הליכי גירושין במקרים רבים מלווים בכעסים ומתחים הנובעים ממטענים רגשיים שהצטברו במהלך חיי הנישואין. אם מדובר בגירושין של הורים לילדים, חילוקי הדעות והסכסוכים עלולים להתמקד בסוגיית המשמורת ובקביעת זמני השהות עם הילדים.

הניסיון מלמד כי בחלק מהמקרים ההורים לא מצליחים להפריד בין הכעסים שהם חשים אחד כלפי השנייה לבין טובת ילדיהם שבאה לידי ביטוי בקשר תקין וטוב עימם. סיטואציה כזו עלולה לגרור את הילדים לתוך הסכסוך של ההורים ולערב אותם בהליכים המשפטיים עם כל המשתמע מכך.

על רקע מאבקי גירושין ייתכן מצב שבו הורה אחד מסית את ילדו נגד ההורה השני או מחייב אותו לבחור צד בסכסוך. התנהלות כזו עלולה לגרום לניתוק קשר ולניכור ממשי של הילד כלפי אחד מהוריו בהיעדר הצדקה או הסבר הגיוני.

לפניה ישירה לעו"ד אתי טויל, לחץ/י כאן

ניכור הורי - במה מדובר?

ניכור הורי היא תסמונת או תופעה המתארת מצב שבו ילד נאלץ לבחור צד בסכסוך שבין הוריו כאשר ההורה המנכר משתמש בו ככלי מיקוח במסגרת הליכי הגירושין, במטרה לפגוע ולנקום בהורה השני או כדי לסחוט אותו. מצב כזה עלול לייצר נתק בין ההורה המנוכר לבין ילדו אשר עלול להחמיר, להתדרדר ולהימשך שנים רבות בהיעדר טיפול משפטי מקצועי. התנהלות הורית מסיתה כלפי ילד עלולה לגרום לו לעיוות של המציאות, לאובדן שיקול הדעת העצמאי ולפגיעה משמעותית ביכולתו לחשוב באופן עצמאי בכל הקשור ליחסיו עם ההורה המנוכר.

ניכור הורי עשוי להתבטא בין היתר באמירות מבזות שמשמיע אחד ההורים כלפי ההורה השני בנוכחות הילד, בפגיעה בזמני השהות של הילד עם ההורה המנוכר ובהפצת שקרים אודות ההורה המנוכר. הנתק שנוצר בין הילד לבין ההורה המנוכר עלול להחריף ולהעמיק בחלוף הזמן וזאת כל עוד הבעיה אינה מטופלת באופן מקצועי ויסודי. ככל שהטיפול בבעיה יידחה, הניכור ההורי יעמיק ויתעצם עד למצב שבו יהיה קשה מאוד ואף בלתי אפשרי לאחות את הנתק.

התנהגויות מוכרות במסגרת ניכור הורי עשויות לכלול התנהלות אובססיבית של ילד כלפי ההורה המנוכר ומתן סיבות אבסורדיות לדחייה או לביטול מפגשים עימו, תמיכה חד צדדית אוטומטית של הילד בהורה המנכר במסגרת סכסוכים בין ההורים כאשר לילד אין נכונות להקשיב להורה המנוכר ולשמוע את גרסתו.

במקרים מסוימים תסמונת ניכור הורי עלולה להוביל לנתק מוחלט וקבוע של הילד מההורה המנוכר ולגרום לנזק נפשי קבוע אצל הילד. מחקרים פסיכולוגיים שנערכו בנושא מלמדים כי לצורך התפתחות תקינה ילד זקוק למערכת יחסים בריאה עם שני הוריו ועל כן חשוב מאוד לטפל בבעיה ללא דיחוי.

פניה לבית המשפט לצורך טיפול יעיל במצבים של ניכור הורי

כדי לטפל בבעיה במהירות וביעילות ולהימנע מהסלמה בלתי הפיכה ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה תביעה לאכיפת קשר. בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לאכוף זמני שהות או אחריות הורית להורה מנוכר ובתוך כך לכפות על הילד להיפגש עם אביו או עם אימו. במקרים מסוימים כפיית המפגשים יכולה לייצר פתח לאיחוי הקרע ולחידוש הקשר בין ההורה המנוכר לבין הילד.

אפשרות פעולה נוספת במקרים קיצוניים של הסתה חמורה, כאשר אכיפת קשר לרוב אינה יעילה היא להגיש לבית המשפט לענייני משפחה בקשה להטלת סנקציות על ההורה המנכר במטרה להפסיק את התנהלותו הפוגענית. הסנקציות האפשריות כוללות בין היתר מתן צו עיכוב יציאה מהארץ, איסור שימוש בכרטיסי אשראי, תשלום פיצויים, קנסות, ובמקרים מסוימים אף עונשי מאסר.

מאחר שתסמונת ניכור הורי עלולה לגרום לשלל נזקים להורה המנוכר ולילד, חשוב לפעול בהקדם נגד התופעה ולזכור כי ילדיכם אוהבים אתכם וזקוקים לכם, גם אם התנהגותם אינה משדרת זאת אלא ההיפך. לפיכך, חשוב מאוד להתעקש על קיום קשר בריא עם הילד גם אם ההסתה בעיצומה וגם אם נאמרות כלפיכם אמירות פוגעניות וקשות.

ייצוג משפטי מקצועי יסייע בהתמודדות עם ניכור הורי

כדי לוודא שאתם ממצים את כל אפשרויות הפעולה המשפטיות במטרה להביא לחידוש הקשר עם הילד, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בתחום דיני המשפחה בכלל ובתחום הגירושין והניכור ההורי בפרט. עורך דין מנוסה ייבחן את מכלול הנסיבות הרלבנטיות ויגבש בשיתוף הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית שתסייע לו למצות את זכויותיו, להתמודד בהצלחה עם תסמונת הניכור ההורי ובסופו של תהליך גם לחדש את הקשר עם ילדו.

עו"ד אתי טויל עוסקת בדיני משפחה, גירושין, ייצוג צדדים בבית המשפט לענייני משפחה במצבים ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד אתי טויל - 053-7101894