין לשון הרע - בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר. (ב) רואים כפירסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פירסום אחרות (1) אם הייתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע".

מהי המשמעות הפרקטית של הגדרת לשון הרע בחוק?

כדי שניכנס לגדר החוק, ויחול איסור לשון הרע, יש לבחון קיומם של שני תנאים. התנאי הראשון הוא כי פירסום לשון הרע נעשה לאדם אחר שאינו הנפגע עצמו והתנאי השני הוא כי הפירסום שנעשה יכול לבזות או להשפיל את הנפגע.

מהי תלונת שווא במשטרה?

תלונת שווא במשטרה היא תלונה שהוגשה נגד אדם במשטרה אשר בחלוף הזמן התברר שהיא תלונה שאינה מבוססת. לצורך הבנת המונח יש להבין כי תלונה במשטרה אינה מתמצה בפעולת הגשת התלונה. לאחר הגשת התלונה המשטרה לרוב תחל בביצוע פעולות חקירה שכוללות בין היתר גביית הודעה או עריכת חקירה באזהרה של האדם אשר נגדו הוגשה התלונה אשר בנסיבות מסוימות אף יכול להיעצר.

הגעה למשטרה כנחקר היא אירוע מבזה ומשפיל, כאשר הדברים מקבלים משנה תוקף כשמתברר כי החשוד למעשה חף מפשע. חשוב להבהיר כי אחת מתכליות חוק איסור לשון הרע היא להגן על בני אדם מפני מקרים שבהם מוגשת נגד אדם תלונת שווא במשטרה בחוסר תום לב, כאשר תכליתה היא אך ורק לפגוע באותו אדם, ועל כך יפורט בהמשך הכתבה.

האם תלונת שווא במשטרה נחשבת ללשון הרע?

אחת ממטרותיו של חוק איסור לשון הרע היא למנוע התנכלות מכוונת באדם. נשאלת השאלה אם תלונת שווא שהוגשה נגד אדם במשטרה אכן מהווה לשון הרע. על פניו נראה ששני התנאים שצוינו לעיל אכן מתקיימים. הגורם שהגיש את התלונה - המתלונן משתף שוטר שהוא בבחינת אדם אחר בדבריו ובכך מפרסם את הדברים לאדם אחר שאינו הנפגע. נוסף על כך, התלונה עלולה לגרום השפלה לאדם שהוגשה נגדו התלונה. ניתן לדמיין תרחיש שבו הוגשה נגד אדם מסוים תלונה על אונס וכעת יש נגדו תיק אונס פתוח עם כל המשתמע מכך והוא מזומן לחקירת משטרה בעניין זה. כעת נפנה להכרת הגנת תום הלב בחוק איסור לשון הרע.

הגנת תום לב בחוק איסור לשון הרע - מהי והאם היא תקפה ביחס לתלונה במשטרה?

מאחר שהמחוקק חשב על אפשרות של הגשת תלונה במשטרה, הוא התייחס אליה במסגרת של מספר הגנות, כלומר, טענות הגנה אפשריות של מפרסם לשון הרע אשר מצדיקות את דבריו. הגנות אלו למעשה מונעות את האפשרות לנקוט בהליכים משפטיים נגד המפרסם ולמעשה מחריגות אותו מתחולת חוק איסור לשון הרע, בכפוף להוכחה כי ההגנה מתקיימת. דברים אלו מעוגנים בסעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע, שם נאמר במפורש כי "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה אם הנאשם או הנתבע עשה את הפירסום בתום לב באחת הנסיבות הבאות:

(8) הפירסום היה בהגשת תלונה על הנפגע בעניין שבו האדם שאליו הוגשה התלונה ממונה על הנפגע, מכוח דין או חוזה, או תלונה שהוגשה לרשות המוסמכת לקבל תלונות על הנפגע או לחקור בעניין המשמש נושא התלונה".

על כן, אם מפרסם לשון הרע עושה זאת תוך הגשת תלונה למשטרה, לא יתאפשר לתבוע אותו אם אכן מדובר בתלונה שהוגשה למשטרה בתום לב.

מה הדין לגבי תלונת שווא שמוגשת במשטרה?

כדי לקבל מושג באשר לתפיסת בית המשפט בנוגע להגנת תום לב בחוק איסור לשון הרע ולתלונות במשטרה ניתן לעיין בפסק דין של בית המשפט העליון בעניין ריימר - ע"א 788/79. בפסק הדין בית המשפט קבע כי ההגנה שהוזכרה בחוק איסור לשון הרע בנוגע לתלונה במשטרה, תחול אך ורק במקרים שבהם המתלונן באמת סבר כי תלונתו היא בגדר אמת. לעומת זאת, אם המתלונן ידע שמדובר בתלונה שקרית ובכל זאת התלונן במשטרה הרי שניתן לתבוע אותו בגין לשון הרע. המשמעות של קביעת בית המשפט העליון בפרשה זו היא כי במקרה שהמתלונן לא טעה והגיש תלונה נגד אדם מאחר שסבר שמעשיו מהווים עבירה, אלא העליל עליו עלילת שווא, ניתן יהיה להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין לשון הרע.

אם אגיש תביעת לשון הרע נגד אדם שהגיש נגדי תלונת שווא, מה אוכל להרוויח?

כדי להגיש תביעת לשון הרע נגד אדם מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום לשון הרע. במסגרת תביעת פיצויים בגין לשון הרע ניתן לתבוע פיצויים גם עבור נזקים אחרים שנגרמו לכם כתוצאה מתלונת השווא שהוגשה נגדכם. הנזקים כוללים בין היתר הוצאות משפט, נזקים כספיים, הפסד ימי עבודה, עוגמת נפש ונזק נפשי שנגרם לכם עקב הפגיעה בשמכם הטוב ועוד.

מספר דוגמאות מהפסיקה לתביעות לשון הרע שהוגשו נגד מגישי תלונות שווא

במקרה אחד אישה מוסלמית ניהלה רומן שבעקבותיו נולד לה ילד. המאהב שסבר כי הוא האב של הילד, דרש ממנה להתגרש מבעלה. האישה סירבה, סיפרה לבעלה כי המאהב אנס אותה ואף הלכה להגיש נגדו תלונת שווא במשטרה שאחריה הוא נעצר למשך ארבעה ימים. בהמשך, האישה התוודתה כי שיקרה והמאהב שוחרר ממעצר. בשלב הבא המאהב הגיש נגדה תביעת דיבה שבסופה נפסקו לו פיצויים בסך של 65 אלף שקלים.

במקרה אחר - ת"א 1386-0512 אדם התלונן כי שכנו המבוגר בן השמונים ביצע מעשי אוננות בעת שהביט בילדותיו מבעד לחלון ביתו. האיש הגיש נגד הקשיש תלונה במשטרה ולאחר שהקשיש עוכב לחקירה התיק במשטרה נגדו נסגר. בחלוף הזמן הקשיש הגיש תביעת דיבה לבית המשפט נגד המתלונן ובפסק דינו של בית המשפט בחיפה קבעה השופטת שהתביעה מלכתחילה הוגשה בתום לב וחייבה את המתלונן לשלם לקשיש פיצויים בסך של 25 אלף שקלים.

מהי מגמת הפסיקה בתביעות בגין הגשת תלונת שווא במשטרה?

סקירה של הפסיקה בשנים האחרונות מעלה כי בית המשפט מתייחס בחומרה להוצאת דיבה בכלל ולהוצאת דיבה שנעשית באמצעות הגשת תלונות שווא במשטרה בפרט. בתי המשפט נוהגים לפסוק פיצויים גבוהים במקרים שבהם אין ספק כי מדובר בעילה מובהקת לתביעת דיבה ולשון הרע. על כן, אם הגישו נגדכם תלונה במשטרה ואתם סבורים כי ביכולתכם להוכיח שמלכתחילה מדובר בתלונת שווא, לאחר סגירת התיק נגדכם תוכלו להגיש תביעת פיצויים בגין לשון הרע נגד המתלונן.

אחד הדברים החשובים ביותר לכל אדם הוא המוניטין שלו ושמו הטוב. מאחר שהמחוקק השכיל להבין זאת הוא חוקק את חוק איסור לשון הרע שנועד להגן על שמו הטוב של האדם. אם אדם הגיש נגדכם תלונת שווא במשטרה הרי שיש לכם עילה לתבוע אותו. חשוב להבהיר כי מדובר בהליך משפטי מורכב וסבוך המחייב ניסיון וידע משפטי בניהול תביעות מכוח חוק איסור לשון הרע. לפיכך, ההמלצה היא לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום לשון הרע אשר ייצג אתכם בהליך המשפטי ויפעל ככל האפשר כדי למקסם את סכום הפיצויים שתקבלו בסוף ההליך עבור הפסד ימי עבודה, נזקים כספיים שנגרמו לכם בעקבות הגשת תלונת השווא, עוגמת נפש, נזק נפשי והוצאות משפט.

עורך הדין שמעון האן (צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן)
עורך הדין שמעון האן | צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן

משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן בעל ניסיון רב בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע ובתביעות לשון הרע עקב הגשת תלונת שווא במשטרה. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון שמעון האן - 053-7105222