סוגיית מזונות הילדים נחשבת לאחת הסוגיות המורכבות ביותר במסגרת הליכי גירושין מאחר שהיא נוגעת לחלוקת הנטל הפיננסי הנלווה לגידול ילדים משותפים ובתוך כך משפיעה רבות על אורח חייהם של ההורים ויכולתם לספק את צרכי ילדיהם. לפיכך, ההתדיינות המשפטית בסוגיית מזונות הילדים היא מורכבת וניתן לנהל אותה בפני בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים. מכיוון שבתי הדין הרבניים פוסקים לפי הדין הדתי ואילו בתי המשפט לענייני משפחה פוסקים לפי חוקי המדינה וההלכה הנהוגה בפסיקת בתי המשפט, ניתן להבחין בהבדלים משמעותיים בין פסיקותיהם של בתי הדין הרבניים לבין פסיקותיהם של בתי המשפט לענייני משפחה בכל הקשור לסוגיית מזונות ילדים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין, נוטריון וגישור קארו, אנקרי ושות', לחץ/י כאן

קביעת מזונות ילדים בהסכמה

בני זוג שהחליטו להתגרש רשאים להסכים ביניהם על סכום מזונות הילדים ואת הסכמתם ניתן לעגן בהסכם גירושין כולל או בהסכם מזונות פרטני. לאחר שהצדדים יחתמו על ההסכם עליהם להגישו לערכאה משפטית - בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני בפניהם ייבחן ההסכם, בין היתר האם הסכום שנקבע הוא אכן לטובת הילד ויינתן להסכם תוקף של פסק דין מחייב.

אם ההורים לא מצליחים לגבש הסכמות בסוגיית מזונות הילדים, עומדת בפניהם אפשרות להגיש תביעות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה כדי להכריע בסוגייה.

הלכת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 גרמה לשינוי בתחום מזונות הילדים

בית המשפט העליון קבע בבע"מ 919/15 כי בכל הקשור לתשלומי מזונות ילדים מעל גיל 6, החישוב יתבצע בהתאם לחלוקת הסדרי שהות של ההורים עם ילדיהם ולפי היחס שבין הכנסות ההורים. פסיקה זו גרמה לשינוי מהותי בגישת בתי המשפט לענייני משפחה וכיום הם מתחשבים גם בשכרה של האם לצורך חישוב תשלומי מזונות הילדים בניסיון להגיע לפסיקה שוויונית יותר שאינה תלוית מגדר.

בית הדין הרבני הגדול לא קיבל את הלכת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15, מאחר והינה מנוגדת להלכה היהודית ולדין הדתי, ונפסק כי בתי הדין הרבניים אינם כפופים להלכה זו. סכום מזונות הילדים שנפסק על ידי בתי הדין הרבניים מבוסס על ההלכה היהודית ותקף עד הגיעו של הילד לגיל 18 או סיום השירות הצבאי או הלאומי של הילד. בבתי הדין הרבניים נעשית חלוקה והתייחסות שונה לילדים עד גיל 6 ומעל גיל 6. נוסף על כך, חלק מדייני בתי הדין הרבניים נוטים לחייב את האב לקחת חלק בתשלום מדור והוצאות עד הגיע הילד לגיל 18, זאת ללא קשר לחלוקת זמני השהות או לשכרם של ההורים.

בית הדין הרבני לרוב מטיל את נטל תשלום מזונות הילדים על האב

על פי רוב, בבית הדין הרבני ייבחן שכרו של האב כמרכיב מרכזי בקביעת סכום המזונות, ושכרה של האם ייבחן אחרת בהשוואה אליו בכל הקשור לקביעת תשלומי מזונות הילדים.

הניסיון מלמד כי בפועל סכום תשלומי מזונות הילדים שנפסק בבתי הדין הרבניים נמוך יותר בהשוואה לסכום שנפסק על ידי בתי המשפט לענייני משפחה, מכיוון שבתי הדין הרבניים נוהגים להתחשב בהוצאות המוטלות על האב בזמן שילדיו שוהים עימו, כמו גם ביכולתו לכלכל את עצמו ואת ילדיו.

מהם הגורמים המשפיעים על קביעת סכום מזונות הילדים?

סכום מזונות הילדים שייקבע תלוי בערכאה השיפוטית שדנה בסוגייה, כלומר האם העניין נדון בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין רבני, בגילם של הילדים ובעמדתו של הדיין או השופט היושבים בדין.

מאחר שמרבית בתי הדין הרבניים לא רואים בעצמם כפופים להלכת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15, הם ממשיכים לפסוק שאבות ישלמו לאימהות מזונות ילדים גם כאשר מתקיימים הסדרי שהות שווים או נרחבים ורמת השתכרות דומה של האב ושל האם ולעיתים אפילו כאשר האם משתכרת יותר מהאב.

לנוכח ההבדלים בין פסיקות בתי הדין הרבנים לפסיקות בתי המשפט לענייני משפחה בסוגיית המזונות, יש לבחון כל מקרה לגופו ולאיזו ערכאה עדיף להגיע להתדיינות בנדון.

באיזו ערכאה עדיף לנשים להתדיין בסוגיית מזונות ילדים?

בניגוד לדעה הרווחת בציבור, מצב הדברים מאז בע"מ 919/15 הוביל למסקנה שבמקרים רבים עדיף לנשים להתדיין דווקא בבית הדין הרבני בכל הקשור לסוגיית מזונות הילדים. בתי המשפט לענייני משפחה כפופים לפסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 ופעמים רבות ההתדיינות בבית המשפט לענייני משפחה מעצימה את הסכסוך כאשר נעשה שימוש ציני בפסיקה, אבות תובעים הסדרי שהות שוויוניים ולא עומדים בהתחייבויותיהם ואימהות לא עומדות בהוצאות לגידול וכלכלת הקטינים בגפן ולהיפך, אימהות שמסרבות לזמני שהות שוויונית ממניעים כלכליים ומונעות מהאב זכותו לשמש הורה משמעותי עבור הילדים.

בכל מקרה של ספק בנוגע לסוגיית מזונות הילדים, כדי למצות את הזכויות ולהגן על האינטרסים, מומלץ להיוועץ בעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הגירושין בכלל ובמזונות ילדים בפרט אשר ייבחן את מכלול הנתונים הרלבנטיים ויגבש עבור הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית.

עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו (צילום: סאלי פטל)
עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו | צילום: סאלי פטל

משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בייצוג צדדים בהליכי גירושין, ניהול הליכי גישור גירושין, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803